Ενθουσιασμός (Η Συμφωνία του Ντονμπάς)

4

Ο Βερτόφ («Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή») μετατρέπει ένα προπαγανδιστικό χρονικό σε οπτικό ποίημα, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δημιουργική δύναμη εικόνας και ήχου.

Ενθουσιασμός (Η Συμφωνία του Ντονμπάς)

Καθώς οι ανθρακωρύχοι του ουκρανικού Ντονμπάς αγωνίζονται να καλύψουν το πενταετές πλάνο τους ένα χρόνο νωρίτερα, η παλιά Ρωσία δίνει τη θέση της στη μοντέρνα Σοβιετική Ένωση. Ο Βερτόφ («Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή») μετατρέπει ένα προπαγανδιστικό χρονικό σε οπτικό ποίημα, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δημιουργική δύναμη εικόνας και ήχου.

Ενθουσιασμός (Η Συμφωνία του Ντονμπάς) - εικόνα 1

Αμέσως μετά τον αριστουργηματικό «Άνθρωπο με την Κινηματογραφική Μηχανή», ο πρωτοπόρος ντοκιμαντερίστας Ντζίγκα Βερτόφ καταπιάνεται με ένα προπαγανδιστικό πόνημα –την παρουσίαση του κατορθώματος των Ουκρανών ανθρακωρύχων του Ντονμπάς να υλοποιήσουν το πενταετές πλάνο τους ένα χρόνο νωρίτερα–, το οποίο χάρη στην αχαλίνωτη σκηνοθετική φαντασία του μεταμορφώνει σε καθαρό οπτικό ποίημα. Πλήρης αξιοποίηση των γωνιών λήψης, εικαστική σύνθεση των κάδρων, δυναμικό μοντάζ και βιομηχανικοί θόρυβοι που μετατρέπονται σε μοντέρνα μουσική συμφωνία συνθέτουν ένα περίτεχνο οπτικοακουστικό δοκίμιο με ιδεολογικο-πολιτικές κορόνες, αλλά ρηξικέλευθη εκμετάλλευση των κινηματογραφικών δυνατοτήτων. Τελικά, αυτό που στην ουσία σκηνοθετεί ο Βερτόφ εδώ είναι ένα διπλό ιστορικό άλμα: από την παλιά, αντιδραστική Ρωσία στην εκσυγχρονιστική Σοβιετική Ένωση και από τη φεουδαρχική εποχή στον αιώνα της μηχανής και της προόδου.

Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1931. Διάρκεια: 67΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ενθουσιασμός (Η Συμφωνία του Ντονμπάς)

Entuziazm (Simfoniya Donbassa)
4
  • Ντοκιμαντέρ
  • 1931
  • Διάρκεια: 67 '
  • Ντζίγκα Βερτόφ

Καθώς οι ανθρακωρύχοι του ουκρανικού Ντονμπάς αγωνίζονται να καλύψουν το πενταετές πλάνο τους ένα χρόνο νωρίτερα, η παλιά Ρωσία δίνει τη θέση της στη μοντέρνα Σοβιετική Ένωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.