Preview: Μικρά Αγγλία

Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει στην οθόνη το βραβευμένο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη σε μια από τις πολυαναμενόμενες ελληνικές αφίξεις της επόμενης σεζόν. Εμείς μιλήσαμε με τις νεαρές πρωταγωνίστριές του, Πηνελόπη Τσιλίκα και Σοφία Κόκκαλη, για την εμπειρία των γυρισμάτων που μόλις τελείωσαν και για την πλανεύτρα Άνδρο.

Preview: Μικρά Αγγλία

Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει στην οθόνη το βραβευμένο μυθιστόρημα της

Ιωάννας Καρυστιάνη σε μια από τις πολυαναμενόμενες ελληνικές αφίξεις της επόμενης σεζόν. Εμείς μιλήσαμε με τις νεαρές πρωταγωνίστριές του, Πηνελόπη Τσιλίκα και Σοφία Κόκκαλη, για την εμπειρία των γυρισμάτων που μόλις τελείωσαν και για την πλανεύτρα Άνδρο.

Preview: Μικρά Αγγλία - εικόνα 1

Oι κινηματογραφικές επισκέψεις του Παντελή Βούλγαρη στο παρελθόν της χώρας είναι και αρκετές και αγαπημένες από το κοινό: «Χάππυ Νταίη», «Πέτρινα Χρόνια», «Ακροπόλ», «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά». Κάθε ταινία του που ρίχνει το βλέμμα της πίσω στην τρικυμιώδη ιστορία αυτού του τόπου έχει τους δικούς της στοχασμούς, περιπέτειες και ήρωες. Όλα τα φιλμ εποχής του Παντελή Βούλγαρη, όμως, έχουν έναν κοινό παρονομαστή.
Μέσα από το ξεδίπλωμα προσωπικών ιστοριών/δραμάτων προσφέρουν μια περιεκτική εικόνα μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια, αλλά που η αντανάκλασή της εξακολουθεί να πέφτει βαριά πάνω στο υπεροπτικό παρόν της. Τώρα, ο Παντελής Βούλγαρης μας μεταφέρει σε μία ακόμη τρικυμιώδη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, ταξιδεύοντας μακριά από το μόνιμα φορτισμένο αστικό τοπίο της Αθήνας, μέχρι το αρχοντικό νησί της Άνδρου. Λογοτεχνικός οδηγός στο καινούργιο του φιλόδοξο εγχείρημα είναι η «Μικρά Αγγλία» (εκδ. Καστανιώτη), το βραβευμένο και πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της συζύγου του Ιωάννας Καρυστιάνη.

Preview: Μικρά Αγγλία - εικόνα 2

Για τέσσερις ολόκληρους μήνες ο Παντελής Βούλγαρης και οι συνεργάτες του μετακόμισαν στην Άνδρο γυρίζοντας το ρολόι του νησιού αρκετές δεκαετίες πίσω. Η ιστορία της «Μικράς Αγγλίας» μας μεταφέρει στη δεκαετία του ’30, όταν οι άντρες του τόπου μπάρκαραν για ατελείωτα ποντοπόρα ταξίδια και οι γυναίκες καθηλωμένες στο νησί περίμεναν την επιστροφή των συζύγων τους. Μέσα σ’ αυτό το μελαγχολικό γυναικοκρατούμενο σκηνικό, η 20χρονη Όρσα είναι κρυφά ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ, ενώ η μικρή αδελφή της Μόσχα θέλει να ξεφύγει από το πνιγηρό περιβάλλον της μικρής κοινωνίας της Άνδρου.
Η μητέρα τους Μίνα, όμως, έχει διαφορετικά σχέδια για καθεμία από αυτές: η πρώτη θα παντρευτεί τον πλοιοκτήτη Νίκο Βατοκούζη που ουδέποτε θα αγαπήσει, ενώ η δεύτερη θα γίνει ζευγάρι με τον ανεκπλήρωτο έρωτα της αδελφής της, το καπετάνιο πλέον Σπύρο, ανήμπορη να αποδράσει από το νησί στο οποίο μεγάλωσε.

Διαθέτοντας μοναδική επαφή και σχέση εμπιστοσύνης με τους νέους ανθρώπους, ο Παντελής Βούλγαρης επέλεξε και σ’ αυτό το φιλμ να εμπιστευθεί τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ηθοποιούς που ανακάλυψε μέσα από τη διαδικασία του κάστινγκ. Η 25χρονη Σοφία Κόκκαλη που ερμηνεύει το ρόλο της Μόσχας, της μικρής και ανήσυχης αδελφής, μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον 73χρονο σκηνοθέτη: «Η νέα ηθοποιός χρειάζεται καθοδήγηση αλλά και ελευθερία.

Preview: Μικρά Αγγλία - εικόνα 3

Και αυτά ο Παντελής τα προσφέρει απλόχερα»... Αναμφίβολα έναν από τους κυριότερους ρόλους –ίσως και το σημαντικότερο– στη «Μικρά Αγγλία» κρατά η Άνδρος, ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί με ιδιαίτερη ομορφιά. «Έμεινα μόνο δύο μήνες και μου φαίνεται πως έζησα εκεί ένα χρόνο. Για μένα η ενέργεια του νησιού άλλαζε παράλληλα με την ταινία. Όσο ανοιγόμασταν εμείς άνοιγε τις πόρτες και το νησί σε εμάς», εξομολογείται η Σοφία Κόκκαλη.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η 24χρονη συμπρωταγωνίστριά της Πηνελόπη Τσιλίκα που ερμηνεύει τη μεγάλη της αδελφή Όρσα. «Το νησί με κυρίευσε με τις ιστορίες του, τις οποίες κατανόησα πλήρως όταν περπάτησα με τον Παντελή στο Συνετί και με την Ιωάννα στο γεφυράκι των Στενιών». Όσο για το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη η Πηνελόπη έχει ξεχάσει πόσες φορές το έχει διαβάσει: «Κάθε φορά μου αποκάλυπτε και μια νέα πτυχή της ιστορίας». Αυτό όμως που της μένει από την κινηματογραφική περιπέτεια των γυρισμάτων της «Μικράς Αγγλίας» είναι ότι «συναντηθήκαμε όλοι σε έναν κοινό τόπο και δουλέψαμε συλλογικά για να φτιάξουμε κάτι όμορφο, κάτι που το βρίσκεις όλο και σπανιότερα στην Ελλάδα σήμερα»

Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου του 2013 από την Feelgood Entertainment.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.