Δεσμοί Αίματος

3,5

Καλύτερη ταινία στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών και Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη για ένα ρεαλιστικό αγροτικό δράμα γεμάτο συγκίνηση και απολαυστικό μαύρο χιούμορ.

Δεσμοί Αίματος

Καλύτερη ταινία στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών και Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη για ένα ρεαλιστικό αγροτικό δράμα γεμάτο συγκίνηση και απολαυστικό μαύρο χιούμορ.

Δεσμοί Αίματος - εικόνα 1

Οι αλήθειες της ζωής είναι σχεδόν πάντα φτιαγμένες από τα πιο απλά υλικά. Στις έρημες και παγωμένες κοιλάδες της Ισλανδίας ειδικά, όλα περιστρέφονται γύρω από την οικογένεια και τη δουλειά. Δηλαδή τους γονείς, τα αδέλφια, τα παιδιά, τους (λιγοστούς) γείτονες και τα πρόβατα. Για τους Γκάμι και Κίντι, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. και πολύ πιο μοναχικά. Ενάντια στη λογική που υπαγορεύει στους ανθρώπους να έρχονται κοντύτερα όταν βρίσκονται σε εχθρικά και απομονωμένα περιβάλλοντα, τα δυο αδέλφια ζουν μόνα τους σε διπλανές φάρμες, αλλά έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Η όποια αναγκαστική επικοινωνία τους γίνεται μέσω ενός σκυλιού το οποίο μεταφέρει τα γραπτά μηνύματα εκατέρωθεν, πρακτική η οποία επανεργοποιείται όταν ο Γκάμι ανιχνεύει κάποια ύποπτα συμπτώματα στα πρόβατα του αδελφού του. Σύντομα οι χειρότερες υποψίες του θα επαληθευτούν, αναγκάζοντας τις υγειονομικές υπηρεσίες να διατάξουν τη θανάτωση όλων των κοπαδιών της περιοχής. Η αποζημίωση δεν είναι φυσικά αρκετή για να παρηγορήσει τους τοπικούς κτηνοτρόφους οι οποίοι αισθάνονται πως θανατώνονται οι ίδιοι, με τα δυο αδέλφια να επιλέγουν δύο εντελώς διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης.

Δεσμοί Αίματος - εικόνα 2

Οι αλήθειες του σινεμά είναι σχεδόν πάντα φτιαγμένες από τα πιο απλά υλικά. Ο νεαρός Γκρίμουρ Χακόναρσον επιλέγει αυτά μιας ντοκιμαντερίστικης περιγραφής, η οποία αποτυπώνει έναν αργό, εσωστρεφή και «πρωτόγονο» τρόπο ζωής. Ακόμα κι έτσι όμως, η καθημερινότητα μπορεί να γίνει περίπλοκη, αναγκάζοντας φύση και ανθρώπους να συμπεριφερθούν με αλλόκοτο, πραγματικά απρόβλεπτο τρόπο.

Με ρεαλισμό, εκφραστική λιτότητα και διεισδυτικό μαύρο χιούμορ, οι «Δεσμοί Αίματος» μας ταξιδεύουν έως αυτό το «μυστικό τοπίο» που κρύβεται κάτω απ’ το χιόνι, πίσω από τους ξύλινους τοίχους των κτηνοτροφείων και μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, ακολουθώντας τις απρόοπτες διαδρομές της αδελφικής αγάπης, της οικογενειακής ανταγωνιστικότητας και της προαιώνιας σχέσης αγροτικής ζωής και άγραφων κωδίκων τιμής. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών και Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη για ένα συγκινητικό, απελευθερωτικό μάθημα κινηματογραφικής απλότητας.

Ισλανδία, Δανία. 2015. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεσμοί Αίματος

Rams / Hrutar
3,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 93 '
  • Γκρίμουρ Χακόναρσον

Σε μια απομακρυσμένη ισλανδική κοιλάδα, δυο αδέλφια που έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους σαράντα χρόνια καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού μια αρρώστια που εξοντώνει τα κοπάδια τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.