Οι 5 καλύτεροι identity thieves στο σινεμά

Ιστορία ενός ανθρώπου που οικειοποιείται δεξιοτεχνικά την ταυτότητα όσων συναντά, ο «Επιφανής Άγνωστος» μάς θυμίζει τους καλύτερους «πλαστογράφους ζωής» του μοντέρνου σινεμά.

Οι 5 καλύτεροι identity thieves στο σινεμά

Από το σεναριογράφο της αστυνομικής περιπέτειας «22 Σφαίρες» και σκηνοθέτη της κομεντί «Για Όλα Φταίει τ’ Όνομά σου» Ματιέ Ντελαπόρτ, ο «Επιφανής Άγνωστος» είναι ένα δραματικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Ματιέ Κασοβίτς («Ένας Πολύ Διακριτικός Ήρωας», «Αμελί», «Αμήν») στον απαιτητικό ρόλο του Σεμπαστιάν Νικολά. Ενός μοναχικού 45άρη, ο οποίος πάντα ονειρευόταν ότι είναι κάποιος άλλος. Παρατηρεί τους ανθρώπους, μαθαίνει να τους μιμείται και συχνά οικειοποιείται μυστικά την ταυτότητά τους. Είναι ένας από τους πιο πετυχημένους κινηματογραφικούς identity thieves, ο οποίος μας δίνει την αφορμή να θυμηθούμε τους κορυφαίους «συναδέλφους» του.

Τομ Ρίπλεϊ («Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ», 1999)
Το γνωστό πλαστογράφο και δολοφόνο ήρωα πέντε αριστουργηματικών μυθιστορημάτων της Πατρίσια Χάισμιθ έχουν υποδυθεί στην οθόνη από τον Αλέν Ντελόν («Γυμνοί στον Ήλιο») και τον Τζον Μάλκοβιτς («Ripley’s Game») ως τον Ντένις Χόπερ («Ένας Αμερικανός Φίλος») και τον Ματ Ντέιμον. Ο τελευταίος, εσωστρεφής, χαμηλότονος, παμπόνηρος και αποφασισμένος, ήταν ο καλύτερος στον «Ταλαντούχο Κύριος Ρίπλεϊ», το υποψήφιο για πέντε Όσκαρ κοσμοπολίτικο θρίλερ του Άντονι Μιγκέλα.



Ίθαν Χαντ («Επικίνδυνη Αποστολή», 1996)
Μυστικός πράκτορας ακατόρθωτων αποστολών, ο Ίθαν Χαντ του Τομ Κρουζ μπορεί να μεταμφιεστεί τέλεια σε οποιονδήποτε φίλο ή εχθρό απαιτείται. Με σύμμαχο την πιο προηγμένη τεχνολογία, μπορεί να μιμηθεί ακόμα και τη φωνή Ρώσων στρατηγών, Βρετανών γκάνγκστερ ή Αμερικανών πρακτόρων. Ξεκινώντας ψς Ρόλινγκ Χαντ (Μάρτιν Λαντάου) από τη διάσημη τηλεοπτική σειρά, πέρασε στη μεγάλη οθόνη το 1996, όπου τα επόμενα Χριστούγεννα θα επιστρέψει για τρίτη φορά («Mission: Impossible 5»).



Φρανκ Άμπεγκνεϊλ Τζ. («Πιάσε με αν Μπορείς», 2002)
Μια από τις διασκεδαστικότερες ταινίες του Στίβεν Σπίλμπεργκ βασίζεται στην αληθινή ιστορία του κορυφαίου πλαστογράφου Φρανκ Άμπεγκνεϊλ Τζ. (ένας απολαυστικός Λεονάρντο Ντι Κάπριο), ο οποίος στα τέλη των 60s οικειοποιήθηκε την ταυτότητα πιλότου, γιατρού και εισαγγελέα, εισπράττοντας επιταγές 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν ήταν ούτε 19 χρονών! Στο ρόλο του πράκτορα του FBI Καρλ Χανρέιτι, ο οποίος τον καταδίωκε επί χρόνια σε 26 πολιτείες, ο Τομ Χανκς.



Σον Άρτσερ/Κάστορ Τρόι («Face/Off», 1997)
Στα όρια της παρωδίας, αλλά χορογραφημένη σαν αγωνιώδες παιχνίδι πάνω στην απατηλή αλήθεια του φαίνεσθαι και του είναι, η εντυπωσιακή αστυνομική περιπέτεια του Τζον Γου θέλει τους Τζον Τραβόλτα, ως πράκτορας του FBI, και Νίκολας Κέιτζ, ως αδίστακτο κακοποιό, να ανταλλάσσουν… πρόσωπα και ταυτότητες. Από τις πλέον τραβηγμένες, αλλά και πρωτότυπες παραλλαγές του «ποιος είναι ποιος», ακόμα και σε επίπεδο ερμηνευτικής πρόκλησης.



Ντέιβιντ Λοκ («Επάγγελμα Ρεπόρτερ», 1975)
Όχι ο πιο επιδέξιος, αλλά σίγουρα ο πλέον τραγικός κινηματογραφικός ήρωας ο οποίος αλλάζει ταυτότητα προκειμένου να αλλάξει και ζωή είναι ο δημοσιογράφος Λοκ του Τζακ Νίκολσον. Κλέβοντας τα χαρτιά ενός νεκρού έμπορου όπλων, όμως, θα γίνει πρωταγωνιστής σε μια εντελώς διαφορετική περιπέτεια από αυτή που φανταζόταν, με τον Μικελάντζελο Αντονιόνι να υπογράφει στα μέσα της δεκαετίας του ’70 το τελευταίο, βαθιά μελαγχολικό αριστούργημα της καριέρας του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.