Σουπερχόνδριος

2

Μια κωμωδία που όσο επικεντρώνεται στις νευρώσεις του Ρομάν, ενός 39χρονου εργένη που πάσχει από αρρωστοφοβία, προσφέρει μερικές ευχάριστες σλάπστικ στιγμές.

Σουπερχόνδριος

Ο 39χρονος εργένης Ρομάν που πάσχει από αρρωστοφοβία κάνει συνεχώς δύσκολη τη ζωή του γιατρού Ντιμίτρι Ζβένκα, του μοναδικού ανθρώπου που εξακολουθεί να του μιλάει. Για να ξεφορτωθεί ο Ντιμίτρι θα προσπαθήσει να του βρει μια σύντροφο, σε μια κωμωδία που όσο επικεντρώνεται στις νευρώσεις του Ρομάν προσφέρει μερικές ευχάριστες σλάπστικ στιγμές. Τα πράγματα όμως θα πάρουν αρνητική, φαρσική τροπή όταν στο φόντο εμφανιστεί το φανταστικό βαλκανικό κράτος του Τουρκιστάν.

Σουπερχόνδριος - εικόνα 1

Ελάχιστοι αμφισβητούν τη γνήσια κωμική φλέβα­ του Ντάνι Μπουν. Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο 48χρονος σταρ μπορεί να βρεθεί πίσω από μεγάλα projects και να τα οδηγήσει με σκηνοθετική συνέπεια σε μια αξιοπρεπή κωμική κατεύθυνση. Γιατί μπορεί ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός να έχει υπογράψει τη μεγάλη εμπορική επιτυχία «Είναι Τρελοί Αυτοί οι Βόρειοι» (2008), αλλά την ίδια στιγμή έχει κινηθεί και κάτω του μετρίου σε άλλα φιλόδοξα κινηματογραφικά του στοιχήματα, όπως το «Σπίτι της Ευτυχίας» (2006) και το «Nothing to Declare» (2010). Εδώ στην τέταρτη προσωπική του δουλειά «Σουπερχόνδριος» ερμηνεύει τον Ρομάν, έναν 39χρονο εργένη που πάσχει από αρρωστοφοβία. Όταν χάνει ξαφνικά τον καλύτερό του φίλο από ανεύρυσμα, ο μεσήλικος κρεμιέται­ από τον μοναδικό άνθρωπο που εξακολουθεί να του μιλάει­, τον γιατρό Ντιμίτρι Ζβένκα. Ο ανυπόφορος Ρομάν θα φέρει γρήγορα στα όριά του τον Ντιμίτρι, ο οποίος πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να ξεφορτωθεί τον σούπερ νευρωτικό ασθενή­ του είναι να του βρει γυναίκα. Η αναζήτηση της κατάλληλης συντρόφου για τον στρυφνό Ρομάν αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από δύσκολη, την ίδια στιγμή που μια παρεξήγηση φανερώνει το ατρόμητο alter ego του, έναν οργισμένο Βαλκάνιο­ αντάρτη.

Σουπερχόνδριος - εικόνα 2

Αυτό είναι ουσιαστικά­ και το σημείο καμπής για τον «Σουπερχόνδριο», δηλαδή η στιγμή που η κωμωδία παίρνει­ μια τραβηγμένη απ’ τα μαλλιά περιπετειώδη τροπή, η οποία αποδεικνύεται αισθητικά αταίριαστη και διόλου αστεία. Γιατί όσο το φιλμ ζουμάρει στις νευρώσεις του Ρομάν προσφέρει μερικές καλές κωμικές στιγμές και μερικές ευχάριστες σλάπστικ βινιέτες. Όταν όμως στο φόντο της ιστορίας εμφανίζεται το φανταστικό βαλκανικό­ κράτος Τουρκιστάν, τότε τα πράγματα καταλήγουν στη φαρσική υπερβολή καθώς και στην ανέμπνευστη επανάληψη. Το αναμενόμενο χολιγουντιανό φινάλε απλώς χειροτερεύει τα πράγματα για την ταινία του Ντάνι Μπουν, η οποία έχει χάσει λίγο νωρίτερα την κωμική της μάχη στα μπαρουτοκαπνισμένα βαλκανικά εδάφη. Εδώ, Ντάνι, είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε –και κυρίως– γέλασε...

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FΙLMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Σουπερχόνδριος

Supercondriaque
2
  • Κωμωδία
  • 2014
  • Διάρκεια: 107 '
  • Ντάνι Μπουν

Ο 39χρονος εργένης Ρομάν πάσχει από αρρωστοφοβία. Όταν χάνει ξαφνικά τον καλύτερό του φίλο από ανεύρυσμα, ο μεσήλικας κρεμιέται από το μοναδικό άνθρωπο που εξακολουθεί να του μιλάει, τον γιατρό Ντιμίτρι Ζβένκα. Ο ανυπόφορος Ρομάν θα φέρει γρήγορα στα όριά του τον Ντιμίτρι, ο οποίος πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να ξεφορτωθεί τον σούπερ νευρωτικό ασθενή του είναι να του βρει γυναίκα. Η αναζήτηση κατάλληλων συντρόφων για τον μεσήλικα εργένη αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από δύσκολη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.