Είδαμε την «Μικρά Αγγλία» και παρακολουθήσαμε την συνέντευξη τύπου Βούλγαρη-Καρυστιάνη

Διαβάστε τις πρώτες εντυπώσεις από την καινούργια ταινία του Παντελή Βούλγαρη και τις δηλώσεις των συντελεστών μετά την δημοσιογραφική προβολή που έγινε την Τετάρτη 20/11.

Είδαμε την «Μικρά Αγγλία» και παρακολουθήσαμε την συνέντευξη τύπου Βούλγαρη-Καρυστιάνη

Ποιο είναι το κόστος της υποταγής; Με αυτό το ερώτημα να πλανάται καθ’ όλη την διάρκεια του φιλμ, ο Παντελής Βούλγαρης μας ταξιδεύει στην Άνδρο της δεκαετίας του ’30, μεταφέροντας στην οθόνη το best-seller της Ιωάννας Καρυστιάνη. Η «Μικρά Αγγλία» χαρτογραφεί μια ολόκληρη εποχή ζουμάροντας σε μια οικογενειακή ιστορία γεμάτη πάθη, λάθη και δράματα. Ο έρωτας της Όρσας και του Σπύρου τσακίζεται στα βράχια της τραχιάς πραγματικότητας. Η μάνα της αρνείται να την δώσει στον άκληρο υποπλοίαρχο και η νεαρή κοπέλα παντρεύεται με προξενιό τον καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη. Το παιχνίδι της μοίρας θα γίνει ακόμη πιο ειρωνικό όταν η μικρή αδελφή Μόσχα, παντρεύεται τον αγαπημένο της Όρσας, Σπύρο. Το ερωτικό γαϊτανάκι όσο περνάνε τα χρόνια αρχίζει να περιπλέκεται όλο και περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα τα πάθη αντί να σβήνουν φουντώνουν. Η «Μικρά Αγγλία» αναμφισβήτητα διαθέτει ένα -σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα- υψηλό επίπεδο παραγωγής. Η Άνδρος κινηματογραφείται από τον Παντελή Βούλγαρη όχι καρτποσταλικά, αλλά δυναμικά και εσωτερικά, μέσα από πλάνα που εγκλωβίζουν υποδειγματικά την άγρια ομορφιά της. Την ίδια στιγμή ο πολύπειρος Έλληνας σκηνοθέτης φτιάχνει ένα κλειστό νησιωτικό μικρόκοσμο μέσα στον οποίο θα θρέψει τα ερωτικά απωθημένα και τα καταπιεσμένα πάθη της ιστορίας.

Αμέσως μετά την δημοσιογραφική προβολή της ταινίας που έγινε το πρωί της Τετάρτης 20/11, ακολούθησε μια άτυπη συνέντευξη τύπου με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και την σεναριογράφο/συγγραφέα της «Μικράς Αγγλίας» Ιωάννα Καρυστιάνη. Η βραβευμένη μυθιστοριογράφος μίλησε πρώτη για τις διαφορές ανάμεσα στην αφήγηση ενός βιβλίου και μιας ταινίας. «Αυτό που προσπάθησα ήταν να δώσω δύναμη και ψυχή στις κινηματογραφικές εικόνες, μιλώντας για τις ανθρώπινες σχέσεις με φόντο την ναυτική ιδιαιτερότητα της Άνδρου. Το πρόβλημα ήταν ότι το μυθιστόρημα δεν είχε πολλούς διάλογους, αλλά παρένθετο λόγο γεμάτο από σκέψεις και εσωτερικούς προβληματισμούς. Προσπάθησα λοιπόν να μην φορτώσω την ταινία με off αφήγηση, δίνοντάς της μια νέα αφηγηματική δυναμική».

Ο Βούλγαρης από την μεριά του μίλησε για την λεπτομερή προετοιμασία που έγινε πριν από το γύρισμα, η οποία διήρκεσε περίπου 7 μήνες! «Για μένα η προεργασία είναι πιο σημαντική και από το ίδιο το γύρισμα». Στη συνέχεια τόνισε την σημασία που έχει για τον ίδιο το κάστινγκ και εκθείασε τις ερμηνευτικές ικανότητες των νεαρών πρωταγωνιστών του. Την ερώτηση σχετικά με το γιατί ένας σκηνοθέτης επιλέγει να γυρίσει μια ταινία εποχής στο δραματικό σήμερα, ανέλαβε να απαντήσει η Ιωάννα Καρυστιάνη. «Η “Μικρά Αγγλία” πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα όπως είναι οι σχέσεις εξουσίας, τα ανθρώπινα συναισθήματα και η υποταγή. Σ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα δεν πρέπει να παγιδευτούμε σε μια θεματική μονομέρεια, μιλώντας μόνο την κρίση και το τεφτέρι. Πρέπει να μην αφήσουμε τις ψυχές Ελλήνων να «στεγνώσουν» από συναισθήματα. Επίσης, αυτό που με ενοχλεί και προσπαθώ να αποφύγω είναι η σύνδεση της κρίσης με το οτιδήποτε... Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Παντελής να ανακαλύψει βαρύγδουπες αλληγορίες, λέγοντας ότι η φιγούρα της ηγεμονικής μητέρας συμβολίζει την Μέρκελ και ότι η πείνα της κατοχής έχει αναλογίες με την μνημονιακή Ελλάδα. Αλλά εμείς δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Η “Μικρά Αγγλία” διαδραματίζεται σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και μιλάει συγκεκριμένα θέματα». Όπως αποκάλυψαν οι συντελεστές της «Μικράς Αγγλίας», η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 29 Νοεμβρίου στην Άνδρο… «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να ευχαριστήσουμε τους Ανδριώτες για την βοήθειά τους. Χωρίς αυτούς δεν θα είχε γίνει η ταινία».

Η «Μικρά Αγγλία» κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 5/12, ενώ στο τεύχος 706 του «α» που κυκλοφορεί στα περίπτερα την Πέμπτη 21/11 θα βρείτε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Παντελή Βούλγαρη. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.