Ο Φατίχ Ακίν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης!

Η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση φέρνει στην συμπρωτεύουσα τον αγαπημένο Γερμανοτούρκο δημιουργό και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που θα μαζέψει τα best of του καλλιτεχνικού σινεμά από εδώ μέχρι τη... Μαυριτανία.

Ο Φατίχ Ακίν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης!

Η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση φέρνει στην συμπρωτεύουσα τον αγαπημένο Γερμανοτούρκο δημιουργό και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που θα μαζέψει τα best of του καλλιτεχνικού σινεμά από εδώ μέχρι τη... Μαυριτανία. Παράλληλα, το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (31/10-9/11) βάζει τα καλά του για να γιορτάσει τα 100 χρόνια ελληνικού σινεμά.

Φορτσάτοι Ανοιχτοί Ορίζοντες

Ο Φατίχ Ακίν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης! - εικόνα 1
Ο Φατίχ Ακίν θα είναι επίσημος καλεσμένος του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μια μεγάλη έκπληξη έκρυβε η σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος των Ανοιχτών Οριζόντων του προσεχούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα για να παρουσιάσει την καινούργια του ταινία «Η Μαχαιριά», ένα δράμα που επικεντρώνεται στην γενοκτονία των Αρμενίων. Επίσης, στο ζωηρό τμήμα του Φεστιβάλ θα δούμε για πρώτη φορά στη χώρα μας το νέο ρεαλιστικό εγχείρημα των αδελφών Νταρντέν «Δυο Μέρες, Μια Νύχτα», μια ταινία που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο περασμένο φεστιβάλ Κανών. Επίσης, το κοινωνικά καυστικό «Leviathan» του Ρώσου βιρτουόζου Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ («Επιστροφή») και η ιστορία ενηλικίωσης «Το Δεύτερο Παράθυρο» της Γιαπωνέζας Ναόμι Καβάσε είναι δυο ακόμη φιλμ που διαγωνίστηκαν για το φετινό Χρυσό Φοίνικα και θα προβληθούν στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στους φετινούς τίτλους των Οριζόντων βρίσκουμε, επίσης, το «Τιμπουκτού» του Αμπντεραχμάν Σισακό ένα μαυριτανικό δράμα το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα από την εκρηκτική μεθοριακή γραμμή της αφρικανικής χώρας με το γειτονικό Μάλι. Η οσκαρική Σουζάνε Μπίερ επιστρέφει με το δράμα «A Second Chance», που σηματοδοτεί την επιστροφή του Νικολάι Κόστερ Βαλντάου του «Game of Thrones» στο δανέζικο σινεμά και εξετάζει τις συνέπειες μιας ηθικά αμφιλεγόμενης υιοθεσίας ενός κακοποιημένου βρέφους από έναν αστυνομικό. Το «Amour Fou» της Αυστριακής Τζέσικα Χάουσνερ («Λούρδη») αφηγείται ελεύθερα τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Γερμανού ρομαντικού ποιητή Χάινριχ Φον Κλάιστ, ενώ το «Between 10 and 12» του Πέτερ Χόφεντορν αποτελεί την αναπάντεχη ολλανδική έκπληξη του πρόσφατου Φεστιβάλ Βενετίας. Το αργεντίνικο «Refugiado» του Ντιέγκο Λερμάν και το σουηδικό «Something Must Break» της Έστερ Μάρτιν Μπέργκσμαρκ είναι δυο κομμάτια του πολυεθνικού αρτ ψηφιδωτού των Ανοιχτών Οριζόντων.

Βαλκανικό κρεσέντο

Ο Φατίχ Ακίν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης! - εικόνα 2
Το Χρυσό Φοίνικα των φετινών Κανών «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν θα δούμε φέτος στη Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα Ματιές στα Βαλκάνια, που επιμελείται από το 2002 ο Δημήτρης Κερκινός, έχει μετατραπεί σε έναν από τους πυλώνες του φεστιβάλ. Πόσο μάλλον φέτος που έχει το προνόμιο να φιλοξενεί τον Χρυσό Φοίνικα των περασμένων Κανών, την τσεχοφική «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν. Από την ακμαία κινηματογραφικά Τουρκία έρχεται και το «Lamp» του Κουτλούγκ Αταμάν, ενώ ο Ρουμάνος Κορνέλιου Πορουμπόιου («Αστυνομία, Ταυτότητα!») επιστρέφει με το ανάλαφρα ποδοσφαιρόφιλο «Second Game». Τέλος, στο φεστιβάλ θα δούμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον εξαιρετικό Σέρβο Ζέλιμιρ Ζίλνικ, έναν από τους εκφραστές του γιουγκοσλαβικού μαύρου κύματος. Γενέθλια για το ελληνικό σινεμά Δύσκολο να ανάψεις 100 κεράκια πάνω σε μια κινηματογραφική τούρτα... Και όμως, το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τα καταφέρνει μια χαρά, ετοιμάζοντας ένα καθ’ όλα εορταστικό αφιέρωμα για τον ένα αιώνα ελληνικού σινεμά. Μάλιστα, η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση της χώρας φρόντισε να βάλει τους πλέον αρμόδιους, δηλαδή τους Έλληνες θεατές, στο κόλπο, ετοιμάζοντας μια καυτή ψηφοφορία που έτρεξε τον περασμένο Σεπτέμβριο και συζητήθηκε όσο λίγες. Μια λίστα με συνολικά 200 ταινίες αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του φεστιβάλ, ξεκινώντας από την «Γκόλφω» του Κώστα Μπαχατόρη και φτάνοντας μέχρι το σήμερα, από τις οποίες το σινεφίλ κοινό κλήθηκε να επιλέξει τις καλύτερες. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η οποία θα κρίνει και το ποιες ταινίες θα δούμε στο αφιέρωμα «1914-2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος», θα ανακοινωθούν λίγο πριν από την έναρξη του φεστιβάλ. Γνωρίζουμε φυσικά από τώρα ότι η «λαϊκή ετυμηγορία» πάνω στα best of του εγχώριου σινεμά θα ξεκινήσει έναν ζωηρό και παράλληλα δημιουργικό κινηματογραφικό διάλογο. Εξάλλου, αυτή είναι η μοίρα κάθε ανοιχτής ψηφοφορίας...

Γενέθλια για το ελληνικό σινεμά

Δύσκολο να ανάψεις 100 κεράκια πάνω σε μια κινηματογραφική τούρτα... Και όμως, το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τα καταφέρνει μια χαρά, ετοιμάζοντας ένα καθ’ όλα εορταστικό αφιέρωμα για τον ένα αιώνα ελληνικού σινεμά. Μάλιστα, η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση της χώρας φρόντισε να βάλει τους πλέον αρμόδιους, δηλαδή τους Έλληνες θεατές, στο κόλπο, ετοιμάζοντας μια καυτή ψηφοφορία που έτρεξε τον περασμένο Σεπτέμβριο και συζητήθηκε όσο λίγες. Μια λίστα με συνολικά 200 ταινίες αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του φεστιβάλ, ξεκινώντας από την «Γκόλφω» του Κώστα Μπαχατόρη και φτάνοντας μέχρι το σήμερα, από τις οποίες το σινεφίλ κοινό κλήθηκε να επιλέξει τις καλύτερες. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η οποία θα κρίνει και το ποιες ταινίες θα δούμε στο αφιέρωμα «1914-2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος», θα ανακοινωθούν λίγο πριν από την έναρξη του φεστιβάλ. Γνωρίζουμε φυσικά από τώρα ότι η «λαϊκή ετυμηγορία» πάνω στα best of του εγχώριου σινεμά θα ξεκινήσει έναν ζωηρό και παράλληλα δημιουργικό κινηματογραφικό διάλογο. Εξάλλου, αυτή είναι η μοίρα κάθε ανοιχτής ψηφοφορίας...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.