25 βιβλία του πεντάχρονου γιου μου που αγαπάω να διαβάζω

Η ώρα της καληνύχτας είναι για μας τις μαμάδες από τις καλύτερες της μέρας, ό,τι κι αν έχει προηγηθεί! Ειδικά όταν έχεις να διαβάσεις κάποιο από τα παρακάτω βιβλία. Ακολουθεί ένα προσωπικό best of, που θα μπορούσε να συνεχιστεί αλλά κάπου έπρεπε να σταματήσει. Προσθέστε ελεύθερα τις δικές σας επιλογές!

25 βιβλία του πεντάχρονου γιου μου που αγαπάω να διαβάζω

Η ώρα της καληνύχτας είναι για μας τις μαμάδες από τις καλύτερες της μέρας, ό,τι κι αν έχει προηγηθεί! Ειδικά όταν έχεις να διαβάσεις κάποιο από τα παρακάτω βιβλία. Ακολουθεί ένα προσωπικό best of, που θα μπορούσε να συνεχιστεί αλλά κάπου έπρεπε να σταματήσει. Προσθέστε ελεύθερα τις δικές σας επιλογές!

25 βιβλία του πεντάχρονου γιου μου που αγαπάω να διαβάζω - εικόνα 1

Ουπς
Ίσως το αγαπημένο μου βιβλίο, από την κορυφαία σειρά παιδικών βιβλίων των εκδόσεων ´Ικαρος. Τι δουλειά έχουν πάνω σε ένα δέντρο ο γαλατάς, ένα πυροσβεστικό, το απέναντι σπίτι και μια φάλαινα που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή; Όλα ξεκινούν όταν ο Φλόιντ σκάλωσε τον χαρταετό του σε ένα δέντρο. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας και εικονογράφος Oliver Jeffers (γεννημένος στο Μπέλφαστ, ζει στο Μπρούκλιν) συνδυάζει φαντασία, χιούμορ και πανέμορφη εικονογράφηση σε μια ξεκαρδιστική ιστορία χωρίς πολλά λόγια.
(Ίκαρος, € 11,60)

Ώρα για ύπνο
Πραγματικά υπέροχη εικονογράφηση, μοιάζει να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα ματιά ενός παιδιού. Καθώς καληνυχτίζουμε παρέα όλα τα ζώα (δις γιατί η μια ανάγνωση του συγκεκριμένου ποτέ δεν φτάνει), και τα σκεπάζουμε με κουβέρτες από άστρα και κύματα, έχεις την αίσθηση ότι ο λυρισμός των παλιών λαϊκών παραμυθιών επιστρέφει στο σήμερα με τον πιο σύγχρονο τρόπο. Της Ιταλίδας Τζιοβάνα Ζόμπολι (βραβείο Άντερσεν) με εικόνες της Σιμόνα Μουλατσάνι.
(Κόκκινο, €14,90)

Αυτό το ελάφι είναι δικό μου
Άλλο ένα πανέμορφο βιβλίο του Oliver Jeffers, που συνδυάζει πολύ ιδιαίτερη εικονογράφηση με στοιχεία κολάζ, ρετρό τοπιογραφιών και σχεδίου, και χιούμορ παραλόγου. Παρακολουθούμε την ιστορία του Γουίλι και του ελαφιού του του Μαρσέλ που μια μέρα αποφάσισε να παρακούσει κάποιον από τους κανόνες του καλού κατοικίδιου δίνοντας στον μικρό του φίλο ένα μάθημα περί ιδιοκτησίας, φιλίας και ανεξαρτησίας. Από την ίδια σειρά κυκλοφορεί το γλυκύτατο επίσης δικό του "Πως να πιάσεις ένα αστέρι".
(Ίκαρος, € 11,60)

Ο μικρόθ πρίγκιπαθ
Το ψεύδισμα γίνεται αφορμή για ένα διασκεδαστικό παραμύθι εποχής που διακωμωδεί την εξουσία και απαλύνει το άγχος για τα γλωσσικά προβλήματα. Πρίγκιπες, αυλικοί, γεννητούρια, γάμος και ζήσαν αυτοί καλύτερα σε ένα παραμύθι όπου όλα πηγαίνουν κατά γράμμα, με λίγα παραπάνω θ και σ. Της Alice Briere Haquet με εικόνες της Camille Jourdy.
(Εκδόσεις Νεφέλη, €13)

Στο σπίτι μας
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα δόντια ή πόσα κόκκαλα υπάρχουν μες στο σπίτι σας; Ένα εξαντλητικό ευρηματικό inventory της καθημερινότητας μας, το βιβλίο της Isabel Minhos Martins θα ενθουσιάσει τα παιδιά που αγαπούν τους υπολογισμούς και τις λίστες και τους μεγάλους που δεν θα χορταίνουν να χαζεύουν τις εικόνες της Madalena Matoso.
(Καλειδοσκόπιο, €13)

25 βιβλία του πεντάχρονου γιου μου που αγαπάω να διαβάζω - εικόνα 2

Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο
Μπορεί ένα τρίγωνο να κυλήσει; Υπάρχει το άλλο μας μισό; Μια ασπρόμαυρη τόσο-απλή-τόσο-απολαυστική ιστορία για την αγάπη, το θάρρος και την αυτοπεποίθηση, με σκίτσο σαν κόμικς, από τον γνωστό αμερικανό πολυπράγμονα καλλιτέχνη της δεκαετίας του ’60-’70 Σελ Σιλβερστάιν.
(Δωρικός, € 11,50)

Το δέντρο που έδινε
Μια ακόμη συγκινητική ιστορία από τον Σελ Σιλβερστάιν, με… new age αίσθηση και πολύπλευρα μηνύματα (οικολογία, αυτάρκεια, αγάπη, εγωισμός, μοίρασμα κ.ά.) που παραμένει διαχρονική σχεδόν μισό αιώνα αφότου γράφτηκε/ζωγραφίστηκε.
(Δωρικός, €7,50)

Οι μουσικοί του δάσους
Το γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ που μιλά για τη δύναμη της φιλίας και της δημιουργικότητας ενάντια στην αχαριστία και τα γηρατειά αναδεικνύεται εδώ μοναδικά από την καταπληκτική εικονογράφηση της Durga Bai με τη χαρακτηριστική τεχνοτροπία της φυλής Γκοντ σε μια ινδική διασκευή του Sirish Rao.
(Κόκκινο €14,90)

Ντετέκτιβ Κλουζ
Σε μας που μεγαλώσαμε με Μυστικούς Επτά και Πέντε Φίλους η δημοφιλία του Ντετέκτιβ Κλούζ δεν κάνει εντύπωση. Ο συμπαθέστατος μικρός Σέρλοκ Χολμς του Γερμανού συγγραφέα Γίργκεν Μπανσέρους ικανοποιεί τη διαχρονική αγάπη των παιδιών για τα μυστήρια, ενώ οι τσίχλες Κάρπεντερ, το bulling, η χωρισμένη εργαζόμενη μητέρα και μια άχαρη κεντροευρωπαϊκή πόλη έχουν αντικαταστήσει τα μπισκότα της μαμάς και τις σπιτικές λεμονάδες της ειδυλλιακής αγγλικής εξοχής των παιδικών μας διαβασμάτων. Παρεμπιπτόντως, τα βιβλία της Ένιντ Μπλάιτον (εκδόσεις Gutenberg) εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο ρετρό φορμάτ που τα θυμάστε και αρέσουν ακόμη.
(Μεταίχμιο, €7,70)

Τζερόνιμο Στιλτον
Ο χαριτωμένος αφελούλης ποντικός-δημοσιογράφος της Ποντικούπολης (στο Νότιο Τρωκτικό Ωκεανό) δεν είναι κι από τα αγαπημένα μου παιδικά βιβλία, αλλά, όπως και τον Κλούζ, ο γιος μου δεν με άφηνε να τον παραλείψω. Μεταφρασμένη σε 40 γλώσσες, έχοντας πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχοντας γίνει μέχρι και παιχνίδι στο PlayStation, η δημοφιλής, ιταλικής καταγωγής, σειρά περιπετειών περνάει τα μηνύματα της φιλίας, της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, της απλότητας, της οικολογίας κλπ. με πιο έξυπνο εύρημα τις λέξεις που "ζωντανεύουν", μεγαλώνουν, γίνονται ζωγραφιές για να δώσουν έμφαση στο περιεχόμενο τους, αλλά και τους αναλυτικούς χάρτες, σχεδιαγράμματα, πίνακες που διακόπτουν τη ροή της αφήγησης και εξάπτουν την περιέργεια των παιδιών.
(Κέδρος, €7,50)

25 βιβλία του πεντάχρονου γιου μου που αγαπάω να διαβάζω - εικόνα 3

Πως να κρύψεις ένα λιοντάρι
Χωράει ένα λιοντάρι στο δωμάτιο ενός παιδιού; Φυσικά, απαντάει η Έλλη και φιλοξενεί τον νέο της φίλο όταν οι κάτοικοι μιας πόλης όπου πήγε να αγοράσει ένα καπέλο δεν τον υποδέχτηκαν με τις καλύτερες διαθέσεις. Τρυφερό, χιουμοριστικό, όμορφο, σε κείμενο – εικόνες της Helen Stephens.
(Ίκαρος, € 11,60)

Νουμεράλια
Το πρώτο βιβλίο του νεοσύστατου εκδοτικού οίκου Μάρτης με ειδίκευση στο παιδικό βιβλίο μας γεμίζει προσδοκία για τη συνέχεια. Το διαφορετικό μέτρημα από το 1 ως το 10 στο οποίο μας παρασύρει η εικονογράφος και συγγραφέας Isol από την Αργεντινή (βασισμένο σε ποίημα του Jorge Luján ), με σουρεαλιστική (για μας, αν και όχι τόσο για τα παιδιά) ματιά και όμορφα σκίτσα, της χάρισε το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν.
(Μάρτης, € 12)

Ο Φεγγαροσκεπαστής
Θα τα καταφέρει ο μικρός Τιμολέων, ο καινούριος φεγγαροσκεπαστής, να φτάσει ως το φεγγάρι πριν καταβληθεί ο γέρος προκάτοχός του και χάσουμε για πάντα τα μισοφέγγαρα; Ο Eric Puybaret ξέρει να φτιάχνει ονειρική ατμόσφαιρα και να… προκαλεί βραδινές συζητήσεις για το κατά πόσο τελικά η πανσέληνος οφείλεται απλά στη θέση της γης και της σελήνης. Εξίσου ονειρικά, αν και μπορεί να στεναχωρήσουν λίγο τα παιδιά, και τα Κόκκινα Ξυλοπόδαρα του ίδιου συγγραφέα που μεταμορφώνουν τη Βενετία σε Νεραλία, μια πόλη χτισμένη πάνω στο νερό, όπου μικροί και μεγάλοι περπατούν με ξυλοπόδαρα.
(Αίσωπος, 12,50)

Αυτό δεν είναι το καπέλο μου
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό; Τι μπορεί να συμβεί πίσω από τα ψηλά πυκνά φύκια; Θα ευχαριστηθεί το ψάρι το κλεμμένο καπέλο του; Οι εικόνες μιλούν περισσότερο απ’ τις λέξεις σ’ αυτό το «χαϊκού»-σχόλιο για το δίκαιο και τους νόμους της φύσης γραμμένο με αφοπλιστική απλότητα και ευρηματική εικονογράφηση από τον Jon Klassen.
(Κόκκινο, €12,50)

Όταν οι αρκούδες πήγαν για ύπνο τη νύχτα της φοβερής καταιγίδας
Ποιος φοβάται πιο πολύ; Το μικρό, το μεσαίο ή το μεγάλο αρκουδάκι; ή μήπως ο μπαμπάς αρκούδος; Ξεκαρδιστικό κι αγαπησιάρικο, το παραμύθι του Paul Bright ξορκίζει το φόβο θυμίζοντας ότι δεν έχει ηλικία. (Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, €14) Ο μικρός Ερμής Με το γνώριμο ακαταμάχητο ύφος του κι έμπνευση από την αρχαιότητα, ο Ευγένιος Τριβιζάς διηγείται την ιστορία του μικρού Ερμή που έγινε άγαλμα από την πολύ ακινησία σαρκάζοντας τα μη των μεγάλων σε ένα βιβλίο που διαβάζεται μονορούφι σταματώντας μόνο για να γελάσουμε.
(Μίνωας, € 9)

25 βιβλία του πεντάχρονου γιου μου που αγαπάω να διαβάζω - εικόνα 4

Βεγγαλικά
Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος γράφει και ζωγραφίζει την ιστορία ενός ποιητή που ήθελε να στέλνει αστέρια στον ουρανό. Ο λόγος του Νίκου Εγγονόπουλου μοιάζει να εκρήγνυται σελίδα σελίδα και το δωμάτιο γεμίζει βεγγαλικά και στίχους. Από την πολύ ενδιαφέρουσα σειρά βιβλίων των εκδόσεων Ίκαρος που βασίζονται σε ποιήματα ιστορικών ελλήνων ποιητών, βραβευμένο για την εικονογράφησή του.
(Ίκαρος, € 16)

Μια Κυριακή του Απρίλη

Μετά την ευρηματική περσινή θεατρική παράσταση (σκηνοθεσία Κατερίνα Ανωγιαννάκη, Χρήστος Χριστόπουλος) που συνόδευε την νέα έκδοση του βιβλίου της Άλκης Ζέη σε εικονογράφηση της Σοφίας Ζαραμπούκα, μπορώ πλέον να αρχίζω να μοιράζομαι με το γιο μου άλλη μια δική μου αγαπημένη παιδική συνήθεια, τα βιβλία της Άλκης Ζέη (και της Ζωρζ Σαρρή). Και να μιλάμε σιγά σιγά για το τι ξεχωριστό μπορεί να έχει μια Κυριακή του Απρίλη…
(Μεταίχμιο, €8,80)

Η σιωπή του νερού
Τόσο λιτό τόσο βαθύ. Θα μπορούσε να είναι μια ανάμνηση από τα παιδικά καλοκαίρια του Ζοζέ Σαραμαγκου στο χωριό Αζινιάγκα της Πορτογαλίας, αυτή η μάχη του παιδιού-ψαρά με το ψάρι, μια υπέροχα γραμμένη αλληγορία για την πάλη με τη φύση και τη βία. Διαβάζεται μονορούφι, σαν να αποτελεί μια από τις περίφημες μεγάλες προτάσεις του Νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα, με αντίστοιχη εικονογράφηση μονοκοντυλιά.
(Καστανιώτης, €10,65)

Ο Μικρός Νικόλας
Οι σκανταλιές της διάσημης παλιοπαρέας και οι οικογενειακοί καυγάδες με την υπογραφή του Ρενέ Γκοσινί και του Ζαν Ζακ Σανπέ παραμένουν απολαυστικές – αν και διαβάζοντάς τες σε ένα πεντάχρονο μπαίνεις στον πειρασμό κάθε τόσο να αποσιωπάς μερικές από τις άφθονες μπουνιές και «κλωτσοπατινάδες».
(Σύγχρονοι Ορίζοντες, € 11,98)

25 βιβλία του πεντάχρονου γιου μου που αγαπάω να διαβάζω - εικόνα 5

Έλμερ
Από το 1968 που τον πρωτοσυνέλαβε ο δημιουργός του Ντέιβιντ Μακ Κι, η ιστορία του αξιαγάπητου παρδαλού ελέφαντα που μάταια προσπαθεί να γίνει σαν τους άλλους για να αντιληφθεί ότι η προσωπικότητα δεν έχει να κάνει με το χρώμα του δέρματος, παραμένει δυστυχώς επίκαιρη με πολλούς τρόπους.
(Πατάκης, €9,99)

Όλιβερ
Άλλη μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και τη φιλία, ο ´Ολιβερ της Ισλανδής Birgitta Sif κάνει αίσθηση χάρη στην ιδιαίτερη, γκόθικ εικονογράφησή του και δυο χαριτωμένους ήρωες βγαλμένους από ταινίες του Τιμ Μπάρτον.
(Ίκαρος, €12,90)

Ο γυμνός βασιλιάς
Τι παθαίνει ο βασιλιάς της ζούγκλας μια ζέστη καλοκαιρινή μέρα που ανοίγει το φερμουάρ και βγάζει η γούνα του; Πως θα καταλήξει vegetarian; Κάνουν τα ρούχα τον γαμπρό; Μια χιουμοριστική ματιά στον κόσμο της εξουσίας γραμμένη και ευφάνταστα εικονογραφημένη από τον Γάλλο γραφίστα Bruno Gibert.
(Κόκκινο, € 10,90)

Αντίο Καλτσούλη
Που πάνε τα παλιά παιχνίδια όταν τα αποχωριζόμαστε; Η τρυφερή ιστορία του Benjamin Chaud, με εξίσου όμορφες εικόνες του ίδιου, ακολουθεί μες στο δάσος ένα αγοράκι που αποφασίζει να ξεφορτωθεί το αγαπημένο του παιχνίδι-κουνέλι γιατί δεν είναι πια μωρό!
(Κόκκινο, €13,90)

Ο Μικρός Πρίγκιπας με ή χωρίς κινούμενες εικόνες
Last but not least, στην pop up εποχή μας το all time classic έργο του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ έρχεται ακόμη πιο κοντά στα μικρά παιδιά με την πολυτελή και εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση με εικόνες που ξεδιπλώνονται και το πλήρες κείμενο. Οι γνώμες διίστανται βέβαια κατά πόσο η απλή εκδοχή μαγεύει ακόμη περισσότερο τα παιδιά ενεργοποιώντας τη φαντασία τους.
(Πατάκης, €26,55 με κινούμενες εικόνες, €8,5 χωρίς)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.