Mια ταινία για το περίφημο «ψαλίδι» της Χούντας από το CineDoc

Το πιο αξιόπιστο ντοκιμαντερίστικο event της πόλης παρουσιάζει σε αθηναϊκή πρεμιέρα το «Στοργή στο Λαό» του Βασίλη Δούβλη, μια ταινία με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο κατά την διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Mια ταινία για το περίφημο «ψαλίδι» της Χούντας από το CineDoc

Λίγο πριν ρίξει την αυλαία του για τη φετινή σεζόν, το πιο αξιόπιστο ντοκιμαντερίστικο event της πόλης παρουσιάζει σε αθηναϊκή πρεμιέρα το «Στοργή στο Λαό» του Βασίλη Δούβλη, μια ταινία με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο κατά την διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει ακυκλοφόρητο αρχειακό υλικό και αποσπάσματα από εβδομήντα ελληνικές και ξένες ταινίες που λογοκρίθηκαν ή απαγορεύθηκαν, από το 1967 έως το 1974. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Δούβλης έχει συγκεντρώσει, επίσης, επίκαιρα της εποχής, συνεντεύξεις σκηνοθετών και απόρρητα έγγραφα, που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Η αμάθεια του ολοκληρωτικού καθεστώτος που έφτανε στα όρια της φαρσοκωμωδίας, τα κρυφά κόλπα των κινηματογραφιστών για να παρακάμψουν τη μέγγενη της λογοκρισίας και πικρές αληθινές ιστορίες συνθέτουν την τοιχογραφία μιας -όχι και τόσο μακρινής- μαύρης περιόδου.

Το «Στοργή στο Λαό» προβάλλεται την Τετάρτη 2/4 στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ενώ υπάρχει και μια επαναληπτική προβολή για την Κυριακή 6/4, στις 16.45 στον κινηματογράφο Δαναό. Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης της ταινίας Βασίλης Δούβλης. Γενική Εισ.: €6.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην περιμένεις στην ουρά: Οι πιο δυνατές ταινίες της πόλης σε περιμένουν στο More.com

Οι πιο δημοφιλείς ταινίες σε περιμένουν στο More.com και More.com App, οπότε εξασφάλισε την θέση σου, η οποία είναι μόλις λίγα κλικ μακριά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/01/2026

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες, σήμερα Πέμπτη 08/01.

Ο Λεωνίδας των '300' και οι άλλοι πιο ζόρικοι ρόλοι του Τζέραρντ Μπάτλερ

Ένας εναντίον όλων, να προσπαθεί να σώσει την ανθρωπότητα. Με αφορμή το "Greenland 2: Migration", θυμόμαστε τους πιο σκληροτράχηλους ρόλους του Σκωτσέζου ηθοποιού.

Primate

Κλειστοφοβικό θρίλερ τρόμου το οποίο στηρίζεται σε μια προσχηματική συνθήκη και κάνει τσεκ σε όλα, μα όλα τα κλισέ του χιλιοταλαιπωρημένου είδους. | Powered by Uber.

Τι Ψυχή θα Παραδώσεις Μωρή; Μέρος Πρώτο

Αφηγηματικά ασύντακτη, σκηνοθετικά ασυνάρτητη και σε μόνιμη σεναριακή σύγχυση μεταφορά στην οθόνη μιας ημιτελούς κωμικής τηλεοπτικής σειράς. | Powered by Uber.

Ένα Πράγμα με Φτερά

Ψυχολογικό δράμα πάνω στη μάχη με την απώλεια, με έναν αφοσιωμένο ερμηνευτικά Κάμπερμπατς, γίνεται ένα σκοτεινό, μα χωρίς καθαρό αφηγηματικό στόχο θρίλερ φαντασίας. | Powered by Uber.

Το Αριστερό μου Χέρι

Ως συνσεναριογράφος και μοντέρ, ο οσκαρικός Σον Μπέικερ ("Anora") εμπλουτίζει με τον αναζωογονητικό, γλυκόπικρο ρεαλισμό του μια τρυφερή ιστορία αστικής επιβίωσης και θηλυκής ενηλικίωσης. | Powered by Uber.