Ηρακλής

1

Η κατάχρηση βίας και η έλλειψη κάθε είδους αισθητικής συνοχής στερεί από αυτή την περιπέτεια το δικαίωμα από το διεκδικήσει σοβαρά το στάτους της ένοχης action απόλαυσης.

Ηρακλής

Ο Μπρεντ Ράτνερ μεταφέρει το κόμικς «Ηρακλής: Οι Θρακικοί Πόλεμοι» στην οθόνη, με τον ημίθεο και τους δεινούς πολεμιστές του να εκπαιδεύουν το στρατό του βασιλιά της Θράκης Κόρτι απέναντι σε έναν επίδοξο διεκδικητή του στέμματος. Η κατάχρηση βίας και η έλλειψη κάθε είδους αισθητικής συνοχής στερεί από την περιπέτεια το δικαίωμα από το διεκδικήσει σοβαρά το στάτους της ένοχης action απόλαυσης.

Ηρακλής - εικόνα 1

Τη δόξα των «300» του Ζακ Σνάιντερ πολλοί φθόνησαν και τα εισιτήριά του ακόμη περισσότεροι. Ο ορκισμένος μπλοκμπαστεράς Μπρεντ Ράτνερ («Αλεξίσφαιροι Ντετέκτιβ», «X-Men: Η Τελική Αναμέτρηση») ξεσηκώνει μια δοκιμασμένη εμπορική συνταγή, αυτή που θέλει τη μεταφορά στην οθόνη κόμικς που έχουν εμπνευστεί από την αρχαιοελληνική ιστορία/μυθολογία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για το graphic novel «Ηρακλής: Οι Θρακικοί Πόλεμοι», των Στιβ Μουρ και Κρις Μπόλσιν, που παρουσιάζει τον ημίθεο σαν έναν ευάλωτο αρχηγό μιας ομάδας μισθοφόρων στο βόρειο ελλαδικό χώρο. Έπειτα από μια περιπετειώδη συνάντηση με πειρατές στη Μακεδονία, ο βασιλιάς της Θράκης θα του προτείνει μέσω της κόρης του να εκπαιδεύσει το στρατό του, προσφέροντας το βάρος του σε χρυσάφι. Ο ημίθεος και οι δεινοί πολεμιστές του θα μάθουν στους Θράκες τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τις ορδές του Ρήσου που ορέγεται το στέμμα.
Δεν είναι δα και καμία έκπληξη πρώτου μεγέθους ότι ο νέος «Ηρακλής» βασίζεται κυρίως στην απεικόνιση γραφικής βίας, ρουφώντας αίμα από την κομιξάδικη πρώτη του ύλη. Βέλη, ξίφη, ρόπαλα, λεπίδες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα διαπερνούν την ανθρώπινη σάρκα με κάθε ευκαιρία, σε μια περιπέτεια που δεν κρύβει σε καμιά περίπτωση τις action προτεραιότητές της. Αυτό όμως που ξεχνά το φιλμ είναι να φτιάξει μια ενιαία αισθητική πρόταση που να χωρά τη δράση, το καλαμπούρι, τη βία και τα βαρύγδουπα ηθικά διδάγματα προσφέροντας ένα νέας κοπής θέαμα «ξίφους και σανδαλιού» που θα ικανοποιούσε τα πλήθη των multiplex. Ο περουκοφόρος Ντουέιν Τζόνσον δεν πείθει ως Ηρακλής παρά τον –κάθε άλλο παρά ερμηνευτικό– όγκο του, το χιούμορ ξεθυμαίνει από την αρχή, οι κακοί μοιάζουν με ζόμπι Μάγιας και η ανατροπή του φινάλε δεν ξαφνιάζει κανέναν. Μάλιστα, ακούγοντας τον ημίθεο να κραυγάζει «φάκιν σέντορς» δύσκολα μπορείς να κρατήσεις το αντανακλαστικό γελάκι.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρακλής

Hercules
1
  • Περιπέτεια
  • 2014
  • Διάρκεια: 98 '
  • Μπρετ Ράτνερ

Ύστερα από μια περιπετειώδη συνάντηση με μια ομάδα πειρατών στη Μακεδονία, ο βασιλιάς της Θράκης θα προτείνει μέσω της κόρης του στον Ηρακλή να εκπαιδεύσει το στρατό του, προσφέροντας το βάρος του σε χρυσάφι. Ο ημίθεος και οι δεινοί πολεμιστές του θα μάθουν στους Θράκες τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τις ορδές του Ρήσου που ορέγεται το στέμμα και θα πρωτοστατήσουν στις μάχες που θα γεμίσουν με εκατοντάδες πτώματα τα χώματα της Βόρειας Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.