Οι καλύτερες εκθέσεις για Σαββατoκυριακάτικη βόλτα για όλη την οικογένεια

Αν τους προτείνετε μια βόλτα στο μουσείο ή σε μια έκθεση τέχνης και σας γκρινιάζουν ζητώντας να περάσουν τη μέρα τους παίζοντας, να κάποιες ωραίες προτάσεις που θα βγάλουν τα… φιλότεχνα ένστικτα των παιδιών σας.

Οι καλύτερες εκθέσεις για Σαββατoκυριακάτικη βόλτα για όλη την οικογένεια

Αν τους προτείνετε μια βόλτα στο μουσείο ή σε μια έκθεση τέχνης και σας γκρινιάζουν ζητώντας να περάσουν τη μέρα τους παίζοντας, να κάποιες ωραίες προτάσεις που θα βγάλουν τα… φιλότεχνα ένστικτα των παιδιών σας.

Οι καλύτερες εκθέσεις για Σαββατoκυριακάτικη βόλτα για όλη την οικογένεια - εικόνα 1

Έχετε επισκεφθεί ποτέ την Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3, Κολωνάκι); Στο σπίτι-μουσείο του ιστορικού καλλιτέχνη της γενιάς του ’30, το… κερασάκι στην τούρτα βρίσκεται στα ρετιρέ: στο μοντέρνο διαμέρισμα αλλά και στο ψηλοτάβανο ατελιέ όπου δημιουργούσε! Μάλιστα το Σάββατο 18/10 (11 π.μ.-1 μ.μ.), με αφορμή τη νέα έκθεση του μουσείου «Γκίκας-Fermor-Craxton: 3 τόποι, 3 δημιουργοί» που ρίχνει ματιές στη φιλία του Χατζηκυριάκου-Γκίκα με τον Βρετανό συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ και τον συμπατριώτη του ζωγράφο Τζον Κράξτον, τα παιδιά (ηλικίας από 7 χρονών και άνω) θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη… μηχανή του χρόνου κοιτώντας παλιές φωτογραφίες, να ξεφυλλίσουν παιδικές εκδόσεις παίζοντας και να ζωγραφίσουν.

Οι καλύτερες εκθέσεις για Σαββατoκυριακάτικη βόλτα για όλη την οικογένεια - εικόνα 2

Στην πέριξ αξίζει ένα ραντεβού και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4), όχι μόνο επειδή τα προϊστορικά μαρμάρινα «κουκλάκια», τα κυκλαδικά ειδώλια, ούτως ή άλλως εξάπτουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων. Την Κυριακή 19/10 (στις 11.30 π.μ.) ετοιμάζουν και… επίσκεψη σε ένα σπίτι της αρχαίας Αθήνας για να μάθετε για τον τρόπο ζωής των αρχαίων μικρών Αθηναίων ανακαλύπτοντας τα παιχνίδια και καθημερινά τους αντικείμενα.

Οι καλύτερες εκθέσεις για Σαββατoκυριακάτικη βόλτα για όλη την οικογένεια - εικόνα 3

Προτιμάτε να κινηθείτε σε πιο… κλασικές διαδρομές περιπάτου; Εντάξει, θα κυκλώσετε κι αυτό το Σαββατοκύριακο την Ακρόπολη αλλά με πρόγραμμα. Μπαίνοντας π.χ. στο Μουσείο Ακρόπολης ζητήστε στο Γραφείο Πληροφοριών ένα από τα δανειστικά σακίδια για οικογένειες. Με επίκεντρο τα χρώματα των αρχαϊκών αγαλμάτων και την «παρουσία» της θεάς Αθηνάς στο χώρο και με όχημα μια σειρά από παιχνίδια αναγνώρισης και ζωγραφικής, θα μετατρέψουν την επίσκεψη σε κυνήγι θησαυρού και δημιουργίας! Εμείς πάντως θα κλείναμε θέση και στις τακτικές διαδραστικές θεματικές παρουσιάσεις στις οποίες οι αρχαιολόγοι-φροντιστές βάζουν όλη την ομήγυρη στο διάλογο λύνοντας και τυχόν απορίες. Από τις 24/10 ωστόσο επιστρέφουν και οι εναλλασσόμενες σαββατιάτικες θεματικές περιηγήσεις. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στον ναό της Αθηνάς Νίκης αλλά μέχρι τον επόμενο Ιούνη θα βρείτε ουκ ολίγες αφορμές για να ξαναπεράσετε.

Αν βέβαια το μικρό καλοκαιράκι συνεχιστεί έτσι, δύσκολα κρατάς για πολύ ένα πιτσιρίκι μέσα. Περάστε λοιπόν από τις… αγορές των αρχαίων για να δείτε πώς η κλασική τέχνη συναντά τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία μέσα από τις εκθέσεις του Οργανισμού ΝΕΟΝ. Μέχρι τις 30/11, η εγκατάσταση «Παλμικά πεδία» της Αιμιλίας Παπαφιλίππου θα αναπτύσσεται στην Αρχαία Αγορά ως μια πόλη-μέσα-στην-πόλη, ενώ στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο πλαίσιο της δράσης του διάσημου καλλιτέχνη Τίνο Σεγκάλ θα σας υποδεχτεί μεταξύ άλλων κι ένα κοριτσάκι με ερωτήσεις περί… προόδου.

Οι καλύτερες εκθέσεις για Σαββατoκυριακάτικη βόλτα για όλη την οικογένεια - εικόνα 4

Θέλουν να τρέξουν και να παίξουν και δεν σηκώνουν κουβέντα; Στο μετρό και στο… Γουδή ολοταχώς (κατεβαίνετε στην Κατεχάκη). Στο Άλσος Στρατού εκείνα θα ξεσαλώσουν στον παιδότοπο και στα γρασίδια, εσείς θα πιείτε τον καφέ σας και όλοι μαζί θα χαζέψετε τις συλλογές της Εθνικής Γλυπτοθήκης, ακόμα κι αν δεν διαβείτε το κατώφλι των παλιών βασιλικών στάβλων αφού πολλά από τα γλυπτά απλώνονται στο πάρκο. Ένα σαββατιάτικο πρωινό (11 π.μ.-2 μ.μ.) περάστε σίγουρα και από τα ενδότερα: έχει δωρεάν παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευών!

Για κάτι τελείως πέρα από τα κλασικά και συνηθισμένα πάντως, εμείς θα βγαίναμε στον πηγαιμό για τον γνωστό-άγνωστο Νέο Κόσμο με τα έξυπνα κινητά συντονισμένα στην οπτικοακουστική περιήγηση Soundscapes landscapes που προτείνει η ομάδα Medea Electronique. Ναι, έχει ενδιαφέρον ν’ ανακαλύπτεις άλλους ήχους, λαλιές και εικόνες, να βρίσκεις αναπάντεχα ανοίγματα παιχνιδιού και χαλάρωσης ανάμεσα στις παλιές εργατικές πολυκατοικίες ή και να «κυνηγάς» ένα γκράφιτι που ξαφνικά… ζωντανεύει!

Περισσότερες πληροφορίες

Soundscapes landscapes

  • Εικαστικά

Μια οπτικοακουστική περιήγηση στον Nέο Kόσμο διά χειρός Medea Electronique

Sehgal Tino

  • Εικαστικά

Ο βραβευμένος στη Μπιενάλε της Βενετίας καλλιτέχνης μας προσκαλεί σε μια περιπατητική φιλοσοφική συζήτηση, με χορογραφία και ήχους. Οργάνωση: ΝΕΟΝ

Παπαφιλίππου Αιμιλία

  • Εικαστικά

Η νέα της εγκατάσταση διερευνά τη σχέση µεταξύ σύγχρονης δηµιουργίας και κλασικού πολιτισµού. Οργάνωση: ΝΕΟΝ

Γκίκας - Fermor - Craxton: 3 τόποι, 3 δημιουργοί

  • Εικαστικά

Η φιλία των τριών δημιουργών καταγράφεται μέσα από επιστολές, χειρόγραφα, εκδόσεις, φωτογραφίες καθώς και σχέδια

Εθνική Γλυπτοθήκη

Πάρκο Στρατού, Γουδή, είσοδος από Λεωφ. Κατεχάκη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Cycladic Cafe

(Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.