Ο Θρύλος του Μάικλ Κόλχαας

2,5

Κινηματογραφικά αυστηρή, αλληγορική, αλλά δραματικά μάλλον αδύναμη μεταφορά μιας εμβληματικής νουβέλας του Χάινριχ φον Κλάιστ, η οποία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κανών.

Ο Θρύλος του Μάικλ Κόλχαας

Στη Νότια Γαλλία του 16ου αιώνα ο έμπορος αλόγων Μισέλ Κολάς ζει μια ήσυχη οικογενειακή ζωή. Όταν όμως ένας τοπικός άρχοντας τον αδικήσει, θα φτάσει σε απρόβλεπτα άκρα για να διεκδικήσει το δίκιο του. Κινηματογραφικά αυστηρή, αλληγορική, αλλά δραματικά μάλλον αδύναμη μεταφορά μιας εμβληματικής νουβέλας του Χάινριχ φον Κλάιστ, η οποία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κανών.

Ο Θρύλος του Μάικλ Κόλχαας - εικόνα 1

Ο «Michael Kohlhaas» είναι­ μια διάσημη (αγαπημένη του Φραντς Κάφκα), δημοσιευμένη το 1810 νουβέλα του Χάινριχ φον Κλάιστ, εμπνευσμένη από την ιστορία του Γερμανού εμπόρου Χανς Κόλας, ο οποίος το 16ο αιώνα αδικήθηκε­ από τους κυβερνώντες της Σαξονίας κι εξεγέρθηκε εναντίον τους. Με μοντέρνο για την εποχή του τρόπο, ο Κλάιστ μεταμφιέ­ζει μια υπαρξιακή αναζήτηση σε ιστορικό χρονικό, θέτει το τίμημα της φανατικής προσήλωσης στη δικαιοσύνη και περιγράφει μια ταραγμένη Ευρώπη ενώπιον θεμε­λιωδών αλλαγών. Ερωτήματα που περιπλανούνταν και στη Γηραιά Ήπειρο των ναπολεόντειων χρόνων, και σε αυτήν των αρχών του 21ου αιώνα, καθώς ο Γάλλος σκηνοθέτης Αρνό ντε Παλιέρ αναζητά στην οθόνη την επαφή της διαχρονικής προβληματικής του Κλάιστ με το σήμερα.
Ο Μισέλ Κολάς της ταινίας, ένας Γάλλος έμπορος αλόγων, πέφτει θύμα της αγενούς συμπεριφοράς ενός τοπικού βαρόνου, με αποτέλεσμα δύο υγιή άλογά του να τραυματιστούν σοβαρά, όπως κι ένας υπάλληλός του. Μη βρίσκοντας ικανοποίηση από τα δικαστήρια, δοκιμάζει να απευθυνθεί στην πριγκίπισσα της Αγκουλέμ, κίνηση που θα αποβεί μοιραία για την οικογένειά του και θα πυροδοτήσει μια αιματηρή εκδίκηση, η οποία θα εξελιχτεί σε μαζική εξέγερση.
Σε ένα ρόλο που δεν του ταιριά­ζει και γάντι, ο Μαντς Μίκελσεν υποδύεται έναν προτεσταντικής ηθικής οικογενειάρχη που οδηγεί τον προσωπικό του αγώνα κατά­ της αδικίας στα άκρα. Ένας κληρικός θα του θέσει υπαρξιακά ερωτήματα, ένας πολιτικός θα θίξει το θέμα των κοινωνικών του ευθυνών και ο Ντε Παλιέρ θα παρακολουθήσει με αυστηρό κινηματογραφικό μάτι την παράξενη δικαίωση/κάθοδό του στην επίγεια κόλαση. Μόνο που όλη αυτή η συναρπαστική και διαχρονική προβληματική μοιάζει να μην «ξεκολλάει» ποτέ από την οθόνη, δραματικά αμήχανη ανάμεσα σε αφηγηματικά πλεονεκτήματα και αδυναμίες, όπως η ψυχρά ρεαλιστική αναπαράσταση, οι άχρηστες σεναριακές υποπλοκές, μια υπόγεια ένταση που σχεδόν ποτέ δεν κορυφώνεται κι ένα επιβλητικό τοπίο το οποίο έχει μια μοιραία, τραγική διάσταση.
Γαλλία, Γερμανία. 2013. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Θρύλος του Μάικλ Κόλχαας

Michael Kohlhaas
2,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 122 '
  • Αρνό ντε Παλιέρ

Στη Νότια Γαλλία του 16ου αιώνα ο έμπορος αλόγων Μισέλ Κολάς ζει μια ήσυχη οικογενειακή ζωή. Όταν όμως ένας τοπικός άρχοντας τον αδικήσει, θα φτάσει σε απρόβλεπτα άκρα για να διεκδικήσει το δίκιο του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.