Διπλή Ζωή

2

Η πολιτική, η Ιστορία και οι προσωπικές επιλογές συναντιούνται σε ένα καλοστημένο δραματικό θρίλερ που δεν μπορεί να αποφύγει εντελώς το διδακτικό ύφος και τις κλισέ συναισθηματικές παραχωρήσεις.

Διπλή Ζωή

Κόρη Γερμανού στρατιωτικού και Νορβηγίδας, η μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία Κατρίνε έχει επιστρέψει στη Νορβηγία, όπου ζει ήσυχα με την οικογένειά της. Με την πτώση του τείχους όμως ένας δικηγόρος αρχίζει να ψάχνει την ιστορία των παιδιών του πολέμου κι επικίνδυνα μυστικά του παρελθόντος έρχονται στο φως. Η πολιτική, η Ιστορία και οι προσωπικές επιλογές συναντιούνται σε ένα καλοστημένο δραματικό θρίλερ που δεν μπορεί να αποφύγει εντελώς το διδακτικό ύφος και τις κλισέ συναισθηματικές παραχωρήσεις.

Διπλή Ζωή - εικόνα 1

Στα χνάρια της πικρής επίγευσης που αφήνουν τα σκανδιναβικά θρίλερ τα οποία έχουν πλημμυρίσει τα ράφια των βιβλιοπωλείων αλλά και τις κινηματογραφικές οθόνες ολόκληρου του κόσμου, η «Διπλή Ζωή» επιχειρεί να ρίξει φως σε ένα από τα (πολλά;) καλά κρυμμένα μυστικά του σύγχρονου νορβηγικού παραδείσου. Η παρουσία μάλιστα της Λιβ Ούλμαν προσθέτει ένα μπεργκμανικό, υπαρξιακά τραγικό άρωμα στο εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα αλλά και τις «Ζωές των Άλλων», πολιτικο-κατασκοπικό δράμα αγωνίας του Γερμανού Γκέοργκ Μάας. Το ίδιο κάνει και το ψυχρό, ημιφωτισμένο βορειοευρωπαϊκό τοπίο που περιβάλει τους ήρωες, η τύχη των οποίων είναι δεμένη με αυτήν της Κατρίνε, κόρης Γερμανού στρατιωτικού και Νορβηγίδας, που μεγάλωσε στη νεοσύστατη­ Ανατολική Γερμανία.

Επιστρέφοντας στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στη Νορβηγία, ζει πλέον ήσυχα εκεί με την οικογένειά της – τον άντρα, την κόρη και το νεογέννητο εγγονάκι της. Με την πτώση του τείχους, ωστόσο, ένας δικηγόρος αρχίζει να ψάχνει την ιστορία των παιδιών του πολέμου και της άθλιας μεταχείρισης που υπέστησαν πολλές Νορβηγίδες οι οποίες είχαν σχέση με Γερμανούς. Απροσδόκητα, επικίνδυνα μυστικά του παρελθόντος, όχι μόνο για το κράτος αλλά­ και για την ίδια την Κατρίνε, ­έρχονται στο φως.

Διπλή Ζωή - εικόνα 2

Η πολιτική, η Ιστορία και οι προσωπικές επιλογές συναντιούνται σε ένα καλοστημένο δραματικό θρίλερ, το οποίο καταφεύγει σε διαρκή φλας μπακ για να συμπληρώσει κομμάτι κομμάτι το πολυδιάστατο παζλ του. Διαθέτει ένταση, αληθοφανείς σεναριακές ανατροπές και καταφέρνει να τυλίξει με πειστικό μυστήριο τα κίνητρα και την κρυφή ιστορία της Κατρίνε. Οι εκπλήξεις όμως λιγοστεύουν καθώς προχωρά προς την κορύφωσή του, αδυνατώντας να αποφύγει εντελώς το διδακτικό ύφος και τις κλισέ συναισθηματικές παραχωρήσεις. Θέλοντας να είναι και μελέτη χαρακτήρων, και ιστορικό ντοκουμέντο, και ταινία πυκνού μυστηρίου, προκρίνει τελικά τα ευκολοχώνευτα μηνύματα και προσγειώνεται στη συγκαταβατική ασφάλεια. Αν είχε πριμοδοτήσει το κομψό αφηγηματικό στιλ του…

Γερμανία, Νορβηγία 2012. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Διπλή Ζωή

Zwei Leben
2
  • Δραματική
  • 2012
  • Διάρκεια: 97 '
  • Γκέοργκ Μάας

Κόρη Γερμανού στρατιωτικού και Νορβηγίδας, η μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία Κατρίνε έχει επιστρέψει στη Νορβηγία, όπου ζει ήσυχα με την οικογένειά της. Με την πτώση του τείχους όμως ένας δικηγόρος αρχίζει να ψάχνει την ιστορία των παιδιών του πολέμου κι επικίνδυνα μυστικά του παρελθόντος έρχονται στο φως.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.