Hands of Stone

2

Η διαδρομή του Παναμέζου μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν από την απόλυτη φτώχεια στον παγκόσμιο πυγμαχικό τίτλο. Ζωντανές ερμηνείες, αφηγηματική ταχύτητα και ιστορικοκοινωνικές αναφορές διασώζουν μια προβλέψιμη βιογραφία από την απόλυτη (τηλεοπτική) μετριότητα.

Hands of Stone

Η διαδρομή του Παναμέζου μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν από την απόλυτη φτώχεια στον παγκόσμιο πυγμαχικό τίτλο. Ζωντανές ερμηνείες, αφηγηματική ταχύτητα και ιστορικοκοινωνικές αναφορές διασώζουν μια προβλέψιμη βιογραφία από την απόλυτη (τηλεοπτική) μετριότητα.

Hands of Stone - εικόνα 1

Άθλημα ιδιαίτερα δημοφιλές στη μεγάλη και την (αμερικανική) μικρή οθόνη, η πυγμαχία προσφέρεται τόσο για επίδειξη σκηνοθετικής βιρτουοζιτέ όσο και για real life δράμα σε κοντινό πλάνο. Ατομικό άθλημα που απευθύνεται σε αταβιστικά ένστικτα και μπορεί –με ένα νοκ άουτ– να γίνει κατανοητό στον καθέναν, γοητεύει κινηματογραφικούς θεατές και δημιουργούς, με τους τελευταίους να ανακαλύπτουν κάθε τόσο τη συναρπαστική­ ιστορία ακόμη ενός βασιλιά του ρινγκ. Να, λοιπόν, και η διά χειρός του Βενεζουελάνου Τζόναθαν Τζεϊκούμποβιτς σινε-εκδοχή της διαδρομής του Παναμέζου μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν από την απόλυτη φτώχεια σε μια σειρά από παγκόσμιους πυγμαχικούς τίτλους. Οδηγός και αφηγητής ο εξίσου θρυλικός για το άθλημα προπονητής του Ρέι Άρσελ (ένας από τους καλύτερους Ντε Νίρο των τελευταίων χρόνων), ο οποίος μετά τη σχεδόν θανατηφόρα διαμάχη του με τη νεοϋορκέζικη μαφία κατέφυγε στον Παναμά και από εκεί οδήγησε τον ασυγκράτητο και φιλόδοξο νεαρό Ντουράν πρώτα­ στην κατάκτηση του Παγκόσμιου­ Πρωταθλήματος ελαφρών (1972) και κατόπιν ημιμεσαίων βαρών (1980).

Με τον δυναμικό Έντγκαρ Ραμίρεζ («Carlos», «Zero Dark Thirty») να ξεχειλίζει από ενέργεια και τη βιογραφική πλοκή να ξετυλίγεται­ ταχύτατα, ο σκορσεζικός Τζεϊκούμποβιτς εστιάζει στη διπλή μονομαχία του Ντουράν με τον Αφροαμερικανό πυγμαχικό σταρ Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ και την έντονη σχέση του με τον Άρσελ. Διεκπεραιώνει τις σκηνές δράσης με σιγουριά, παραλληλίζει τον προσωπικό αγώνα του ήρωά του με την ταραγμένη πορεία της χώρας του προς την εθνική ανεξαρτησία (η διαρκής διαμάχη με τις ΗΠΑ για τη διώρυγα), αλλά το κάθε κομμάτι του φιλμ μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο από μόνο του παρά ως ένα ενιαίο, αρμονικό σύνολο, το οποίο ερμηνείες, ταχύτητα και ιστορικοκοινωνικές αναφορές διασώζουν από την απόλυτη (τηλεοπτική) μετριότητα.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Hands of Stone

2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 105 '
  • Τζόναθαν Τζεϊκούμποβιτς

Η διαδρομή του Παναμέζου μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν από την απόλυτη φτώχεια στον παγκόσμιο πυγμαχικό τίτλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.