Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα

3

Η Ιρανο-Αμερικανίδα σκηνοθέτις Άννα Λίλι Αμιρπούρ κάνει με το ασπρόμαυρο βαμπιρικό γουέστερν της, ένα εικαστικά δεξιοτεχνικό ντεμπούτο που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα

Ο στιλάτος κηπουρός Αράς και το παράξενο Κορίτσι είναι κάτοικοι μιας ιρανικής πόλης-φάντασμα στην οποία κατοικούν κυρίως τοξικομανείς, πόρνες, βαποράκια, άστεγοι, αλλά και περίεργα πλάσματα της νύχτας. Η Ιρανο-Αμερικανίδα σκηνοθέτις Άννα Λίλι Αμιρπούρ κάνει με το ασπρόμαυρο βαμπιρικό γουέστερν της, ένα εικαστικά δεξιοτεχνικό ντεμπούτο που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα - εικόνα 1

Η ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτις αυτού του ιδιότυπου λαβ στόρι γεννήθηκε στο Λονδίνο, μεγάλωσε στο Μαϊάμι, σπούδασε στο Σαν Φρανσίσκο και τώρα ζει στην Καλιφόρνια. Το πρώτο μεγάλου μήκους της φιλμ αποτελεί μια sui generis σύνθεση της πολυπολιτισμικής της ταυτότητας αλλά και αγαπημένων της σινεφίλ αναφορών. Το «Ένα Κορίτσι...» είναι γεμάτο αναπάντεχες συναντήσεις, όπου το «Περσέπολις», το «Πέρα Από τον Παράδεισο» του Τζιμ Τζάρμους, ο Τζέιμς Ντιν, η υψηλή αισθητική του Αμπάς Κιαροστάμι, το indie rock, οι καλτ ταινίες τρόμου και η στιλιζαρισμένη βία του Σέρτζιο Λεόνε συνυπάρχουν σε ένα αυτόνομο, απολαυστικό κινηματογραφικό σύμπαν, όπου τίποτα δεν μοιάζει παράταιρο.
Η Άννα Λίλι Αμιρπούρ στήνει το σκηνικό του βαμπιρικού της γουέστερν στο –σχεδόν– έρημο Μπέικερσβιλ της Καλιφόρνια, το οποίο μετατρέπει στην Κακιά Πόλη. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης-φάντασμα που μιλούν ιρανικά είναι κυρίως τοξικομανείς, πόρνες, βαποράκια, άστεγοι αλλά και περίεργα πλάσματα της νύχτας. Ο Αράς, ένας στιλάτος κηπουρός που δουλεύει σε μια πολυτελή βίλα, προσπαθεί να απαλλαχθεί από τα χρέη του ναρκομανούς πατέρα του. Ο αδίστακτος ντίλερ της πόλης όμως παίρνει το αυτοκίνητό του ως ενέχυρο, την ίδια στιγμή που ένα περίεργο Κορίτσι βρίσκεται στο δρόμο του ένα βράδυ.

Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα - εικόνα 2

Διαθέτοντας στοιχεία κοινωνικής αλληγορίας γύρω από τον ευδαιμονισμό και τη σύγχρονη μοναξιά, σχόλιο πάνω στη θρησκευτική καταπίεση των γυναικών στο Ιράν (μοναδικής ακρίβειας η εικόνα του Κοριτσιού με το τσαντόρ πάνω στο σκέιτ), ασπρόμαυρη φωτογραφία, ψαγμένες μουσικές επιλογές, αναφορές στην ποπ κουλτούρα των ’50s και μαύρο χιούμορ, το ντεμπούτο της νεαρής σκηνοθέτιδας διαπνέεται από ανατρεπτικό δημιουργικό αέρα. Γεμάτο ευχάριστες παραδοξότητες και αλλόκοτο σασπένς, το «Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα» ποντάρει κυρίως στη μεταμοντέρνα εικαστική του δεξιοτεχνία, ξεχνώντας κάποιες φορές τις συγκινήσεις που μπορεί να προσφέρει μια πιο σύνθετη μυθοπλαστική αφήγηση. Αλλά οι όποιες σεναριακές παραλείψεις δεν αναιρούν το γεγονός ότι η Άννα Λίλι Αμιρπούρ αποτελεί πλέον ένα από τα νέα δυνατά ονόματα του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα

A Girl Walks Home Alone at Night
3
  • Θρίλερ
  • 2014
  • Διάρκεια: 97 '
  • Άννα Λίλι Αμιρπούρ

Οι κάτοικοι της ιρανικής πόλης-φάντασμα είναι κυρίως τοξικομανείς, πόρνες, βαποράκια, άστεγοι, αλλά και περίεργα πλάσματα της νύχτας. Ο Αράς, ένας στιλάτος κηπουρός που δουλεύει σε μια πολυτελή βίλα, προσπαθεί να απαλλαχθεί από τα χρέη του ναρκομανή πατέρα του. Ο αδίστακτος ντίλερ της πόλης, όμως, παίρνει το αυτοκίνητό του ως ενέχυρο, την ίδια στιγμή που ένα περίεργο Κορίτσι βρίσκεται στο δρόμο του ένα βράδυ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.