Έρχεται φεστιβάλ λεσβιακού φεμινιστικού σινεμά στο Τριανόν

Ο κινηματογράφος της Βικτώριας φιλοξενεί μια νέα διοργάνωση αφιερωμένη σε φιλμ που αναδεικνύουν τη λεσβιακή ταυτότητα και εμπειρία.

Rafiki movie «Rafiki»

Σε λιγότερο από ένα μήνα ανάβει τους προβολείς του ένα νέο αφιερωματικό φεστιβάλ λεσβιακού φεμινιστικού κινηματογράφου, στη Βικτώρια και τον κινηματογράφο Τριανόν (8-10/5).

Η ομάδα Λεσβίες στα Πρόθυρα έχει στήσει ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με το δελτίο τύπου αφορά "τη λεσβιακή* ταυτότητα και εμπειρία" και αποτελείται από ταινίες πολλές εκ των οποίων δεν έχουν προβληθεί στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται επίσης στο δελτίο: "η πλειοψηφία αυτών είναι από γυναίκες* δημιουργούς, γεγονός πολύ σημαντικό εάν λάβουμε υπόψη τον χαμηλό αριθμό γυναικών* σκηνοθετριών που προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες στην χώρα. Το φεστιβάλ επιδιώκει να προσφέρει ένα λεσβιακό* φεμινιστικό βλέμμα στην κοινωνική πραγματικότητα, να αναδείξει συγκεκριμένες πτυχές της λεσβιακής* φεμινιστικής ιστορίας και εμπειρίας και να δημιουργήσει τις συνθήκες για όλα τα άτομα στο λεσβιακό* φάσμα να δουν κομμάτια των εαυτών τους στην κινηματογραφική οθόνη".

*Οι όροι "λεσβία" και "γυναίκα" χρησιμοποιούνται συμπεριληπτικά και αναφέρονται σε όποιο άτομο ταυτίζεται με αυτές τις εμπειρίες βιωματικά ανεξαρτήτως ταυτότητας και έκφρασης φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

women_in_uniform
"Women in Uniform"

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει το κλασικό φιλμ "Girls in Uniform" (1932) της Λεοντίν Σαγκάν, όπως επίσης το πολυβραβευμένο "Rafiki" (Γουανούρι Καχίου, 2018) από την Κένυα που διεκδίκησε τον queer Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες. Επιπλέον, την προσοχή κλέβει το "Filibus" του 1915(!), το οποίο έχει την εξής φανταστική πλοκή: Μία "αεροπειρατής" χρησιμοποιεί το αερόπλοιό της για να διαπράττει ληστείες, μέχρις ότου ένας αποφασισμένος ντετέκτιβ κάνει ό,τι μπορεί για να τη σταματήσει. Τέλος, μεταξύ των νεότερων ταινιών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το "Genderation" (2021), το ντοκιμαντέρ στο οποίο η εμβληματική Μόνικα Τρέουτ ανατρέχει στους τρανς πρωταγωνιστές του παλαιότερου φιλμ της "Gendernauts" (1999), για να καταγράψει πώς και εάν έχουν βελτιωθεί οι ζωές τους μετά από δύο δεκαετίες.

genderation
"Genderation"

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ λεσβιακού φεμινιστικού κινηματογράφου:

Δευτέρα 8 Μαΐου
18.00 Dykes, Camera, Action, Caroline Berler, 2018, ΗΠΑ
20.00 Filibus, Mario Roncoroni, 1915, Ιταλία
22.00 Rafiki, Wanuri Kahiu, 2018, Κένυα

Τρίτη 9 Μαΐου
18.00 Girls in Uniform (Madhen in uniform), Leontine Sagan, 1932, Γερμανία
20.00 Unveiled (Fremde Haut), Angelina Maccarone, 2005, Γερμανία - Αυστρία
22.00 Bloodsisters: Leather, Dykes and Sadomasochism**, Michelle Handelman, 1995, ΗΠΑ

Τετάρτη 10 Μαΐου
18.00 Gender Trouble: The Butches, Lisa Plourde, 2016, ΗΠΑ
20.00 Genderation, Monika Treut, 2021, Γερμανία
22.00 Girlfriends and Girlfriends, Zaida Carmona, 2022, Ισπανία

**Η ταινία "Bloodsisters: Leather, Dykes and Sadomasochism" ειναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Είσ.: € 5, € 20 (όλες οι προβολές). Προπώληση εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.