Ντάριο Αρτζέντο, Εντουάρ Λουί & Στιβ ΜακΚουίν στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ντοκιμαντέρ από και για σπουδαία ονόματα της τέχνης στο πρόγραμμα της διοργάνωσης που βρίσκεται ένα μήνα μακριά.

The_Many_Lives_of_Edouard_Louis «The Many Lives of Edouard Louis»

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για την έναρξη του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7-17/3) και εν αναμονή του πλήρους προγράμματος οι διοργανωτές ανακοινώνουν μερικά από τα πιο δυνατά χαρτιά του.

Ο εμβληματικός σκηνοθέτης τρόμου Ντάριο Αρτζέντο ("Suspiria") αποκαλύπτεται μέσα από το "Dario Argento Panico" (Σιμόνε Σκαφάντι), στο οποίο μια ομάδα κινηματογραφιστών ακολουθεί το δημιουργό και τον βιντεοσκοπεί καθώς επιστρέφει στις συνθήκες της απομόνωσης που "γέννησαν" τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του. Ένας άλλος κορυφαίος σκηνοθέτης, ο βραβευμένος με Όσκαρ Στιβ ΜακΚουίν ("12 Χρόνια Σκλάβος"), υπογράφει το "Occupied City". Η κάμερά του περιπλανιέται στο σημερινό Άμστερνταμ και πίσω από κάθε γωνιά του σύγχρονου αστικού τοπίου αποκαλύπτει τις φρικαλεότητες της ναζιστικής κατοχής, τα ίχνη της οποίας έχουν εξαφανιστεί από το πρόσωπο της πόλης. Μια ταινία–διαλογισμός πάνω στη μνήμη, την Ιστορία και τον χρόνο που περνά. Έπειτα, ο ακούραστος βετεράνος και 94χρονος πια Φρέντερικ Γουάιζμαν, στο διάρκειας 240 λεπτών "Menus Plaisirs - Les Troisgros" μας ταξιδεύει στην κεντρική Γαλλία και μας παρασέρνει σε μια γαστριμαργική εμπειρία σε ένα από τα σπουδαιότερα εστιατόρια της Γαλλίας, το La Maison Troisgros, το οποίο διατηρεί τρία αστέρια Μισελέν για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Dario Argento Panico
"Dario Argento Panico"

Σε διαφορετικό κλίμα, το "Many Lives of Édouard Louis" (Φρανσουά Καϊγιά) αφορά, όπως προδίδει ο τίτλος του, τον δημοφιλέστατο την Ελλάδα συγγραφέα Εντουάρ Λουί. Ένα δημιουργό μεγαλωμένο σε μια πάμφτωχη οικογένεια της εργατικής τάξης, ο οποίος σήμερα κρατά μια από τις πιο επιδραστικές πένες της εποχής μας. Ένα ακόμα καλλιτεχνικό μυαλό βρίσκεται στο επίκεντρο του "Happy Clothes: A Film About Patricia Field" (Μάικλ Σέλντιτς), το οποίο εμβαθύνει στην καριέρα της ενδυματολόγου που ευθύνεται σημαντικά για την επιτυχία σειρών όπως οι "Sex and the City" και "Emily in Paris".

Occupied City
"Occupied City"

Ακόμη, το "Catching Fire: The Story Of Anita Pallenberg" (Αλέξις Μπλουμ & Σβετλάνα Τσιλ) πραγματοποιεί ένα ταξίδι στα sixties και seventies μέσα από την ιστορία της Ανίτα Πάλενμπεργκ, η οποία υπήρξε μούσα διάσημων μουσικών, μοντέλο και ηθοποιός, έχοντας μεταξύ άλλων εμφανιστεί στο "Performance" του Νίκολας Ρεγκ και στην καλτ "Barbarella". Σύντροφος αρχικά του μπασίστα των Rolling Stones, Μπράιαν Τζόουνς, κι έπειτα του Κιθ Ρίτσαρντς, η Πάλενμπεργκ έφυγε απ’ τη ζωή το 2017, αλλά εξακολουθεί να εμπνέει ως σύμβολο χειραφέτησης, δυναμισμού και larger than life ταπεραμέντου.

Για το τέλος κρατήσαμε το "Sorry/Not Sorry" (Κάρα Μόνες & Κάρολιν Σου). Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την αγωνία των γυναικών οι οποίες με θάρρος κατήγγειλαν τη σεξουαλική παρενόχλησή τους από το διάσημο κωμικό Λούι Σι Κέι, ο οποίος χρησιμοποίησε όσα είχαν να πουν ως μέρος του σόου του.

Βρείτε όλα τα νεότερα για το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.