Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου: οι πρώτες προβλέψεις

Υποδυόμενη μια μητέρα που πάσχει από Αλτσχάιμερ, η Τζούλιαν Μουρ βρίσκεται με το «Still Alice» πιο κοντά από ποτέ στο πρώτο της Όσκαρ. Ποιες, όμως, θα βρεθούν φέτος στο δρόμο της και μπορεί να την αφήσουν ακόμα μια φορά με άδεια χέρια;

Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου: οι πρώτες προβλέψεις

Υποδυόμενη μια μητέρα που πάσχει από Αλτσχάιμερ, η Τζούλιαν Μουρ βρίσκεται με το «Still Alice» πιο κοντά από ποτέ στο πρώτο της Όσκαρ. Ποιες, όμως, θα βρεθούν φέτος στο δρόμο της και μπορεί να την αφήσουν ακόμα μια φορά με άδεια χέρια;

Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου: οι πρώτες προβλέψεις - εικόνα 1
Η Τζούλιαν Μουρ στο «Still Alice»

Η Τζούλιαν Μουρ συγκαταλέγεται αναμφίβολα στις λιγοστές μεγάλες κυρίες του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά, ικανή να αναμετρηθεί με τον πιο απαιτητικό και προκλητικό ρόλο. Τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ (στα «Το Τέλος Μιας Σχέσης» και «Ο Παράδεισος Είναι Μακριά» για πρώτου ρόλου, ενώ στα «Άγριες Νύχτες» και «Οι Ώρες» για δευτέρου), όλα δείχνουν πως φέτος θα βρεθεί ξανά στην πολυπόθητη πεντάδα με το «Still Alice» των Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουέστμορλαντ. Πρόκειται για ένα συγκινητικό δράμα με ηρωίδα μια καθηγήτρια γλωσσολογίας, μητέρα τριών κοριτσιών, η οποία συνειδητοποιεί πως αρχίζει να ξεχνάει, για να έρθει σύντομα αντιμέτωπη με μια μοιραία διάγνωση.

Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου: οι πρώτες προβλέψεις - εικόνα 2
Η Έιμι Άνταμς ως Μάργκαρετ Κιν στα «Μεγάλα Μάτια»

Η ταινία, στην οποία συμπρωταγωνιστούν οι Άλεκ Μπάλντουιν και Κρίστεν Στιούαρτ, άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις στο φεστιβάλ του Τορόντο όπου έκανε πρεμιέρα, η ερμηνεία της Μουρ, όμως, εκθειάστηκε από τους πάντες. Βοηθούμενη και από τη θετική παρουσία της στο «Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, το οποίο πρωτοείδαμε στις Κάνες και θα κάνει αργότερα πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες, η 54χρονη σταρ μοιάζει αυτή τη στιγμή το πρώιμο φαβορί για τη σκληρή οσκαρική κούρσα του α΄ γυναικείου ρόλου, στην οποία προβλέπεται να συμμετέχουν μερικές ακόμα έμπειρες ντίβες, αλλά και ανερχόμενες ερμηνεύτριες.

Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου: οι πρώτες προβλέψεις - εικόνα 3
Η Ρις Γουίδερσπουν στο «Άγρια»

Καθώς η πέντε φορές υποψήφια τα τελευταία οκτώ χρόνια και 18 συνολικά Μέριλ Στριπ έχει φέτος μόνο «περάσματα» από τη μεγάλη οθόνη («Μέχρι το Τέλος», «Ο Φύλακας της Μνήμης», «Τα Μυστικά του Δάσους»), περισσεύουν ακόμα τέσσερις θέσεις υποψηφιοτήτων, για τις οποίες πρώτο λόγο θα έχουν δυο νεαρές και καθιερωμένες, απόλυτα hot ηθοποιοί που δεν έχουν κι αυτές βραβευτεί ακόμα με Όσκαρ. Η πέντε φορές υποψήφια Έιμι Άνταμς, που υποδύεται τη ζωγράφο Μάργκαρετ Κιν στα «Μεγάλα Μάτια» του Τιμ Μπάρτον, και η δυο φορές υποψήφια Τζέσικα Τσαστέιν, η οποία φέτος πρωταγωνιστεί στο κοινωνικό θρίλερ «A Most Violent Year» του Τζέι Σι Τσάντορ («Όλα Χάθηκαν») και την ανεξάρτητη ρομαντική δραμεντί «Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby» του Νεντ Μπένσον.

Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου: οι πρώτες προβλέψεις - εικόνα 4
Η Ρόζαμουντ Πάικ είναι «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε»

Η ήδη βραβευμένη (για το «Walk the Line») Ρις Γουίδερσπουν θα βρεθεί πιθανότατα ξανά στην πεντάδα με το βιογραφικό «Άγρια», την ιστορία μιας γυναίκας που ξεκίνησε μια μοναχική πεζοπορία 1.800 χιλιομέτρων στην άγρια πλευρά της Αμερικής, κάτι που φιλοδοξούν να επαναλάβουν και η βραβευμένη για το «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο» Γαλλίδα Μαριόν Κοτιγιάρ με το «Δυο Ημέρες, Μια Νύχτα» των αδελφών Νταρντέν ή το «Κάποτε στην Νέα Υόρκη» του Τζέιμς Γκρέι, και η κάτοχος δυο Όσκαρ Χίλαρι Σουόνκ με το γουέστερν του Τόμι Λι Τζόουνς «Μέχρι το Τέλος». Από τις προς το παρόν οσκαρικά άπειρες, η ερμηνεία της Αγγλίδας Ρόζαμουντ Πάικ στο «Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» αποδείχτηκε πραγματική έκπληξη και η φόρα της ταινίας θα είναι για αυτήν ένα επιπλέον ατού. Η θετική υποδοχή της βιογραφίας του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ «Η Θεωρία των Πάντων» στο Τορόντο φαίνεται πως θα σπρώξει στα βραβεία όχι μόνο τον πρωταγωνιστή Έντι Ρέντμαϊν, αλλά και τη «σύζυγό» του, επίσης Βρετανή Φελίσιτι Τζόουνς.

Ελπίδες, τέλος, διατηρούν οι συμπατριώτισσές της Έμιλι Μπλαντ για το επερχόμενο all star cast «Τα Μυστικά του Δάσους» του Ρομπ Μάρσαλ και η νοτιοαφρικανικής καταγωγής Γκούγκου Μπάθα – Ράου για το δράμα εποχής «Belle», με την πιθανή μεγάλη έκπληξη να ακούει στο όνομα… Τζένιφερ Άνιστον. Η ακριβοπληρωμένη κωμική σταρ εμφανίζεται αγνώριστη στο ανεξάρτητο «Cake», υποδυόμενη μια γυναίκα εθισμένη στα χάπια, η οποία αναλαμβάνει να διαλευκάνει τις συνθήκες αυτοκτονίας μιας γνωστής της από την ομάδα υποστήριξης για το χρόνιο πόνο στην οποία συμμετέχει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.