Άμλετ

4

Μια γεμάτη δραματική ένταση και εικαστική μεγαλοπρέπεια μεταφορά του σαιξπηρικού αριστουργήματος, η οποία συναγωνίζεται επάξια εκείνη του Λόρενς Ολίβιε.

Hamlet1964

Από τις σπουδαιότερες μεταφορές έργου του Γουίλιαμ Σαίξπηρ στη μεγάλη οθόνη, ο "Άμλετ" του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ ("Νέα Βαβυλωνία", "Δον Κιχώτης") συναγωνίζεται επάξια την αντίστοιχη απόπειρα-κινηματογραφικό σημείο αναφοράς του Λόρενς Ολίβιε, η οποία προηγήθηκε κατά 16 χρόνια. Η βραβευμένη με Όσκαρ βρετανική βερσιόν σαφώς επηρέασε τον Σοβιετικό σκηνοθέτη (κυρίως σκηνογραφικά κι εικαστικά), ο οποίος όμως έδωσε έμφαση στην ιστορική διάσταση της τραγωδίας, τονίζοντας τη διαλεκτική σχέση των σαιξπηρικών ερωτημάτων με τον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.

Παράλληλα, ο μαρξιστής Κόζιντσεφ κρατά ζωντανή την υπαρξιακή αγωνία του ήρωά του (ο μονόλογος του "να ζει κανείς ή να μη ζει;" είναι εσωτερικός) και φέρνει σε πρώτο επίπεδο τον συνειδητό δυναμισμό του, τον οποίο μετατρέπει από απεγνωσμένη αντίδραση σε πράξη αντίστασης. Όλα αυτά με τη βοήθεια του συγκλονιστικού Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι (για πολλούς ο καλύτερος Άμλετ όλων των εποχών), τη μετάφραση του Μπόρις Πάστερνακ, τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και τη δική του, όλο ένταση και επική μεγαλοπρέπεια, σκηνοθετική δεξιοτεχνία.

Α/Μ. Σ. Ένωση. 1964. Διάρκεια: 140΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Άμλετ

Gamlet
4
  • Σινεφίλ
  • 1964
  • Διάρκεια: 140 '
  • Γκριγκόρι Κόζιντσεφ

Ο νεαρός πρίγκιπας της Δανίας Άμλετ μαθαίνει για τη δολοφονία του βασιλιά πατέρα του από το θείο του και σχεδιάζει την εκδίκησή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.