Τα βραβεία των 20ων Νυχτών Πρεμιέρας: Η Χρυσή Αθηνά στο «'71»

Το «'71» του Γαλλοαλγερινού Γιαν Ντεμάνζ ήταν ο μεγάλος νικητής με τη βιογραφία για τον Νικ Κέιβ «20.000 Μέρες στη Γη» να ξεχωρίζει στο διαγωνιστικό τμήμα του Μουσική & Φιλμ.

Τα βραβεία των 20ων Νυχτών Πρεμιέρας: Η Χρυσή Αθηνά στο «'71»

Σε μια σύντομη τελετή λήξης την Κυριακή 28/9 στον κινηματογράφο Odeon Όπερα, που είχε για πρωταγωνιστές τους ανθρώπους της αθηναϊκής κινηματογραφικής γιορτής, έπεσε η αυλαία του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ - Νύχτες Πρεμιέρας. Η ανακοίνωση των βραβείων δεν έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις, αφού οι ταινίες που είχαν ξεχωρίσει κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ήταν τελικά αυτές που έφυγαν από την Αθήνα με τις διακρίσεις στις αποσκευές τους. Το μεγάλο βραβείο των Νυχτών Πρεμιέρας, η Χρυσή Αθηνά, απονεμήθηκε στο «'71», την φρενήρη κινηματογραφική περιπλάνηση ενός Βρετανού στρατιώτη στο εξεγερμένο Μπέλφαστ που υπογράφει ο Γαλλοαλγερινός σκηνοθέτης Γιαν Ντεμάνζ, με την πρόεδρο της νεανικής κριτικής επιτροπής να την ξεχωρίζει λόγω «της επίτευξης του σκηνοθέτη να εισάγει το θεατή στη δράση και την κατάσταση της εποχής». Tο βραβείο Σκηνοθεσίας δόθηκε στον Γιόνας Άρνμπι για το «When Animals Dream», ενώ το βραβείο σεναρίου κατέληξε στα χέρια του Έσκιλ Βογκτ για το «Blind». Το κοινό έδωσε το δικό του βραβείο στο βραζιλιάνικο «Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος» του Ντανιέλ Ριμπέιρο.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Μουσική & Φιλμ, τη Χρυσή Αθηνά κέρδισε η ταινία «20.000 Μέρες στη Γη» («20,000 Days on Earth») των Ίαν Φορσάιθ και της Τζέιν Πόλαρντ με την κριτική επιτροπή να τη ξεχωρίζει για την «άψογη απόδοση ενός στιλ τραγουδοποιίας στο μέσο του κινηματογράφου και την επινόηση ενός νέου μουσικού είδους». Επίσης η Ειδική Μνεία της Επιτροπής κατέληξε στο «Pulp: Μία Ταινία για τη Ζωή, το Θάνατο και τα Σούπερμαρκετ».

Αναλυτικά τα Bραβεία του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού
Χρυσή Αθηνά: το 71 του Yann Demange
Βραβείο Σεναρίου: Blind του Eskil Vogt
Βραβείο Σκηνοθεσίας: When Animals Dream του Jonas Alexander Arnby
Βραβείο Κοινού: Σήμερα θέλω να γυρίσω μόνος του Ντανιέλ Ριμπέιρο

Βραβεία Μουσική και Φιλμ
Χρυσή Αθηνά: 20.000 Days on Earth των Iain Forsyth, Jane Pollard
Ειδική Μνεία: στο Pulp: a film about life, death and supermarket του Florian Habicht

Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Γυναίκας: εξίσου στις Πηνελόπη Τσιλίκα και Σοφία Κόκκαλη, για τη Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Άνδρα: στον Χάρη Φραγκούλη, για τους Αισθηματίες του Νικόλα Τριανταφυλλίδη
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: στον Μιχάλη Κωνσταντάτο για το Luton

Βραβεία Μικρού Μήκους
Α' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - «II» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη
Β' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - «Καθημερινή Εργάσιμη» των Βαγγέλη Καραμαριγού και Ζαχαρία Μαυροειδή
Γ΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - «A Portrait» του Αριστοτέλη Μαραγκού
Σκηνοθεσίας - «II» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη»
Σεναρίου - «Maasai» του Χάρη Λαγκούση
Εύφημος Μνεία #1 - «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου
Εύφημος Μνεία #2 - «Ανεπιθύμητος» του Φοίβου Κοντογιάννη
Νέος Διευθυντής Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός για το Fawns του Θανάση Τσιμπίνη

Δείτε παρακάτω τον ευχαριστήριο λόγο του σκηνοθέτη του «'71» Γιαν Ντεμάνζ


χρυσή αθηνά - yann demange / '71 από NyxtesPremieras

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.