Διασταυρούμενες Ζωές

2

Ο σκηνοθέτης της «Παγίδας» αφηγείται κομψά, αλλά μελοδραματικά και διδακτικά μια αληθινή ιστορία μίσους, εκδίκησης και συγχώρεσης.

Διασταυρούμενες Ζωές

Δώδεκα χρόνια από ένα τραγικό συμβάν στην εμπόλεμη Γιουγκοσλαβία, πέντε άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τα μυστικά τους και τις ενοχές του παρελθόντος. Ο σκηνοθέτης της «Παγίδας» αφηγείται κομψά, αλλά μελοδραματικά και διδακτικά μια αληθινή ιστορία μίσους, εκδίκησης και συγχώρεσης.

Διασταυρούμενες Ζωές - εικόνα 1

Εξερευνώντας τα ηθικά διλήμματα εγκλωβισμένων είτε στην ανάγκη είτε στις ενοχές τους ηρώων, ο γεννημένος στο Βελιγράδι 42χρονος ­Σρνταν Γκολούμποβιτς περιγράφει διεισδυτικά τόσο στον βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Κινούμενο Στόχο» (2001) όσο και στο εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ «Η Παγίδα» (2007) τη μετεμφυλιακή πραγματικότητα της διαιρεμένης πλέον πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το ίδιο επιχειρεί και τώρα με την τρίτη του ταινία, ένα σκληρό κοινωνικό δράμα το οποίο υιοθετεί μια αλά Γκιγέρμο Αριάγα σεναριακή φόρμα, διασταυρώνοντας τις πορείες ζωής μιας χούφτας χαρακτήρων που συναντήθηκαν σε ένα τραγικό συμβάν στο Τρέπιντσε της Βοσνίας το 1993. Στην κορύφωση του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, ένας Σέρβος στρατιώτης επεμβαίνει και διακόπτει τον άγριο ξυλοδαρμό ενός Βόσνιου μουσουλμάνου από τρεις συμπολεμιστές του.
Δώδεκα χρόνια αργότερα, στο Τρέπιντσε αλλά και στη Γερμανία, οι πρωταγωνιστές, οι μάρτυρες και οι άμεσα πληγέντες από το συμβάν (η κατάληξη του οποίου μένει για αρκετό φιλμικό χρόνο αδιευκρίνιστη) έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν, μετέωροι μπροστά σε κρίσιμες για το μέλλον τους αποφάσεις. Δραματική αδεία, η χρονική σύμπτωση δεν ενοχλεί­ και ο Γκολούμποβιτς αξιοποιεί τους αργούς, αλλά πυκνούς νοήματος­ αφηγηματικούς ρυθμούς για να προσδώσει ψυχολογικό βάθος στους χαρακτήρες του. Με όση μαεστρία όμως αξιοποιεί τα βλέμματα και τις σιωπές τους, όσο πειστικά σκιαγραφεί μια κοινωνικά διχασμένη και ιστορικά τραυματισμένη καθημερινότητα τόσο αδύναμος αποδεικνύεται να αντισταθεί σε έναν ουμανιστικό διδακτισμό που ισοπεδώνει τα περίπλοκα διλήμματά του και μας σερβίρει, μέσα από επιπλέον συμπτώσεις οι οποίες συσσωρεύονται επικίνδυνα μια ετοιμοπαράδοτη, γενικευμένη συγκατάβαση. Ακυρώνει έτσι μεγάλο μέρος των συναρπαστικών αντιφάσεων που κουβαλούν οι ήρωές του, ενώ καίει και το δραματικό ατού του μυστηρίου που κουβαλά η εξέλιξη του συμβάντος, αποκαλύπτοντάς την τελικά χωρίς καμία κινηματογραφική φαντασία.

Σερβία, Γερμανία. 2013. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Διασταυρούμενες Ζωές

Circles / Krugovi
2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 112 '
  • Σρνταν Γκολούμποβιτς

Δώδεκα χρόνια από ένα τραγικό συμβάν στην εμπόλεμη Γιουγκοσλαβία, πέντε άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τα μυστικά τους και τις ενοχές του παρελθόντος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.