Διαφθορά

1,5

Μαύρη σάτιρα με στοιχεία αστυνομικού θρίλερ που γρήγορα βγαίνει εκτός ελέγχου και εκτροχιάζεται στο γκροτέσκο. Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Ίρβιν Γουέλς («Trainspotting»).

Διαφθορά

Ο Μπρους Ρόμπερτσον είναι ένας βουτηγμένος στα ναρκωτικά και τη διαφθορά αστυνομικός, ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση διαλεύκανσης μιας δολοφονίας, έχοντας όμως στο νου του πώς θα εξασφαλίσει προαγωγή σε βάρος των συναδέλφων του. Μαύρη σάτιρα με στοιχεία αστυνομικού θρίλερ που γρήγορα βγαίνει εκτός ελέγχου και εκτροχιάζεται στο γκροτέσκο. Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Ίρβιν Γουέλς («Trainspotting»).

Διαφθορά - εικόνα 1

Βγαλμένος από τις σπιντάτες σελίδες του Ίρβιν Γουέλς («Trainspotting»), ο Μπρους Ρόμπερτσον είναι ένας βουτηγμένος στα ναρκωτικά και στη διαφθορά αστυνομικός ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση διαλεύκανσης μιας δολοφονίας, έχοντας όμως στο νου του πώς θα εξασφαλίσει προαγωγή εις βάρος των συναδέλφων του. Μαθαίνουμε τις προθέσεις του και παρακολουθούμε τα γεγονότα μέσα από τη δική του ματιά και αφήγηση, στις οποίες κυριαρχούν ένα οπτικό παραλήρημα και μια άνευ ορίων κυνικότητα. Αν επρόκειτο για δράμα, η ταινία θα ήταν πρωτοξάδερφο της συνονόματης «Διαφθοράς» («Bad Lieutenant») του Έιμπελ Φεράρα.
Αφενός όμως δεν διαθέτει ούτε στο ελάχιστο την ωμή κινηματογραφική δύναμη ή τη σοκαριστική ειλικρίνειά της, αφετέρου ο σκηνοθέτης επιλέγει την οδό της μαύρης κωμωδίας, σαρκάζοντας με κάθε δυνατό τρόπο χαρακτήρες και καταστάσεις. Ηθοποιοί απευθύνονται στην κάμερα, όνειρα και παραισθήσεις εισβάλλουν στην πραγματικότητα, εσωτερικές φωνές διακόπτουν διαλόγους κι ευρυγώνιοι φακοί παραμορφώνουν το κάδρο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια «οπτικοποίησης» αλά «Trainspotting» της βαριά τραυματισμένης ψυχολογίας­ του αμοραλιστή ήρωα. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι τραβηγμένες σεναριακές εκπλήξεις-αποκαλύψεις που μας περιμένουν στην εξέλιξη, όλα όσα διαδραματίζονται επί της οθόνης βουλιάζουν τελικά σε μια ασυμμάζευτης ορμής γκροτέσκο φάρσα, η οποία παρωδεί τους πάντες και τα πάντα, παίρνοντας τελικά τον εαυτό της («δεν βλέπετε πως πρόκειται για μια μεταμφιεσμένη τραγωδία;») υπερβολικά σοβαρά.

Μ. Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Διαφθορά

Filth
1,5
  • Αστυνομική
  • 2013
  • Διάρκεια: 97 '
  • Τζον Μπερντ

Ο Μπρους Ρόμπερτσον είναι ένας βουτηγμένος στα ναρκωτικά και τη διαφθορά αστυνομικός, ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση διαλεύκανσης μιας δολοφονίας, έχοντας όμως στο νου του πώς θα εξασφαλίσει προαγωγή σε βάρος των συναδέλφων του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.