12+1 σειρές που έγιναν ταινίες

Με αφορμή το «Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E.», που βασίζεται στη στιλάτη τηλεοπτική κατασκοπική περιπέτεια των ’60s, θυμόμαστε αγαπημένες σειρές που μεταφέρθηκαν (όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο) στον κινηματογράφο.

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες

Όταν το κοινό αρνείται να εγκαταλείψει μια τηλεοπτική συνήθεια αλλά και όταν το Χόλιγουντ αναζητά έμπνευση, κλασικές/cult σειρές παίρνουν το δρόμο για το σινεμά. Με αφορμή την ταινία του Γκάι Ρίτσι «Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E.», που βασίζεται στη στιλάτη τηλεοπτική κατασκοπική περιπέτεια των ’60s, θυμόμαστε αγαπημένες σειρές που μεταφέρθηκαν (όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο ή τις αγαθότερες προθέσεις) στον κινηματογράφο.

«Sex and the City»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 1

Η σειρά Με ξεναγούς την Κάρι, τη Σαμάνθα, τη Μιράντα και τη Σάρλοτ, η σειρά του HBO ήταν ένα ψυχογράφημα της γυναικείας ψυχολογίας και σεξουαλικότητας στη σύγχρονη μεγαλούπολη όσο και μια περιήγηση στην trendy πλευρά της Νέας Υόρκης – κι έγινε το πάτημα για... κάθε επόμενο «Girls».
Η ταινία Μέσα από ένα ανελέητο product placement, προσχηματικές ιστορίες και ατάκες της Σαμάνθα για άλλοθι, τα δύο κινηματογραφικά comeback απλώς επιβεβαίωσαν τον (εμπορικό) ψυχαναγκασμό του Χόλιγουντ με τα brands του.

«Mr Bean»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 2
Ο Mr Bean με το αγαπημένο του αρκουδάκι

Η σειρά Επηρεασμένος από τη σωματική κωμωδία του Ζακ Τατί και των μεγάλων κωμικών του βωβού κινηματογράφου, ο Ρόουαν Άτκινσον δημιούργησε έναν μονήρη, άγαρμπο και μισάνθρωπο χαρακτήρα ο οποίος, παρά την έλλειψη βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων, έγινε πολύ αγαπητός στο κοινό.
Η ταινία Στις δύο κινηματογραφικές περιπέτειες του χαρακτήρα («Bean: Η Υπέρτατη Ταινία Καταστροφής» και «Ο Mr Bean Πάει Δια­κοπές»), ο Ρόουαν Άτκινσον δεν έκανε και πολλά πέρα από το να συσσωρεύει στιγμιότυπα σλάπστικ κωμωδίας το ένα μετά το άλλο.

«Επικίνδυνες Αποστολές»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 3
Ο Τομ Κρουζ στο κινηματογραφικό franchise των «Επικίνδυνων Αποστολών»

Η σειρά Δύο σειρές, το 1966 και το 1988, από τον ίδιο δημιουργό (Μπρους Γκέλερ), που έστησε τη δράση μιας μυστικής ομάδας πρακτόρων στα πρότυπα του ελλειπτικού «Topkapi» του Ζιλ Ντασέν. Πολλές ήταν οι καινοτομίες (η χρήση ενσταντανέ από το επικείμενο επεισόδιο στους τίτλους έναρξης), κλασικό το μουσικό θέμα του Λάλο Σίφριν και σημείο αναφοράς το μήνυμα στο κασετοφωνάκι που αυτοκαταστρέφεται.
Η ταινία Το χρυσοφόρο franchise ξεκίνησε με την «Επικίνδυνη Αποστολή» (1996), φέτος παρουσίασε την πέμπτη ταινία του «Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος» κι ετοιμάζει την έκτη. Σταθερός ο Τομ Κρουζ, εναλλασσόμενοι σκηνοθέτες και άνισα, αλλά απολαυστικά –στις επικρατούσες blockbuster συνθήκες– αποτελέσματα.

«The X-Files»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 4
Μία δεκαετία μετά η Σκάλι και ο Μόλντερ θα ξανανοίξουν τα «X-Files»

Η σειρά Η σειρά τρόμου κι επιστημονικής φαντασίας του Κρις Κάρτερ, με τον Ντέιβιντ Ντουκόβνι και την Γκίλιαν­ Άντερσον, έγινε μέσα στις εννιά σεζόν της η βίβλος κάθε συνωμοσιολόγου που πιστεύει ότι έχει δει κάποιο βράδυ ιπτάμενο δίσκο στον ουρανό. Μερικά καταπληκτικά ειδικά επεισόδια (το ασπρόμαυρο «Post Modern Prometheus» ή το γραμμένο από τον Στίβεν Κινγκ «Chinga») βοήθησαν στο χτίσιμο της μυθολογίας.
Η ταινία Οι fans περίμεναν ότι οι δύο ταινίες «The X-Files - Η Ταινία: Πολεμώντας το Αύριο» και «The X-Files: Θέλω να Πιστέψω» θα έδιναν μερικές απαντήσεις, όμως δεν το έκαναν – οπότε δεν ήταν εξωγήινος ο λόγος αποτυχίας τους στο box office. Τώρα όλοι ανυπομονούμε για το revival της σειράς, η οποία επιστρέφει στις 24/1.

«Twin Peaks»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 5
O μυστηριακός κόσμος του «Twin Peaks»

Η σειρά Πατώντας στη νοσηρότητα του «Μπλε Βελούδου», ο Ντέιβιντ Λιντς μαζί με τον Μαρκ Φροστ έφτιαξαν μια ατμοσφαιρική, σουρεαλιστική, τρομακτική και μεταφυσική σαπουνόπερα γύρω από τη δολοφονία της Λόρα Πάλμερ.
Η ταινία Ο «Ύποπτος Κόσμος του Twin Peaks», που λειτουργεί ως πρίκουελ αλλά κι επίλογος της σειράς, καθώς παρακολουθεί την τελευταία εβδομάδα της Λόρα Πάλμερ στη ζωή, γιουχαΐστηκε στις Κάνες και γενικά δεν τα πήγε πολύ καλά στο box office. Ελπίζουμε η επιστροφή του στην τηλεόραση το 2016 ή το 2017 να ανταποκριθεί στο μύθο.

«South Park»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 6
Το «South Park» ευτύχησε και στην TV, και στο σινεμά

Η σειρά Επιτομή του βέβηλου χιούμορ, η σειρά των Τρέι Πάρκερ και Ματ Στόουν μπαίνει στο 19ο κύκλο της στις 16/9 και σκοπεύει να μείνει για πολύ μαζί μας, μια και το Comedy Central την ανανέωσε μέχρι το 2019. Ο Σταν, ο Κάιλ, ο Έρικ και ο Κένι (που πεθαίνει με τους πιο απίθανους τρόπους σε κάθε επεισόδιο) εκτοξεύουν τις βολές τους εναντίον των πάντων.
Η ταινία Το «Πάρκο της Τρέλας» («South Park: Bigger, Longer & Uncut» ο πρωτότυπος τίτλος) διατηρεί όλες τις αρετές της σειράς δείχνοντας μια αθυρόστομη προτίμηση στα μίντια και στο μιλιταρισμό. Το τραγούδι «Blame Canada» ήταν υποψήφιο για Όσκαρ.

«The Dukes of Hazzard»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 7
Ο Μπο και ο Λιουκ των τηλεοπτικών «Ντιουκς»

Η σειρά Βασισμένη στην ταινία «Moonrunners» (1975), η cult τηλεοπτική σειρά του 1979 περιπλανήθηκε στον αμερικανικό Νότο με παιχνιδιάρικη διάθεση απέναντι στην (ημι)παρανομία και ανέδειξε σε σύμβολα της ποπ κουλτούρας το πορτοκαλί αυτοκίνητο Dodge Charger και το καυτό σορτς της ξαδέρφης Ντέιζι.
Η ταινία Στην κινηματογραφική μεταφορά του Τζέι Τσαντρασέκαρ οι χαρακτήρες είναι χονδροειδέστατες απομιμήσεις του τηλεοπτικού εαυτού τους, η αισθητική φαρσοκωμική, ενώ το σενάριο δεν απασχόλησε κανέναν.

«Οι Άγγελοι του Τσάρλι»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 8
Κέλι, Σαμπρίνα και Κρις: οι τηλεοπτικοί «Αγγέλοι του Τσάρλι»

Η σειρά Η Φάρα Φόσετ-Μέιτζορς, ένας από τους τρεις «αγγέλους» στο ’70s procedural του Άαρον Σπέλινγκ, είχε δηλώσει: «Όταν η σειρά ήταν τρίτη σε τηλεθέαση, θεώρησα ότι αυτό οφειλόταν στην ερμηνεία μας. Όταν ανέβηκε στην κορυφή, κατάλαβα ότι οφειλόταν μόνο στο γεγονός ότι δεν φορούσαμε σουτιέν».
Η ταινία Οι δύο ταινίες σε σκηνοθεσία του βιντεοκλιπά ΜακΤζι («Οι Άγγελοι του Τσάρλι» το 2000 και «Οι Άγγελοι του Τσάρλι: Δράση Πέρα από τα Όρια» το 2003), με πρωταγωνίστριες τις Κάμερον Ντίαζ, Ντρου Μπάριμορ και Λούσι Λιου, έχουν την πλάκα τους αν τις δεις ως παρωδία μιας σειράς που σίγουρα δεν έμεινε στην ιστορία για την ποιότητά της.

«Entourage»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 9
Το χολιγουντιανό παρεάκι του «Entourage»

Η σειρά Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ προμηθεύει τον σεναριογράφο/σκηνοθέτη της σειράς Νταγκ Έλιν με αναμνήσεις από τις καταστάσεις που έζησε ανεβαίνοντας στις τάξεις του star system κι εκείνος δημιουργεί ένα παρεάκι κολλητών που κινείται γύρω από τον επίδοξο ηθοποιό Βίνσεντ Τσέις – ανεπανάληπτο συμπλήρωμα ο μουρλός ατζέντης του Άρι Γκολντ (Τζέρεμι Πίβεν). Η σατιρική ματιά στα χολιγουντιανά παρασκήνια και οι αμέτρητοι guest stars χάρισαν στη σειρά του HBO οκτώ επιτυχημένες σεζόν.
Η ταινία Στην κινηματογραφική μεταφορά που προβλήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού τη σατιρική φόρμουλα της σειράς διασώζουν ο Άρι Γκολντ καθώς και οι cameo εμφανίσεις των Μαρκ Γουόλμπεργκ, Λίαμ Νίσον, Μάικ Τάισον και Γουόρεν Μπάφετ.

«Η Οικογένεια Άνταμς»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 10
Απολαυστικός Ραούλ Τζούλια στην κινηματογραφική «Οικογένεια Άνταμς»

Η σειρά Μακάβρια και σαρκαστική, η ασπρόμαυρη σειρά του ABC γεννήθηκε από τα κόμικς του Τσαρλς Άνταμς στον «New Yorker» και αποτελεί ανατροπή της εικόνας της ιδανικής αμερικανικής οικογένειας.
Η ταινία Σκηνοθετημένες από τον Μπάρι Σόνενφελντ, οι δύο κινηματογραφικές «Οικογένειες Άνταμς» (1991 και 1993) είχαν πολύ καλό καστ (Ρ. Τζούλια, Αν. Χιούστον) και πολλά ξεκαρδιστικά επεισόδια, τα οποία τίμησαν τον τηλεοπτικό πρόγονό τους.

«Ο Άγιος»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 11
Ο Ρότζερ Μουρ έγινε διάσημος χάρη στον τηλεοπτικό «Άγιο»

Η σειρά Δημοφιλέστατη βρετανική σειρά των ’60s με ήρωα τον Σάιμον Τέμπλαρ, χαρακτήρα τον οποίο δημιούργησε ο Λέσλι Τσάρτρις. Χάρη σε αυτόν τον μοντέρνο Ρομπέν των Δασών έγινε διάσημος ο Ρότζερ Μουρ.
Η ταινία Στον «Άγιο» που σκηνοθέτησε ο Φίλιπ Νόις ο Βαλ Κίλμερ εντυπωσιάζει με τις μεταμφιέσεις του, στερεί όμως από τον ήρωα την κοσμοπολίτικη λάμψη και το κυνικό χιούμορ που τον καθιέρωσε. Ο Σάιμον Τέμπλαρ ήταν επίσης ο ήρωας μιας σειράς b-movies που προβλήθηκαν ανάμεσα στο 1938 και το 1941.

«Ο Φυγάς»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 12
Ο Χάρισον Φορντ τρέχει να αποδείξει την αθωότητά του στον κινηματο- γραφικό «Φυγά»

Η σειρά Η συναρπαστική ’60s σειρά του ABC, όπου ο γιατρός Ρίτσαρντ Κιμπλ (Ντέιβιντ Τζάνσεν) καταδικάζεται εσφαλμένα για τη δολοφονία της συζύγου του, αλλά δραπετεύει και καταδιώκεται από τον αστυνομικό Φίλιπ Γκέραρντ (Μπάρι Μορς), κέρδισε Emmy αλλά και μια θέση σε λίστες με τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών.
Η ταινία Ο Χάρισον Φορντ κατα­διώκεται από τον Τόμι Λι Τζόουνς (τιμήθηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία του), ενώ ο σκηνοθέτης Άντριου Ντέιβις παραδίδει μια καθαρόαιμη ταινία δράσης με έναν από τους εντυπωσιακότερους εκτροχιασμούς τρένου.

«The Man from U.N.C.L.E.»

12+1 σειρές που έγιναν ταινίες - εικόνα 13
«Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E.»

Η σειρά Δράση, χιούμορ και μοντέρνα ματιά στο γοητευτικό κόσμο των μυστικών πρακτόρων γέννησαν από μια ιδέα του «πατέρα» του Τζέιμς Μποντ, τον Ίαν Φλέμινγκ, μια cult σειρά που κράτησε τέσσερις σεζόν κι ένα spin­off («The Girl from U.N.C.L.E.»).
Η ταινία Πολύ πιο θεαματική από τη σειρά, η ταινία του Γκάι Ρίτσι δια­θέτει χιούμορ και νοσταλγικό soundtrack, αλλά όχι πειστική πλοκή και χημεία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Μάιος στο Netflix με "Maestro" και πολλά ακόμα

Μάιος στο Netflix με Xριστόφορο Παπακαλιάτη, φρέσκιες σειρές, πολυαναμενόμενες ταινίες και σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.

"Underwonder": Βουτιά στα αθέατα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας με τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV

Το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ έρχεται στο COSMOTE HISTORY HD ανήμερα του Πάσχα και υπόσχεται ένα επιστημονικό και ψυχαγωγικό ταξίδι κινηματογραφικής αισθητικής.

Όλα όσα θα δούμε τον Μάιο στο Disney+

Nέα ντοκιμαντέρ, πρωτότυπο περιεχόμενο και χιλιάδες τίτλοι Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic, έρχονται σύντομα στην streaming πλατφόρμα.

Σειρές και ταινίες για όλη την οικογένεια στο ΑΝΤ1+

H ελληνική πλατφόρμα φροντίζει αυτό το Πάσχα να είναι κοντά σε όλη την οικογένεια με επιλεγμένες ξένες σειρές, ταινίες και παιδικό κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Η βίαιη συναισθηματική ειλικρίνεια του "Baby Reindeer"

Το Νο1 του παγκοσμίου Top 10 τoυ Netflix συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις τηλεοπτικών χιτ που είναι εξίσου εντυπωσιακά με τον ντόρο που προκαλούν.

Το πλούσιο περιεχόμενο της Paramount+ διαθέσιμο στην COSMOTE TV

Σειρές και ταινίες της Paramount+ είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στη streaming υπηρεσία της.