Ένας Πύργος στην Ιταλία

2

Εμπνεόμενη από τον τσεχοφικό «Βυσσινόκηπο», η Μπρούνι Τεντέσκι μετατρέπει την οικογενειακή και προσωπική της ιστορία σε ένα ενδιαφέρον υφολογικά, αλλά απόλυτα άνισο κινηματογραφικά ανάλαφρο δράμα.

Ένας Πύργος στην Ιταλία

Για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, η αρχοντική οικογένεια των Ρόσι Λέβι σκέφτεται να αρχίσει να εκποιεί την περιουσία της, κάτι που δημιουργεί προστριβές ανάμεσα στα μέλη της. Ένα απ’ αυτά, η Λουίζ, γνωρίζει την ίδια στιγμή έναν πολύ νεαρότερό της ηθοποιό, με τον οποίο ερωτεύονται παράφορα. Εμπνεόμενη από τον τσεχοφικό «Βυσσινόκηπο», η Μπρούνι Τεντέσκι μετατρέπει την οικογενειακή και προσωπική της ιστορία σε ένα ενδιαφέρον υφολογικά, αλλά απόλυτα άνισο κι αναποφάσιστο κινηματογραφικά ανάλαφρο δράμα.

Ένας Πύργος στην Ιταλία - εικόνα 1

Κόρη του πλούσιου βιομήχανου και συνθέτη όπερας Αλμπέρτο Μπρούνι Τεντέσκι και αδερφή της Κάρλα Μπρούνι, η 50χρονη Βαλέρια ξεχώρισε αρχικά με την ευαίσθητη ερμηνεία της στο «Ξέχασέ με» της Νοεμί Λβοβσκί το 1994, ακολουθώντας μια πολύγλωσση διεθνή καριέρα ηθοποιού («5 Φορές το 2», «Μόναχο», «Ζήτω η Ελευθερία»). Περνώντας πίσω από την κάμερα, συνεργάζεται πάντα στο σενάριο με τη φίλη της Λβοβσκί και πραγματεύεται λίγο πολύ σταθερά προσωπικές ιστορίες («Il Est Plus Facile pour un Chameau…», «Θεατρίνες»), οι οποίες γίνονται ιδιαίτερα αυτοβιογραφικές σε αυτόν τον υφολογικά ενδιαφέροντα, αλλά απόλυτα άνισο «Πύργο στην Ιταλία».
Στο κέντρο ενός οικογενειακού δράματος, που περιλαμβάνει τη σκέψη των αριστοκρατικών Ρόσι Λέβι να αρχίσουν να εκποιούν την περιουσία τους λόγω οικονομικών δυσκολιών, όπως και το πρόβλημα υγείας του γιου Λουντοβίκ, ο οποίος είναι φορέας του AIDS (όπως και ο θανών το 2006 αδερφός της Βαλέρια Βιρτζίνιο), υπάρχει μια παράφορη, ανορθόδοξη και αστεία ερωτική ιστορία, αυτή της αδερφής του Λουντοβίκ, της Λουίζ, κι ενός πολύ νεαρότερού της ηθοποιού, τον οποίο ερμηνεύει ο επί εξαετία σύντροφος της σκηνοθέτιδας Λουί Γκαρέλ.

Ένας Πύργος στην Ιταλία - εικόνα 2

Προσθέτοντας ότι τη μητέρα της οικογένειας ερμηνεύει η πιανίστρια Μαρίζα Μπορίνι, μητέρα της Τεντέσκι, καταλαβαίνει κάποιος πως αυτό το family reality show κουβαλά επάνω του πολλές αλήθειες, τις οποίες ευτυχώς αντιμετωπίζει με ανάλαφρη, συχνά απόλυτα ειρωνική διάθεση (ακόμη και στο χαρακτήρα της αλλοπαρμένης πρωταγωνίστριας). Ο τσεχοφικός «Βυσσινόκηπος» και η βισκοντική περιγραφή ενός τέλους εποχής (ταξικού, αισθητικού και κοινωνικού) αποτελούν τις άμεσες αναφορές. Αναφορές «πειραγμένες», καθώς είναι στιγμές κατά τις οποίες κωμικοί και δραματικοί τόνοι δένουν αρμονικά, υπάρχουν όμως φορές που η διήγηση ξεφεύγει στη φάρσα και η πλοκή στην υπερβολή, εμποδίζοντας την ταινία να παγιώσει ένα ενιαίο και αποτελεσματικό κινηματογραφικό στιλ. Επιπλέον το προβληματικό, αργόσυρτο και δύσκαμπτο εσωτερικό τάιμινγκ ρίχνει ένα βαρύ πέπλο σοβαροφάνειας σε αυτό το μελαγχολικά αισιόδοξο φιλμ, το οποίο θα μπορούσε να είναι και αληθινά διασκεδαστικό.

Γαλλία, Ιταλία. 2013. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Πύργος στην Ιταλία

Un Chateau en Italie
2
  • Δραματική κομεντί
  • 2013
  • Διάρκεια: 104 '
  • Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι

Για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, η αρχοντική οικογένεια των Ρόσι Λέβι σκέφτεται να αρχίσει να εκποιεί την περιουσία της, κάτι που δημιουργεί προστριβές ανάμεσα στα μέλη της. Ένα απ’ αυτά, η Λουίζ, γνωρίζει την ίδια στιγμή έναν πολύ νεαρότερό της ηθοποιό, τον οποίο ερωτεύεται παράφορα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.