Αδάμαστος: Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα

2

Ένας απενοχοποιημένος και cult «Κόναν» του φτωχού.

Αδάμαστος: Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα

Στην εποχή του Δρακοφοίνικα και στον κόσμο του Έλεμπρος, ένα ανηλεές ανθρωποκυνηγητό ξεκινά όταν ο μονομάχος Ντράγκαρ δραπετεύει από τα δεσμά του στρατηγού της Αυτοκρατορίας Ακιλόνιου παίρνοντας ως όμηρο την κόρη του Βαλέρια. Ξεδιάντροπα θαρραλέο κι εντελώς χειροποίητο έπος ηρωικής φαντασίας, βασισμένο σε κόμικς του πρωταγωνιστή Γιάννη Ρουμπούλια. Ένας απενοχοποιημένος και cult «Κόναν» του φτωχού.

Αδάμαστος: Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα - εικόνα 1

Αυτός ο «Αδάμαστος», ένας απόλυτα ξεχωριστός ήρωας για το ελληνικό σινεμά, έχει μικρή κινηματογραφική αξία, αλλά απίστευτο κινηματογραφικό θράσος. Χρειάζεται άλλωστε αρκετό για να δοκιμάσεις να μεταφέρεις στην οθόνη ένα ελληνικό κόμικς ηρωικής φαντασίας, έχοντας ως προϋπολογισμό λίγες χιλιάδες ευρώ συγκεντρωμένες από crowdfunding. Κι όμως, ο Θάνος Κερμίτσης (σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής) και ο σχεδιαστής Γιάννης Ρουμπούλιας (σεναριογράφος κι ενσαρκωτής του βασικού ήρωα) κοιτάζουν τον «Κόναν» στα μάτια και μας μεταφέρουν στην εποχή του Δρακοφοίνικα –και όχι πιο μακριά από την Πάρνηθα, φαντάζομαι–, όταν ο μονομάχος Ντράγκαρ δραπετεύει από τα δεσμά του στρατηγού της αυτοκρατορίας Ακιλόνιου παίρνοντας ως όμηρο την κόρη του Βαλέρια. Τότε ξεκινά ένα ανηλεές ανθρωποκυνηγητό, το οποίο περιλαμβάνει αιματηρές μονομαχίες, τέρατα και μάγους, απρόσμενες συμμαχίες, αόρατους εχθρούς, ανεκπλήρωτους έρωτες και γερές δόσεις macho ηρωισμού.
Αν και σε τέτοιου είδους ταινίες το πρωταρχικό ζητούμενο είναι το θέαμα, ο «Αδάμαστος» δεν προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη φτωχή παραγωγή του. Πολεμά τα χολιγουντιανά κλισέ με σπαθιά, νύχια και δόντια, επιστρατεύοντας άφθονη απενοχοποιημένη διάθεση, ευρηματική καλλιτεχνική διεύθυνση (Μέη Καραμανίδη) και μπόλικο αυτο-παρωδιακό χιούμορ. Αν και η μεγάλη διάρκειά του σε συνδυασμό με την αδυναμία εναλλαγής σκηνικών και φυσικού ντεκόρ επιβαρύνουν φανερά τον αφηγηματικό ρυθμό του, η αφοσίωσή του σε ένα δευτεροκλασάτο καλλιτεχνικό όραμα είναι αξιοθαύμαστη, σχεδόν συγκινητική.

Περισσότερες πληροφορίες

Αδάμαστος: Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα

2
  • Περιπέτεια
  • 2013
  • Διάρκεια: 126 '
  • Θάνος Κερμίτσης

Στην εποχή του Δρακοφοίνικα και στον κόσμο του Έλεμπρος, ένα ανηλεές ανθρωποκυνηγητό ξεκινά όταν ο μονομάχος Ντράγκαρ δραπετεύει από τα δεσμά του στρατηγού της Αυτοκρατορίας Ακιλόνιου παίρνοντας ως όμηρο την κόρη του Βαλέρια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.