Ο Ίρβιν Γιάλομ μιλάει με το ελληνικό κοινό

Με αφορμή την επερχόμενη έξοδο του ντοκιμαντέρ «Ο Κήπος του Γιάλομ» στις αίθουσες, ο Αμερικανός διάσημος ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας θα συνομιλήσει την Τετάρτη 26/11 σε απευθείας σύνδεση με το ελληνικό κοινό. Το «α» εξασφάλισε για εσάς 75 διπλές προσκλήσεις.

Ο Ίρβιν Γιάλομ μιλάει με το ελληνικό κοινό

Με αφορμή την επερχόμενη έξοδο του ντοκιμαντέρ «Ο Κήπος του Γιάλομ» στις αίθουσες, ο Αμερικανός διάσημος ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας θα συνομιλήσει την Τετάρτη 26/11 σε απευθείας σύνδεση με το ελληνικό κοινό. Το «α» εξασφάλισε για εσάς 75 διπλές προσκλήσεις.

Ο Ίρβιν Γιάλομ μιλάει με το ελληνικό κοινό - εικόνα 1

Στα 83 του πλέον, ο Ίρβιν Γιάλομ είναι σήμερα όχι μόνον ο διασημότερος ψυχοθεραπευτής στον κόσμο, αλλά κι ένας από τους πλέον πολυδιαβασμένους σύγχρονους λογοτέχνες. Γιος Ρωσο­εβραίων μεταναστών, μεγάλωσε στην Ουάσινγκτον, σπούδασε στο Σικάγο και άρχισε να δουλεύει ως γιατρός στη Νέα Υόρκη και κατόπιν στη Βαλτιμόρη.
Τελικά το 1963 ξεκίνησε ακαδημαϊκή καριέρα από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια, όπου γρήγορα αναδείχτηκε πρωτοπόρος της σύγχρονης ψυχιατρικής, την οποία συνδύασε με υπαρξιακές και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Τα σχετικά δοκίμιά του («Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας­», «Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία») έγιναν­ επιστημονικά μπεστ σέλερ, η παγκόσμια αναγνώριση όμως ήρθε όταν στράφηκε στη λογοτεχνία, πρώτα με τον «Δήμιο του έρωτα» και κατόπιν με το μυθιστόρημα-φαινόμενο «Όταν έκλαψε ο Νίτσε». Δημοσιευμένα στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Άγρα, τα βιβλία του Ίρβιν Γιάλομ έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 450.000 αντίτυπα, οι δε επισκέψεις του ίδιου στη χώρα μας συνοδεύονται πάντα από αθρόα συρροή θαυμαστών του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από πέντε χρόνια η ουρά στο πεζοδρόμιο έξω από το Μέγαρο Μουσικής, όπου έδωσε διάλεξη, έφτανε μέχρι το Πάρκο Ελευθερίας. Είναι, λοιπόν, λογικό η προγραμματισμένη για τις 11/12 πρεμιέρα στις αθηναϊκές αίθουσες του ντοκιμαντέρ της Σαμπίνε Γκίσιγκερ «Ο Κήπος του Γιάλομ», το οποίο αφορά στη ζωή και τη σκέψη του διάσημου ψυχοθεραπευτή, να αποτελεί σημαντικό event για τους αναγνώστες του αλλά και το σινεφίλ κοινό γενικότερα.

Πρόκειται για μια ταινία που μέσα από τις εξομολογήσεις του ίδιου του Γιάλομ αποκαλύπτει καινούργιες, άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του και, σύμφωνα με την ίδια τη σκηνοθέτιδα, «θα εμπνεύσει τους θεατές να σκεφτούν για τον εαυτό τους και τη δική τους ύπαρξη». Της πρεμιέρας του φιλμ όμως θα προηγηθεί την Τετάρτη 26/11 το βράδυ, στον κινηματογράφο­ ­Δαναός, μια συζήτηση με τον ίδιο τον Ίρβιν Γιάλομ σε ζωντανή σύνδεση από την Καλιφόρνια. Με χαρά ο υπογράφων θα διευθύνει την εισαγωγική κουβέντα του εκδότη της Άγρας Σταύρου Πετσόπουλου και των μεταφραστών του συγγραφέα στα ελληνικά, του ψυχιάτρου Γιάννη Ζέρβα και της συστημικής ψυχοθεραπεύτριας Ευαγγελίας Ανδριτσάνου με το κοινό, το οποίο στη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα­, μαζί με μια επιλεγμένη ομάδα δημο­σιογράφων, να απευθύνει ζωντανά ερωτήσεις στον διάσημο καλεσμένο.

Σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής Filmtrade, το «α» εξασφάλισε για εσάς 75 διπλές προσκλήσεις. Μπείτε στη σελίδα του διαγωνισμού, δηλώστε συμμετοχή και θέστε το δικό σας ερώτημα στον Ίρβιν Γιάλομ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.