Νανά Νικολάου: «Ο Τομ Σόγιερ μας θυμίζει τη χαμένη παιδικότητα»

Το κλασικό αριστούργημα του Μάρκ Τουέιν μεταφέρεται στο θέατρο και η σκηνοθέτις Νανά Νικολάου μας μίλησε για τη μουσικοθεατρική παράσταση στο Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Νανά Νικολάου: «Ο Τομ Σόγιερ μας θυμίζει τη χαμένη παιδικότητα»

Το κλασικό αριστούργημα του Μάρκ Τουέιν μεταφέρεται στο θέατρο και η σκηνοθέτις Νανά Νικολάου μας μίλησε για τη μουσικοθεατρική παράσταση στο Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Νανά Νικολάου: «Ο Τομ Σόγιερ μας θυμίζει τη χαμένη παιδικότητα» - εικόνα 1

Ο «Τομ Σόγιερ» του Μαρκ Τουέιν είναι μια εξαιρετικά γοητευτική ιστορία και παρουσιάζεται σε μια μεγάλη παραγωγή με πολλή μουσική και χορό. Δώσαμε μεγάλη προσοχή στην κινησιολογία και τη μουσική, στην παράσταση υπάρχουν ολόκληρα μουσικά θέματα. Δεκατρείς ηθοποιοί χορεύουν και παίζουν ασταμάτητα. Είχαμε εξ αρχής καταλήξει στους πρωταγωνιστές, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη που ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο και τον Πέτρο Λαγούτη, που υποδύεται τον Χοκ Φιν. Τους υπόλοιπους ηθοποιούς τους επέλεξα τόσο από τη λίστα που έχω στα χέρια μου από παλιότερες οντισόν όσο και από την μικρή οντισιόν που πραγματοποιήσαμε για τη νέα αυτή παραγωγή.

Οι νέα γενιά ηθοποιών έχει πολλά εφόδια σε σχέση με τη δική μας γενιά. Ακόμα κι αν δεν μάθουν μουσική και χορό στις δραματικέ σχολές όπου φοιτούν φροντίζουν να αποκτήσουν τη γνώση που χρειάζεται. Έχω διαπιστώσει πως υπάρχουν εξαιρετικά ταλέντα.

Στον κόσμο αρέσει το μουσικό θέατρο και ιδιαίτερα στα παιδιά. Ο θίασος ‘81 στην οποία ήμουν ιδρυτικό μέλος, τη δεκαετία του 1980 εμπλούτιζε τις παραστάσεις με μουσική, κάτι που δεν συνηθιζόταν την εποχή εκείνη. Αλλιώς αντιδρά το παιδί-θεατής ακούγοντας μουσική. Άλλωστε το θέατρο περιέχει όλες τις τέχνες. Είναι ωραία η συνύπαρξη των τεχνών σε μια παράσταση και έχει ενδιαφέρον να δει το παιδί τον κόσμο μέσα από το φίλτρο της μουσικής, του χορού, των προβολών. Η παράσταση μας τα περιέχει όλα κι έχει ένα ωραίο σκηνικό-μικρογραφία μιας ολόκληρης κοινωνίας του Αμερικάνικου Νότου, στα 1900, δίπλα στο Μισισιπή. Θέλουμε να γοητευτούν τα παιδιά από το θέατρο και να λάβουν τα μηνύματα που περνά το ίδιο το έργο.

Νανά Νικολάου: «Ο Τομ Σόγιερ μας θυμίζει τη χαμένη παιδικότητα» - εικόνα 2

Φιλοδοξούμε να έρθουν κοντά στην εποχή του έργου οι θεατές, να δουν τις σχέσεις των κατοίκων και να δουν τον τρόπο με τον οποίο έπαιζαν, διασκέδαζαν τα παιδιά. Έπαιζαν πιο ελεύθερα, χαιρόντουσαν το δάσος και τη φύση. Στην διασκευή που κάναμε αναδύεται μια γλυκιά μελαγχολία αλλά πολύ περισσότερο η χαρά της παιδικότητας, που ήταν αληθινή. Ο Τομ Σόγιερ μας θυμίζει τη χαμένη παιδικότητα.Δείχνει αυτό που πιθανότατα κάνουν τα παιδιά σήμερα μόνο όταν πάνε κατασκήνωση και απομακρύνονται για λίγο από τη διασκέδαση του ίντερνετ.

Νανά Νικολάου: «Ο Τομ Σόγιερ μας θυμίζει τη χαμένη παιδικότητα» - εικόνα 3

Οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει τι είναι η παιδικότητα ακόμα κι όταν έχουν απέναντι τους τα παιδιά. Ο Τομ Σόγιερ είναι ένα αγόρι που πολλές φορές οι μεγάλοι τον χαρακτηρίζουν ως κακό παιδί γιατί κλέβει τη μαρμελάδα, γιατί μπλέκεται σε σκανδαλιές. Αυτά κάνει ένα παιδί! Έχει όμως το αίσθημα του δικαίου και της φιλίας μέσα στη μικρή κοινωνία που ζει κι αυτό φαίνεται από τη στάση που κρατά σε ένα δικαστήριο. Λέει την αλήθεια ακόμα κι όταν οι άλλοι δεν τολμούν.

Είναι το τρίτο έργο μια τριλογίας σπουδαίων έργων κλασικών συγγραφέων με ήρωες παιδιά. Πέρυσι παρουσιάσαμε τον Πίτερ Παν, φέτος τον Τομ Σόγιερ και τον επόμενο χρόνο θα κάνουμε τον Όλιβερ Τουίστ. Οι παραστάσεις που κάνουμε απευθύνεται σε όλους και οπωσδήποτε στα παιδιά. Τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί ρουφάνε ότι όμορφο και ειλικρινές τους δείξεις. Κι όσοι νομίζουν πως το θέατρο που απευθύνεται και σε παιδιά είναι εύκολο κάνουν λάθος. Είναι πολύ πιο απαιτητικό είδος, ο ηθοποιός έχει μεγαλύτερες δυσκολίες γιατί πρέπει να συνδυάσει λόγο, χορό, τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και την επαφή με τα παιδιά. Τα παιδιά βλέπουν και την παρά μικρή λεπτομέρεια δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Τομ Σόγιερ

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Ο διαχρονικός ήρωας του Αμερικανού συγγραφέα είναι ένας ασυμβίβαστος χαρακτήρας με ευαίσθητη ψυχή, γι’ αυτό και ταυτίζονται εύκολα μαζί του τα πιτσιρίκια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.