Θέμα

6 ξεχωριστά παιδικά βιβλία για αναγνώστες κάθε ηλικίας

«Τόνοι, τόνοι και Τόνι»

Το «Τόνοι, τόνοι και Τόνι» είναι ένα τρελό παραμυθάκι παρεξηγήσεων του Πάνου Χριστοδούλου, που έχει ως στόχο να μάθει στα παιδιά να μην ξεχνάνε τους τόνους στην ορθογραφία. Όλα ξεκινούν στην τάξη του Τόνι που βρίσκεται σε ένα παραθαλάσσιο σχολείο. Εκεί, ο δάσκαλος λέει στο μικρό Τόνι να γράψει μια ιστορία στο πίνακα. Ο Τόνι, αν και πολύ καλός στις ιστορίες, για άλλη μια φορά δεν είχε βάλει σε καμία λέξη τόνο. Μόλις ο δάσκαλος το είδε αυτό, άρχισε να φωνάζει έξαλλος «Πού είναι οι τόνοι; Θέλω τόνους!». Ακούγοντας τις φωνές του δασκάλου, οι τόνοι (τα ψάρια) μπερδεύτηκαν και βγήκαν με φόρα από το νερό αρχίζοντας άθελά τους να πέφτουν σαν τόνοι (γραμματικής) στα γράμματα των λέξεων που ήταν γραμμένες στον πίνακα. Αμέσως οι λέξεις και η ιστορία του Τόνι άλλαξε νόημα. Άραγε θα μπορέσει κάποιος να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργήθηκε στην τάξη; Και ο Τόνι θα βάζει από εδώ και στο εξής τόνους για να μην ξανασυμβούν τα ίδια;
Εικονογράφος: Σοφία Παπαδοπούλου
Για παιδιά: 6+ετών
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Τιμή: 10€

«Το πνεύμα του λιονταριού»

Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Κλιάφαμας μας γυρίζει πίσω στην εποχή των παγετώνων. Οι άνθρωποι ζουν σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα εχθρικό και αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρούς κινδύνους. Η δωδεκάχρονη Αλμάρ είναι κόρη της Σίλο, της σαμάνου της φυλής. Από εκείνη διδάσκεται ένα σωρό μυστικά για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη χρήση των βοτάνων. Η νεαρή κοπέλα θέλει να γίνει κυνηγός, κι ας μην το επιτρέπουν οι κανόνες της φυλής της, κι ας μην τη θέλουν στο πλευρό τους οι υπόλοιποι κυνηγοί. Χάρη στη βοήθεια του Κίμο - ενός άντρα που είχε χάσει ολόκληρη τη φυλή του σε μια επίθεση των Άλλων, αυτών των τρομερά άγριων ανθρώπων - η Αλμάρ θα διδαχτεί τα μυστικά του κυνηγιού και του πολέμου. Είναι όμως πραγματικά έτοιμη να πολεμήσει ακόμα και για την ίδια της τη ζωή; Και τι συνδέει αυτό το κορίτσι με το εύρημα δύο αρχαιολόγων το 1939 μ.Χ.; Το μυθιστόρημα αυτό αποτυπώνει με ζωντάνια την ατμόσφαιρα της προϊστορικής εποχής και την καθημερινότητα των ανθρώπων της. Επίσης, η ιστορία του βιβλίου είναι εμπνευσμένη από μια πραγματική παλαιοντολογική ανακάλυψη.
Εικονογράφος: Ευτυχία Τσουκαλά
Για παιδιά: 12+ετών
Εκδόσεις: Κέδρος
Τιμή: 8€

«Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν»

Πρωταγωνιστής αυτού του παραμυθιού είναι ο Ντάνκαν, που το μόνο που ήθελε, ο καημένος, ήταν να ζωγραφίζει. Όταν όμως άνοιξε την κασετίνα του, για να βγάλει τα κραγιόνια του, βρήκε ένα σωρό γράμματα που όλα τους έλεγαν το ίδιο: τα παρατάμε! Το Μπεζ είχε κουραστεί να είναι η σκιά του Καφέ. Το Μπλε χρειαζόταν ένα διάλειμμα μετά από τόση δουλειά ενώ το Ροζ ζητούσε απλώς να χρησιμοποιηθεί. Το Πράσινο δεν είχε παράπονα αλλά ζητούσε να φιλιώσουν το Κίτρινο με το Πορτοκαλί. Τι μπορούσε να κάνει ο Ντάνκαν για όλα αυτά; Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Drew Daywalt μαζί με τον πολυβραβευμένο εικονογράφο Oliver Jeffers (γνωστό από εξαιρετικά βιβλία που μας έχουν συστήσει οι εκδόσεις Ίκαρος όπως το «Ουπς» και το «Αυτό το ελάφι είναι δικό μου») δημιουργούν μια ολοζώντανη και ευφάνταστη ιστορία που θα κάνει τα παιδιά να γελάσουν και να δουν με διαφορετικό μάτι τα κραγιόνια τους…
Για παιδιά: 3+ετών
Εκδόσεις: Ίκαρος
Τιμή: 11,50€

«Κάμπινγκ, τρία παιδιά κι ένας σκύλος κατακτούν ένα νησί»

Η Αφροδίτη, ο Λέλος, η Μπιάνκα και ο σκύλος ο Μπελάς κάνουν διακοπές στο νησί της γιαγιάς τους. Όμως βαριούνται. Βαριούνται τόσο πολύ, ώστε µια μέρα αποφασίζουν να κατακτήσουν το απέναντι νησί, που έχει σχήμα δεινόσαυρου! Ένας μυστηριώδης άγνωστος θα τους βοηθήσει να εκμεταλλευτούν τις δυνάμεις που τους παρέχει η φύση. Τα τρία παιδιά θα συναντήσουν εμπόδια και αντιπάλους. Κατακτώντας, όμως, το νησί, θα ανακαλύψουν τον εαυτό τους… Η σκέψη της συγγραφέως, Νάντιας Δρακούλα βασίζεται στο ότι η σχέση μας με τη φύση και τις πηγές της είναι ζωτική και για να την κατανοήσουμε πρέπει να μυηθούμε σε αυτήν από παιδιά.
Εικονογράφος: Χρύσα Χουλιάρα
Για παιδιά: 8-12 ετών
Εκδόσεις: Πατάκη
Τιμή: 8,80€

«Η Χάννα δεν κλείνει ποτέ τα μάτια»

Οι Ες Ες καταφθάνουν στην Θεσσαλονίκη µε σκοπό να εξοντώσουν τη μεγάλη και πλούσια εβραϊκή κοινότητα που ζει εκεί, εδώ και αιώνες, απελαύνοντας όλες τις οικογένειες και κλέβοντας τις περιουσίες τους. Ενώ τα τρένα φεύγουν αδιάκοπα µε προορισμό την Πολωνία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη Θεσσαλονίκη δύο ιστορίες κυλούν παράλληλα. Η πρώτη είναι η ιστορία της Χάννα και του Γιοσέφ, δύο δεκαπεντάχρονων παιδιών που ζουν στο γκέτο της Καλαµαριάς και αναζητούν µια σανίδα σωτηρίας για να ξεφύγουν από τη βία και τις θηριωδίες των ναζί. Η δεύτερη είναι η ιστορία του Ιταλού πρόξενου Γκουέλφο Ζαµπόνι και του λοχαγού Λουτσίλλο Μέρτσι, οι οποίοι κόντρα στον χρόνο αγωνίζονται να σώσουν όσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούν. Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Λουίτζι Μπαλλερίνι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδας, της ανθρωπιάς και της έμπρακτης αλληλεγγύης.
Για παιδιά: 12+ετών
Εκδόσεις: Πατάκη
Τιμή: 7€

«Μαξ»

Ο Μαξ είναι το πρώτο παιδί και το τέλειο πρωτότυπο του προγράμματος «Λέµπενσµπορν», το οποίο έθεσε σε εφαρμογή ο Χίτλερ. Γυναίκες επιλεγμένες από τους ναζί φέρνουν στον κόσμο καθαρούς εκπροσώπους της άριας φυλής, µια ιδανική νέα γενιά που προορίζεται να αναγεννήσει τη Γερμανία και μετά όλη την κατεχόμενη από το Ράιχ, Ευρώπη. Στο βιβλίο αυτό ξεκινά να μας διηγείται την ιστορία του πριν ακόμα γεννηθεί. Νιώθει ευλογημένος από τους γερμανικούς θεούς που αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του τον πρωτότοκο της ανώτερης φυλής. Επίσης, πιστεύει πως πρέπει να εξολοθρεύσει όλους τους Εβραίους και όσους δεν ταιριάζουν στα πρότυπα της φυλής του. Καθώς μεγαλώνει και μπαίνει στο εκπαιδευτικό σχολείο για να γίνει ικανός στρατιώτης, γνωρίζει τον Λούκας και γίνεται φίλος μαζί του. Ο Λούκας είναι ένα κατάξανθο αγόρι με όλα τα χαρακτηριστικά της ανώτερης φυλής. Παρόλα αυτά ο Μάξ ανακαλύπτει πως ο φίλος του είναι Εβραίος. Τι θα κάνει άραγε όταν το μάθει, θα σωπάσει ή θα τον καταδώσει; To βιβλίο της Σάρας Κοέν – Σκαλί, περιέχει πολλές ιστορικές αλήθειες, εξαιρετικά τεκμηριωμένες, και μιλάει για τον ναζισμό με πολύ διαφορετικό τρόπο.
Για παιδιά: 15+ετών
Εκδόσεις: Πατάκη
Τιμή: 17,50€

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης