Ο σπουδαίος Μάικ Νίκολς νεκρός σε ηλικία 83 χρονών

Ένας από τους θρύλους του Χόλιγουντ και του Μπρόντγουεϊ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών το βράδυ της Τετάρτης 19/11.

Ο σπουδαίος Μάικ Νίκολς νεκρός σε ηλικία 83 χρονών

Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του αμερικανικού σινεμά και θεάτρου έκλεισε ξαφνικά χτες το βράδυ. Ο Μάικ Νίκολς, ο σκηνοθέτης του «Πρωτάρη» και του «Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» πέθανε από ανακοπή καρδιάς το βράδυ της Τετάρτης 19/11. Ο πολυσχιδής δημιουργός, ο οποίος εγκατέλειψε σε ηλικία επτά χρονών μαζί με την οικογένειά του τη ναζιστική Γερμανία για να μετακομίσει μόνιμα στις Η.Π.Α., αναδείχτηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους οραματιστές που γνώρισε ποτέ το Χόλιγουντ. Σύμφωνα με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Μάικ Νίκολς υπήρξε εκτός από φίλος του, «διαχρονικός μέντορας, ένας από τους καλύτερους κινηματογραφικούς και θεατρικούς σκηνοθέτες στην ιστορία της Αμερικής και ένας από τους πιο γενναιόδωρους ανθρώπους που γνώρισα ποτέ».

Ο Αμερικανός βιρτουόζος έκανε ένα εκρηκτικό κινηματογραφικό ξεκίνημα. Η πρώτη του ταινία «Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» κέρδισε 5 Όσκαρ, χαρίζοντας στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ το δεύτερο χρυσό αγαλματίδιό της. Η συνέχεια θα είναι εξίσου θριαμβευτική, με τον Νίκολς να κερδίζει με τον «Πρωτάρη» το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του. Η δραμεντί δεν έκανε μόνο γνωστό το όνομα του Ντάστιν Χόφμαν γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά αποτελεί μέχρι σήμερα ένα διαχρονικό ύμνο στην ενηλικίωση και στο παράδοξο του ερωτικού πάθους. Το 1970 ο Αμερικανός σκηνοθέτης θα μεταφέρει το λογοτεχνικό θρύλο του «Catch 22» στην οθόνη με πρωταγωνιστή τον Άλαν Άρκιν, ενώ θα ακολουθήσουν «Η Γνωριμία της Σάρκας», «Η Εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ» και το «Εργαζόμενο Κορίτσι».

Την δεκαετία του ’90 ο Νίκολς θα σκηνοθετήσει το δράμα «Σχετικά με τον Χένρι» με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ, ενώ το 1996 θα διασκευάσει το «Κλουβί με τις Τρελές» ως «Φτερά και Πούπουλα», δίνοντας την ευκαιρία στον Ρόμπιν Γουίλιαμς να παραδώσει ένα ανεπανάληπτο ερμηνευτικό ρεσιτάλ. Πριν από μια δεκαετία θα μεταφέρει στην οθόνη το θεατρικό έργο του Πάτρικ Μπάρμπερ «Εξ’ Επαφής» στην οθόνη με πρωταγωνιστές τους Τζουντ Λο, Τζούλια Ρόμπερτς, Κλάιβ Όουεν, Ναταλί Πόρτμαν, ενώ το κινηματογραφικό κύκνειο άσμα του θα είναι τα «Παιχνίδια Εξουσίας», που θα χαρίσουν στον Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Ο Νίκολς ήταν ένας από τους ελάχιστους δημιουργούς που έχουν κερδίσει στην καριέρα τους τα τέσσερα σπουδαιότερα βραβεία καλλιτεχνικής επίτευξης, δηλαδή Oscar (κινηματογράφος), Tony (θέατρο), Emmy (τηλεόραση) και Grammy (μουσική). Διατηρεί, επίσης, το εκπληκτικό ρεκόρ των 10 βραβείων Τόνι, που αντικατροπτίζουν με τον καλύτερο τρόπο την σπουδαία καριέρα του στο Μπρόντγουεϊ. Τον τελευταίο μισό αιώνα, ο Νίκολς μετέφερε στο σανίδι έργα μεγάλων Αμερικανών συγγραφέων όπως τα «Ξυπόλυτοι στο πάρκο», «Το παράξενο ζευγάρι» και «Αιχμάλωτοι της δεύτερης λεωφόρου» του Νιλ Σάιμον και «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ. Μάλιστα, ο Νίκολς άφησε την προσωπική του σφραγίδα και στην τηλεόραση, σκηνοθετώντας τη σειρά «Angels in America», μια από τις καλύτερης στιγμές στην 80χρονη ιστορία του μέσου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.