4 βιβλιοπροτάσεις για μικρούς ντετέκτιβ

Μυστήριο και σασπένς έχει γεμίσει ο κόσμος της παιδικής λογοτεχνίας, αφού όλο και περισσότερα βιβλία με ήρωες ντετέκτιβ σκαρφαλώνουν στην κορυφή των best-sellers. 

4 βιβλιοπροτάσεις για μικρούς ντετέκτιβ

Μυστήριο και σασπένς έχει γεμίσει ο κόσμος της παιδικής λογοτεχνίας, αφού όλο και περισσότερα βιβλία με ήρωες ντετέκτιβ και μυστικούς πράκτορες σκαρφαλώνουν στην κορυφή των best-sellers.

Τάση ή διαχρονική συνταγή; Η λύση μυστηρίων και η διαλεύκανση υποθέσεων από ικανότατους πράκτορες κερδίζουν πάντα τα παιδιά και ανέκαθεν αποτελούσαν έμπνευση για μυθιστορήματα αλλά και κόμικς. Τελευταία ωστόσο σειρές παιδικών βιβλίων με τέτοιες ιστορίες καταλαμβάνουν πολύ χώρο στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Προσαρμοσμένα στα σημερινά δεδομένα- οι ήρωες πια έχουν τη βοήθεια τις τεχνολογίας, και κάνοντας αιχμές σε κοινωνικά ζητήματα, έχουν αποκτήσει ένα φανατικό κοινό από πιτσιρίκια που διαβάζουν το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Ο Ντετέκτιβ Κλουζ, ο Ηρακλής Πουαντιγιέ, η Έμιλι και η μαμά της, Λίντα, και οι αδερφοί Λγωνίκα, σας περιμένουν να ανακαλύψετε τις ιστορίες τους στα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Μία υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ
Οι ιστορίες του Ντετέκτιβ Κλουζ είναι από τα δημοφιλέστερα παιδικά βιβλία αυτή τη στιγμή. Όχι όμως μόνο στη Ελλάδα. Τα βιβλία του Γίργκεν Μπανσέρους έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερις γλώσσες και έχουν πουλήσει σχεδόν ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν ήδη 19 ιστορίες και σύντομα θα ξεπεράσουν τις είκοσι. Ποιος είναι όμως ο Κλουζ; Είναι ο μεγαλύτερος μικρός ντετέκτιβ του κόσμου. Λατρεύει τη δουλεία του, δεν μπορεί χωρίς αυτή! Είναι όμως και ικανός: λύνει τη μία υπόθεση μετά την άλλη και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους διάσημους συναδέλφους του. Μάλιστα όπως και εκείνοι έχει και ο μικρός μας φίλος τα δικά του πάθη. Ποια είναι αυτά; Όχι βέβαια ουίσκι κι πούρα (είναι άλλωστε μόλις δέκα χρονών), αλλά γάλα και τσίχλες. Μασώντας τις τσιχλόφουσκες Κάρπεντερ, μπορεί να σκεφτεί, να καταλάβει, να μαντέψει την αλήθεια, και φυσικά να βρει τον ένοχο και να βάλει τα πράγματα ξανά στη σωστή τους θέση.

Γραφεία αστυνομικών ερευνών Ηρακλής Πουαντιγιέ
Στο βιβλίο της Ιωάννας Μπουλντούμη, ήρωας είναι ένας σκύλος Δαλματίς. Όμως ο Ηρακλής Πουαντιγιέ δεν είναι ένας συνηθισμένος σκύλος Δαλματίας. Είναι ένας ιδιωτικός ντέντεκτιβ, πρώην αστυνομικός, με λαμπρή καριέρα και αμέτρητες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Είναι επίσης γνωστός λάτρης των τεχνών. Στο πλάι του, έχει πολύτιμη βοηθό και φίλη την Αγαθή Γαλή, τη βαρήκοη γάτα με τον εκρηκτικό χαρακτήρα! Οι δυο τους κάνουν ενα αχτύπητο δίδυμο της δράσης και του γέλιου και μαζί βρίσκουν την άκρη στο κουβάρι παράξενων υποθέσεων. Κυκλοφορούν ήδη οι ιστορίες «Σαν τον σκύλο με τη γάτα» και «Λείπει η γάτα, χορεύουν τα φαντάσματα», ενώ ακόμα ένα βιβλίο με τίτλο «Σκυλίσια ζωή» βρίσκεται υπό έκδοση.

Εγώ, η μαμά και τα μυστήρια «Κατά λάθος Ντετέκτιβ»
Ένα πληκτικό λονδρέζικο καλοκαίρι, η Έμιλι λαμβάνει ένα απρόσμενο γράμμα, χάρη στο οποίο ανακαλύπτει ότι ο ιδιόρρυθμος θείος Όρβιλ την έχει αφήσει κληρονόμο της αγροικίας του στο Μπλόσομ Κρικ, ένα χωριουδάκι χαμένο στην επαρχία του Κεντ. Μόλις φτάνουν εκεί, η Έμιλι και η μητέρα της, η Λίντα, ανακαλύπτουν ότι η αγροικία του θείου τούς επιφυλάσσει μια έκπληξη. Εκεί βρισκόταν η έδρα ενός γραφείου ερευνών, που πλέον είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο… τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που η Έμιλι εντελώς τυχαία γυρίζει από την ανάποδη την επιγραφή Κλειστό που κρέμεται στην πόρτα. Και να που το ίδιο βράδυ, το πρώτο μυστήριο χτυπά την πόρτα μαμάς και κόρης. Στην οικία Σέρινγκτον, ένα επιβλητικό αρχοντικό στην είσοδο του χωριού, συμβαίνουν περίεργα πράγματα… Και ο ιδιοκτήτης, ο ταγματάρχης Τρέβορ Σέρινγκτον, φοβάται ότι τα πνεύματα έχουν στοιχειώσει το σπίτι του. Η Έμιλι και η Λίντα στην αρχή αρνούνται να αναλάβουν τις έρευνες, αλλά η μοίρα φαίνεται πως έχει άλλα σχέδια για τις δύο γυναίκες. Το ίδιο και η Λουτσία Βακαρίνο, η συγγραφέας του βιβλίου. Όχι μόνο θέλει την Έμιλι και τη μαμά της να λύνουν το πρώτο μυστήριο που συνάντησαν, αλλά σχεδιάζει να ακολουθήσει κι άλλο, στο δεύτερο βιβλίο «Ο άντρας που εξαφανίστηκε».

Μυστήρια στην πόλη
Πρόκειται για μια καινούρια σειρά που απευθύνεται σε ηλικίες 8-12. Γραμμένη με μπρίο και εξυπνάδα από την Ελένη Σβορώνου, και εικονογραφημένη από τη Νίκη Λεωνίδου, μας συστήνει δυο νέους μικρούς αλλά πειστικούς ήρωες: δυο αδέρφια, τη Μηλίτσα και τον Πότη, που άλλο δεν έχουν στο μυαλό τους από το να διαλευκαίνουν μυστηριώδεις υποθέσεις. Υποθέσεις χωρίς τίποτα το υπερφυσικό, παραμυθένιο ή φανταστικό, αλλά βγαλμένες από τη γνώριμη καθημερινότητα των σημερινών παιδιών. Η ιδιαιτερότητα της σειράς είναι πως όλες οι υποθέσεις των αδελφών Λαγωνίκα ξετυλίγονται σε κάποιο μουσείο ή χώρο πολιτιστικής σημασίας! Η πρώτη στο Μουσείο της Βραυρώνας, η δεύτερη στο Βυζαντινό της Θεσσαλονίκης. Και χάρη σ’ αυτό τον ρόλο του σκηνικού, η συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να τραβήξει την προσοχή, το ενδιαφέρον και την περιέργεια των μικρών αναγνωστών και στον ίδιο τον χώρο και στα εκθέματα. Ταυτόχρονα περνάει πληροφορίες για την εποχή και την ιστορία.

Βάσια Κυριάκου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.