Μαριόν Κοτιγιάρ: Η Ευρωπαία ντίβα των καιρών μας

Η 39χρονη Γαλλίδα που πρωταγωνιστεί τη φετινή σεζόν στο καινούργιο φιλμ των αδελφών Νταρντέν «Δυο Ημέρες, Μια Νύχτα» και στη φιλόδοξη διασκευή του «Μάκβεθ» είναι η απόλυτη ευρωπαία σταρ της εποχής μας.

Μαριόν Κοτιγιάρ: Η Ευρωπαία ντίβα των καιρών μας

Η 39χρονη Γαλλίδα που πρωταγωνιστεί τη φετινή σεζόν στο καινούργιο φιλμ των αδελφών Νταρντέν «Δυο Ημέρες, Μια Νύχτα» και στη φιλόδοξη διασκευή του «Μάκβεθ» είναι η απόλυτη ευρωπαία σταρ της εποχής μας.

Μαριόν Κοτιγιάρ: Η Ευρωπαία ντίβα των καιρών μας - εικόνα 1

Δεν χρειάζεται για να κατακτήσεις το παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα, να διαθέτεις το θανατηφόρο νάζι της Μπριζίτ Μπαρντό ή τον μοιραίο ερωτισμό της Σοφία Λόρεν. Για παράδειγμα, η Μαριόν Κοτιγιάρ έχει τελείως διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά: Τα εκφραστικά της μάτια φανερώνουν σε κάθε πλάνο κρυφές πτυχές των χαρακτήρων, κάτι που δίνει αυτόματα βάθος στις μεστές ερμηνείες της. Η ακαταμάχητη ομορφιά της είναι, απλώς, μια λεπτομέρεια που συμπληρώνει το -από κάθε άποψη- πλήρες ερμηνευτικό της πακέτο. Μην ξεχνάμε ότι έπρεπε να απαρνηθεί το κάλλος της για να φτάσει στην κορυφαία ερμηνεία της καριέρας της, ενσαρκώνοντας την Εντίθ Πιάφ στο «Ζωή Σαν Τριαντάφυλλο». Αυτός ο «παραμορφωμένος» ρόλος της χάρισε το μοναδικό Όσκαρ στην καριέρα της (το πρώτο για γαλλόφωνη ερμηνεία στην ιστορία του θεσμού!), την έβαλε στην A-list των χολιγουντιανών σταρ και ήταν η ολοφάνερη απόδειξη ότι αποτελεί την απόλυτη Ευρωπαία ντίβα των καιρών μας.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη της στον αγγλικό Guardian είχε αποκαλύψει ότι έκανε περισσότερους από οκτώ μήνες για να ξεπεράσει το φάντασμα της Εντίθ Πιάφ, ταξιδεύοντας από τη Γαλλική Πολυνησία μέχρι το Μάτσου Πίτσου στο νότιο Περού για να το ξορκίσει... Τώρα, όμως, δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να «δίνεται» άνευ όρων στους χαρακτήρες που ερμηνεύει, αφού έχει άλλες προτεραιότητες στη ζωή της. Όπως ισχυρίζεται η ίδια, «πριν από τη δημιουργία της οικογένειάς μου, ολόκληρη η ζωή μου ήταν αφιερωμένη στους κινηματογραφικούς ρόλους που ενσάρκωνα. Δεν μπορώ, όμως, να απομονώνομαι σε έναν άλλον κόσμο πια. Δεν θέλω ο γιος μου να επηρεάζεται από τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των χαρακτήρων που κάθε φορά ερμηνεύω».

Μπορεί να μην «ζει», πλέον, για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις σκιές των ρόλων της, όμως η Μαριόν Κοτιγιάρ παραμένει μια απαράμιλλη σολίστρια της 7ης Τέχνης, μια σπάνια περίπτωση προικισμένης καλλιτέχνιδας. Την τελευταία μόνο πενταετία η 39χρονη Γαλλίδα έχει κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις στην οθόνη: Από το μιούζικαλ «Εννέα» μέχρι το ψυχεδελικό χάος του «Inception» και από τη ερεβώδη περιπέτεια «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» μέχρι το υποδειγματικό δραματικό σόλο της στο «Σώμα Με Σώμα», η Κοτιγιάρ συνεχίζει να αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια ηθοποιό με τεράστια αποθέματα ταλέντου, δουλειάς και θάρρους. Αυτός είναι προφανέστατα ο λόγος που σπουδαίοι σκηνοθέτες, όπως ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Μάικλ Μαν και ο Γούντι Άλεν έπεσαν θύματα της ασύγκριτης ερμηνευτικής γοητείας της.

Φέτος, η Μαριόν Κοτιγιάρ πρωταγωνιστεί σε δυο φιλόδοξες κινηματογραφικές παραγωγές. Καταρχάς, η οσκαρική ντίβα εμφανίζεται στην καινούργια ταινία των Βέλγων βιρτουόζων Νταρντέν, «Δυο Ημέρες, Μια Νύχτα», ερμηνεύοντας μια εργάτρια εργοστασίου που έχει στη διάθεσή της ένα σαββατοκύριακο για να πείσει τους συναδέλφους της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της στη δουλειά, θυσιάζοντας έτσι το χιλίων ευρώ ετήσιο μπόνους τους. Στη συνέχεια, η Μαριόν Κοτιγιάρ αφήνει πίσω της το σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο για να υποδυθεί την Λαίδη Μάκβεθ σε μια φιλόδοξη διασκευή του σαιξσπηρικού έργου. Μια ακόμη χρονιά, δηλαδή, γεμάτη προκλήσεις και μεταμορφώσεις για την τρομερή Γαλλίδα σταρ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.