Ο Ηλίας Καρελλάς δημιουργεί κόσμους με φως, σκιά και μουσική

Έχει στήσει τις πιο παραμυθένιες παραστάσεις θεάτρου σκιών για παιδιά και τα πιο ανατρεπτικά θεάματα για ενήλικους. Η φαντασία του σκηνοθέτη/σκιοπαίκτη Ηλία Καρελλά μας προσκαλεί να την εξερευνήσουμε στις τρεις παραστάσεις που παρουσιάζει φέτος.

Ο Ηλίας Καρελλάς δημιουργεί κόσμους με φως, σκιά και μουσική

Έχει στήσει τις πιο παραμυθένιες παραστάσεις θεάτρου σκιών για παιδιά και τα πιο ανατρεπτικά θεάματα για ενήλικους. Η φαντασία του σκηνοθέτη/σκιοπαίκτη Ηλία Καρελλά μας προσκαλεί να την εξερευνήσουμε στις τρεις παραστάσεις που παρουσιάζει φέτος.

Ο Ηλίας Καρελλάς δημιουργεί κόσμους με φως, σκιά και μουσική - εικόνα 1

Ο Ηλίας Καρελλάς είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τέχνης του θεάτρου σκιών­ σήμερα. Ξεκινώντας το 1996, δημιούργησε παραστάσεις που αγαπήθηκαν και συζητήθηκαν. Τα τελευταία 10 χρόνια, από τον ρόλο του σκηνοθέτη, διανύει μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο του παιδικού θεάτρου και όχι μόνο. Βασικά συστατικά στις θεατρικές του παραγωγές αποτελούν η τεχνική του θεάτρου σκιών, η χρήση κούκλας, μάσκας, βίντεο, η ζωντανή μουσική και, φυσικά, ο ηθοποιός.

Μέσα από αυτές είδαμε τον λαϊκό φιλόσοφο Καραγκιόζη να προβάλλει τη σκιά του καλού και του κακού μας εαυτού, πάντα με τη συνοδεία μουσικής, σε κάποιες άλλες ταξιδέψαμε στον κόσμο της μυθολογίας και της ποίησης, ανακαλύψαμε­ σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς όπως ο Ούλριχ Ουμπ και ο Μάικ Κένι.

Ο Ηλίας Καρελλάς δημιουργεί κόσμους με φως, σκιά και μουσική - εικόνα 2

Μετά την επιτυχημένη περιοδεία της «Καραγκιοζούπολης», με πρώτο σταθμό το Φεστιβάλ Αθηνών, επιστρέφει στο στέκι των παιδικών του παραστάσεων, το Θέατρο Κάππα, με το σπουδαίο έργο «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ­ Κένι, που θα σας συγκινήσει με την προσέγγισή­ του γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. Η Ξένια Καλογεροπούλου έκανε τη μετάφραση της περιπέτειας, που μοιάζει με εκείνη του Σεβάχ του Θαλασσινού. Ο Δημήτρης Μακαλιάς, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ηγείται μιας ομάδας ικανών ηθοποιών και η Αρετή Κετιμέ τραγουδά και παίζει σαντούρι ζωντανά. Την κινησιολογία της παράστασης, που φέρνει μαζί στη σκηνή ηθοποιούς και σκιές, υπογράφει η Αντιγόνη Γύρα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Ηλίας Καρελλάς μας δίνει προ-χριστουγεννιάτικο ραντεβού στο Μέγαρο Μουσικής. Εκεί θα παρουσιάσει μέχρι 30 Δεκεμβρίου την ολοκαίνουργια χριστουγεννιάτικη παραγωγή για όλη την οικογένεια. Πρόκειται για μια διαστημική περιπέτεια σκιών γεμάτη χιούμορ και μουσική με τίτλο «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο φεγγάρι» και μουσικούς συνοδοιπόρους τον άνθρωπο-ορχήστρα Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, τον Θάνο Κοσμίδη από τους Burger Project και τη γυναικεία ορχήστρα Smyrna.

Ο Ηλίας Καρελλάς δημιουργεί κόσμους με φως, σκιά και μουσική - εικόνα 3

Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Σχέδιο και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Παπαδημητρίου, με αφηγητή τον Μανώλη Μαυροματάκη, θα μας ρωτήσει: «Να τα πούμε;». Μια συναυλία-παράσταση σε δική του σκηνοθεσία και σκηνογραφία.
Μελλοντικά του σχέδια: η δημιουργία ενός σταθερού χώρου για το θέατρο σκιών και μια παράσταση για ενήλικο κοινό, μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία «Οι Πεντάμορφοι και το Κέρας», με τους ανατρεπτικούς String Demons και τη λαϊκή τραγουδίστρια Κατερίνα Στανίση.

Προπώληση: «Το αγόρι με τη βαλίτσα», www.ticketservices.gr. «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο φεγγάρι», www.megaron.gr. «Να τα πούμε;», www.sgt.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

Το αγόρι με τη βαλίτσα

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 75 '

Το θέατρο σκιών συναντά το θέατρο και τη μουσική σε ένα βαθιά συγκινητικό έργο του Μάικ Κένι, σε μετάφραση Ξ. Καλογεροπούλου, με θέμα την αναγκαστική και βίαιη μετανάστευση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.