"Είμαστε πάτσι": Ο συγγραφέας της επιτυχημένης παράστασης έρχεται στην Αθήνα

Ο Φόλκερ Λούντβιγκ, συγγραφέας του έργου που παρουσιάζει η Συντεχνία του Γέλιου, έρχεται στην Αθήνα για να παρακολουθήσει την παράσταση και να συζητήσει με το κοινό.

Είμαστε πάτσι Κορίνα Διαμαντάκου©

Το έργο "Είμαστε πάτσι" του Φόλκερ Λούντβιγκ παίζεται με επιτυχία από τον Οκτώβριο, από την τρομερή ομάδα παιδικού θεάτρου Συντεχνία του Γέλιου, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι. Η κωμωδία "Mannomann", που μετονομάστηκε σε "Είμαστε πάτσι", πραγματεύεται ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα διαχρονικά: την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις και στερεότυπα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την τραγουδιστική κόντρα "Αγόρια-Κορίτσια" που είχε γράψει ο Φοίβος Δεληβοριάς για την προηγούμενη παράσταση της ομάδας, "Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης", το νέο έργο της επιτυχημένης ομάδας παιδικού θεάτρου επιχειρεί να κάνει φύλλο και φτερό τα φύλα και τα στερεότυπα που τα ακολουθούν.

Είμαστε πάτσι

Ο συγγραφέας του έργου Φόλκερ Λούντβιγκ θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 για να παρακολουθήσει την παράσταση που διασκεύασε και σκηνοθέτησε ο φίλος και συνεργάτης του Βασίλης Κουκαλάνι, και να συζητήσει με κοινό και δημοσιογράφους. Ο Φόλκερ Λούντβιγκ (ψευδώνυμο) γεννήθηκε το 1937 στο Λούντβιγκσαφεν και είναι ιδρυτής και ερμηνευτής του θεάτρου GRIPS το 1969. Σπούδασε γερμανική φιλολογία και ιστορία της Τέχνης στο Βερολίνο και στο Μόναχο. Το GRIPS ήταν στο καιρό του μοναδικό γιατί έως τότε το παιδικό θέατρο στη Δυτική Γερμανία αποτελούνταν σχεδόν ολοσχερώς από Χριστουγεννιάτικα παραμυθάκια που παρουσιάζονταν με τρόπο βαρετό και ανέμπνευστο.

Φόλκερ Λούντβιγκ Βασίλης Κουκαλάνι
Ο Φόλκερ Λούντβιγκ και ο Βασίλης Κουκαλάνι

Τί σημαίνει όμως Grips;

Η λέξη GRIPS στη βόρεια γερμανική διάλεκτο σημαίνει την "ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι κάτι αμέσως", (νιονιό). Το GRIPS είναι η λογική που περιλαμβάνει την εξυπνάδα, είναι ένας τρόπος σκέψης που έχει πλάκα, είναι αποκαλυπτικός,  είναι διασκεδαστικός. Ο ίδιος ο Φόλκερ Λούντβιγκ σημειώνει: "Το GRIPS είναι το όνομα που δώσαμε στο θέατρό μας. Όλα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια φοιτητικού κινήματος με σκοπό να δημιουργηθεί ένα θέατρο για παιδιά, μια καινοτομία στην τότε Δυτική Γερμανία, γιατί έπαιζε ρεαλιστικά έργα 'για ανθρώπους από 5 ετών και πάνω', που αφορούσαν το παρόν".

Διαβάστε Επίσης

Αυτό που έκανε το GRIPS μοναδικό ήταν η μέθοδός του: προσπάθησε να αναγνωρίσει και να αδράξει τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις επιθυμίες του κοινού του και να δημιουργήσει ευαίσθητα, ζωντανά έργα, όπου το κοινό αναγνωρίζει τον εαυτό του στους χαρακτήρες και ταυτίζεται με όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του. Ένα θέατρο λοιπόν που εγείρει την κοινωνική τους φαντασία, που εμψυχώνει και  εμπνέει την  όρεξη να σκεφτούν και να δράσουν. Ένα θέατρο που σαν αφετηρία έχει την πεποίθηση ότι ο κόσμος δύναται να αλλάξει και πως αξίζει να παλέψεις γι΄ αυτό. Σήμερα η ομάδα GRIPS έχει ήδη παρουσιάσει πάνω από 60 έργα σε 1500 και πλέον παραγωγές σε 40 χώρες! Και πάντα καταπιάνεται με θέματα καυτά για τα παιδιά και τους έφηβους όλου του κόσμου.

Διαβάστε Επίσης

Η παράσταση παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο, με σκηνικά-κοστούμια της Γεωργίας Μπούρδα, τραγούδια της Άννης Θεοχάρη και της Χαράς Γιαννούλα, μουσική επιμέλεια & ενορχήστρωση του Κώστα Νικολόπουλου, επιμέλεια κίνησης της Μαργαρίτας Τρίκκα και σχεδιασμό φωτισμού του Γιώργου Αγιαννίτη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μικές Γλύκας, Βασιλική Διαλυνά, Μαριέλλα Δουμπού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Μαριανού και Αντώνης Χρήστου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Είμαστε πάτσι

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις θίγει η ξέφρενη κωμωδία με όχημα τη λυτρωτική σάτιρα, το δημιουργικό προβληματισμό, το γέλιο και τις μουσικές της Άννης Θεοχάρη και της Χαράς Γιαννούλα. Στο έργο μια εργαζόμενη μητέρα μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της, την Τζίνα και τον Μάρκο. Και τα δύο παιδιά είναι ζωηρά και ανοιχτόμυαλα, και την βοηθούν εξίσου στις δουλειές του σπιτιού. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ένας νέος «μπαμπάς» έρχεται στη ζωή τους, αφού απαιτεί να τον υπακούν όλοι, ενώ μεταφέρει το θυμό που του προκαλεί η δουλειά του μέσα στο σπίτι. Μια μέρα τα δύο πιτσιρίκια αποφασίζουν να κάνουν τη δική τους «εξέγερση».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά και ενήλικες

Δημιουργικά εργαστήρια και ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και για ενήλικες και τον Μάιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

"Ο Θαρροφύλακας" του Διονύση Σταθακόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δεσύλλας

Εικονογραφημένο αριστουργηματικά από τον βραβευμένο Πέτρο Μπουλούμπαση, το βιβλίο αποτελεί μια περιπέτεια που μιλά για το πώς φόβος και γενναιότητα βαδίζουν χέρι-χέρι.

"Ο Πέτρος και ο λύκος" για δύο ακόμα παραστάσεις στην Paraga

Μετά τις sold out παραστάσεις, το μουσικό παραμύθι για παιδιά άνω των 3 που ανέβασε το Κουκλοθέατρο της Αλεξίας Αλεξίου, συνεχίζει στο Paraga για δύο ακόμη εμφανίσεις.

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.