Υπόθεση: Άγνωστο DNA

2,5

Μια αληθινή ιστορία μετατρέπεται σε ένα ρεαλιστικό, ατμοσφαιρικό, αλλά και άνισο αστυνομικό θρίλερ.

Υπόθεση: Άγνωστο DNA

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ένας νεαρός αστυνομικός συμμετέχει στην έρευνα για την ανεύρεση ενός κατά συρροή βιαστή και δολοφόνου. Μια υπόθεση που, καταχωρισμένη ως «Serial Killer 1», θα τον απασχολήσει εμμονικά για σχεδόν μια δεκαετία. Μια αληθινή ιστορία μετατρέπεται σε ένα ρεαλιστικό, ατμοσφαιρικό, αλλά και άνισο αστυνομικό θρίλερ.

Υπόθεση: Άγνωστο DNA - εικόνα 1

Από το 1991 στο 2001 και ξανά πάλι πίσω: η πρώτη κινηματογραφική ταινία του τηλεοπτικού Φρεντερίκ Τελιέ ξεκινά ενώνοντας την αρχή και το τέλος μιας αληθινής ιστορίας βγαλμένης από τα γαλλικά αστυνομικά χρονικά. Σε παράλληλη αφήγηση, η οποία σπάει τη μονοτονία της γραμμικής εξιστόρησης, συναντάμε γρήγορα τους δυο βασικούς ήρωές μας. Πρώτα τον Σαρλί, έναν νεαρό, ιδεολόγο αστυνόμο, ο οποίος με το που μετατίθεται σε ένα ειδικό τμήμα ανθρωποκτονιών του Παρισιού συμμετέχει σε μια έρευνα που τον φέρνει στα ίχνη ενός κατά συρροήν βιαστή και δολοφόνου.

Τα όποια στοιχεία μπορούν να συνδέσουν τον τελευταίο με συγκεκριμένα θύματα όμως είναι λιγοστά και καθώς τα χρόνια περνούν, ο Σαρλί βυθίζεται όλο και πιο βαθιά, όλο και πιο εμμονικά στην υπόθεση, η οποία κάποια στιγμή φαντάζει εντελώς αδιέξοδη. Στο 2001 τώρα, η μεγαλοδικηγόρος Φρεντρίκ Πονς δέχεται έπειτα από πολλή σκέψη να αναλάβει την υπεράσπιση του Γκι Ζορζ, του υπόπτου τον οποίο η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει, έπειτα από κυνηγητό μιας δεκαετίας, ως SK1 - Serial Killer 1, αναζητώντας κι αυτή την (ψυχολογική και «κοινωνική») αλήθεια πίσω από την περίπλοκη στις λεπτομέρειές της δικογραφία.

Υπόθεση: Άγνωστο DNA - εικόνα 2

Βασισμένος στο χρονικό της υπόθεσης του «κτήνους της Βαστίλης» όπως το κατέγραψε η δημοσιογράφος Πατρισιά Τουρανσό και με τη σεναριακή βοήθεια του Νταβίντ Ελοφέν («Μακριά Από τους Ανθρώπους»), ο Τελιέ υιοθετεί τον στακάτο, νευρώδη ρυθμό αφήγησης ενός ρεαλιστικού polar, το οποίο φέρνει στο νου πρώτιστα το «Zodiac» του Ντέιβιντ Φίντσερ και κατόπιν το «Νόμος 627» (βλέπουμε φευγαλέα μια αφίσα του) του Μπερτράν Ταβερνιέ. Αγωνιώδες όσο παρακολουθεί την αστυνομική έρευνα, το «…Άγνωστο DNA» χάνει τη δύναμη και την κινηματογραφική εστίασή του όταν εγκλωβίζεται στη δικαστική αίθουσα, κυρίως όμως όταν προσπαθεί να αναλύσει τους χαρακτήρες του –εντελώς κοινότοπη η ματιά στην προσωπική ζωή του Σαρλί– ή να φιλοσοφήσει πάνω στη φύση και τα αίτια του ανθρώπινου κακού. Η καθαρόαιμα θρίλερ πλευρά του τα έχει ήδη σχολιάσει όλα αυτά πολύ πιο λιτά, διακριτικά και εύστοχα.

Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Υπόθεση: Άγνωστο DNA

L' Affaire SK1
2,5
  • Αστυνομική
  • 2014
  • Διάρκεια: 120 '
  • Φρεντερίκ Τελιέ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ένας νεαρός αστυνομικός συμμετέχει στην έρευνα για την ανεύρεση ενός κατά συρροή βιαστή και δολοφόνου. Μια υπόθεση που, καταχωρισμένη ως «Serial Killer 1», θα τον απασχολήσει εμμονικά για σχεδόν μια δεκαετία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.