Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποκαλύπτεται!

Ξεχωρίζουν τα αφιερώματα στη μούσα του νέου γερμανικού σινεμά Χάνα Σιγκούλα και στο Σουηδό βιρτουόζο Ρόι Άντερσον.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποκαλύπτεται!

Η κορυφαία κινηματογραφική διοργάνωση που ξεκινά στις 31/10 και ολοκληρώνεται στις 9/11 ανακοίνωσε το πρόγραμμά της με τα αφιερώματα στη μούσα του νέου γερμανικού σινεμά Χάνα Σιγκούλα και στο Σουηδό βιρτουόζο Ρόι Άντερσον να ξεχωρίζουν.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποκαλύπτεται! - εικόνα 1
Η ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης «Λευκός Θεός» του Ούγγρου δημιουργού Κόρνελ Μούντρουτσο

Έφτασε και πάλι η εποχή για το καθιερωμένο σινεφίλ ταξίδι στη συμπρωτεύουσα. Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που δίνει φέτος ραντεβού με το κοινό από τις 31/10 έως τις 9/11 στο Ολύμπιον, στον Παύλο Ζάννα και στις αίθουσες του Λιμανιού, αποκάλυψε πριν από λίγη ώρα το συνολικό φετινό του πρόγραμμα (δείτε το αναλυτικά στο σάιτ της διοργάνωσης, μαζί με το ωρολόγιο).

Για μια ακόμη χρονιά τη φεστιβαλική παράσταση κλέβουν οι καλεσμένοι της Θεσσαλονικιώτικης κινηματογραφικής γιορτής. Φέτος θα δώσουν το παρών στη συμπρωτεύουσα η ιέρεια του νέου γερμανικού σινεμά Χάνα Σιγκούλα, ο πρωτοπόρος Σέρβος σκηνοθέτης Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ο Ούγγρος δημιουργός Κόρνελ Μούντρουτσο που βραβεύτηκε στις Κάνες για το «Λευκό Θεό» (ταινία έναρξης του φεστιβάλ) και ο κορυφαίος εκπρόσωπος της indie αμερικανικής κινηματογραφικής σκηνής Ραμίν Μπαχράνι. Όπως είναι εδώ και καιρό γνωστό στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί για μια ακόμη φορά ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του «The Cut». Επίσης, ένα πλήρες αφιέρωμα στη ξεχωριστή φιλμογραφία του Ρόι Άντερσον, θα φανερώσει το γοητευτικό και ανελέητα σαρκαστικό σουρεαλιστικό σύμπαν του Σουηδού δημιουργού. Εξάλλου, ταινία λήξης της φετινής διοργάνωσης είναι το «Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί, Συλλογιζόμενο Την Ύπαρξη Του», δηλαδή η πρόσφατη ταινία του Ρόι Άντερσον που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποκαλύπτεται! - εικόνα 2
Το «Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί, Συλλογιζόμενο Την Ύπαρξη Του» του Ρόι Άντερσον είναι η ταινία λήξης του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Από το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ ξεχωρίζουν σίγουρα οι δυο ελληνικές συμμετοχές. Η «Νορβηγία» αποτελεί το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του παραγωγού ηλεκτρονικής μουσικής Felizol (το μουσικό ψευδώνυμο του Γιάννη Βεσλεμέ) το οποίο φέρνει στην Αθήνα του 1984 τον Ζανό, έναν βρικόλακα που χορεύει στην ντίσκο «Ζαρντόζ», συναντά μια πόρνη κι έναν ντίλερ και τους ακολουθεί σε μια ύποπτη δουλειά στην Πάρνηθα… Μετά από αρκετές αναβολές, η νέα ταινία του Γιάννη Φάγκρα («Πες Στη Μορφίνη Ακόμα την Ψάχνω») «Forget Me Not» κάνει επιτέλους την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την ιστορία δύο εραστών στην άκρη του κόσμου, γυρισμένη στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στη θάλασσα Μπέρινγκ, στην Αλάσκα και στη Νέα Ορλεάνη.

Από τη φετινή διοργάνωση ξεχωρίζουν επίσης το αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και οι ειδικές προβολές των «Ανοιχτών Οριζόντων» που θα αποκαλύψουν τις καινούργιες δουλειές σπουδαίων εκπροσώπων του καλλιτεχνικού σινεμά, όπως των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, Φατίχ Ακίν, Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Ναόμι Καβάσε, Αμπντεραμάν Σισακό, Σουσάνε Μπίερ, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και Κρίστιαν Πέτσολντ. Τέλος, από το ιντριγκαδόρικο τμήμα «Ματιές Στα Βαλκάνια» ξεχωρίζουν οι καινούργιες ταινίες των Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κουτλούγ Αταμάν.

Το αθηνόραμα θα ταξιδέψει και φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μεταδίδοντας το παλμό της διοργάνωσης με ανταποκρίσεις στα τεύχη του «α» και στο athinorama.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.