Ο διαχρονικός "Κύκλος με την κιμωλία" επιστρέφει στο Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί

Ο διαχρονικός "Κύκλος με την κιμωλία" επιστρέφει στο Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί

Μπαίνοντας στην 16η χρονιά της κοινής πορείας τους οι Μοντέρνοι Καιροί, που ιδρύθηκαν από την Εβίτα Παπασπύρου και τον Κώστα Νταλιάνη, παρουσιάζουν το εμβληματικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έλαβε διθυραμβικές κριτικές, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο “Κύκλος με την κιμωλία” είναι ένα έργο που μπορεί και συνομιλεί με την κάθε εποχή, καθώς στον πυρήνα του βρίσκεται η αέναη μάχη μεταξύ της βαθιάς καλοσύνης και της επικράτησης του ατομικού συμφέροντος, της ανθρωπιάς και της βαρβαρότητας. Μια παράσταση γεμάτη δράση, με εκρηκτικές ερμηνείες, πρωτότυπα τραγούδια, πολύπλοκες χορογραφίες που συναρπάζει τον θεατή από την πρώτη στιγμή.  

Ο Κώστας Νταλιάνης μεταφράζει και σκηνοθετεί το έργο, γνωστό και ως “Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία”, που γράφτηκε από τον Μπρεχτ το 1945. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα του μεγάλου συγγραφέα. Το ανθρωποκεντρικό περιεχόμενό του, οδήγησε το έργο στην ευρεία αναγνώρισή του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ανέβασμα αυτού του έργου υλοποιεί και τους στόχους του θιάσου Μοντέρνοι Καιροί για ένα ανθρωπιστικό θέατρο που έχει σκοπό να θέτει επίκαιρα ζητήματα, που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία.

Στον «Κύκλο με την κιμωλία» ένα αιματηρό πραξικόπημα σπέρνει το θάνατο, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Μέσα στην αναταραχή μια φτωχή υπηρέτρια, η Γκρούσα βρίσκεται, χωρίς να το καταλάβει, με ένα ξένο παιδί στην αγκαλιά της, τον διάδοχο του έκπτωτου μονάρχη, τον οποίο ψάχνουν οι πραξικοπηματίες για να το σκοτώσουν. Η Γκρούσα διστάζει αλλά δεν της πάει η καρδιά να εγκαταλείψει το αθώο βρέφος. Εμπλέκεται, έτσι, μαζί με το παιδί, σε ένα ατελείωτο οδοιπορικό γεμάτο περιπέτειες και κινδύνους, με τον εχθρό να παραμονεύει ανά πάσα στιγμή, απειλώντας τις ζωές τους. Όταν το νέο καθεστώς ανατραπεί από την προηγούμενη εξουσία, η φυσική μητέρα θα διεκδικήσει το παιδί, και φυσικά την περιουσία του. Η λύση θα δοθεί από έναν ανορθόδοξο λαϊκό δικαστή, τον Αζντάκ, που, με τη δοκιμασία του κύκλου με την κιμωλία, θα δώσει τη λύση.

Ένα ωραίο παραμύθι για μεγάλους, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος είναι ο «Κύκλος με την κιμωλία». "Κάθε στιγμή του έργου και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μια σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης. Ένας πρόσφυγας είναι η Γκρούσα. Ένας κυνηγημένος πρόσφυγας με ένα παιδί στην αγκαλιά", σημειώνει ο θίασος Μοντέρνοι Καιροί, για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, μέσα από τα οποία προσπάθησε να σταθεί δίπλα στους αγώνες των λαών για δικαιοσύνη.

Τον δικαστή Αζντάκ ερμηνεύει ο Κοσμάς Ζαχάρωφ, την υπηρέτρια Γκρούσα η Φάνια Νταλιάνη, ενώ το ρόλο του αφηγητή αναλαμβάνει η Εβίτα Παπασπύρου. Συμπρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Αγγελική Λυμπεροπούλου, Θωμάς Βούλγαρης, Μαρία Κολοκυθά, Χρήστος Ζαχάρωφ, Κατερίνα Κοντογούρη, Ορέστης Στύλος, Ειρήνη Δρακουλέλη, Μαρία Λάμπρου, Γιάννης Τσόρβας.

TIPS

*Τα σκηνικά είναι του Αντώνη Χαλκιά, τα κοστούμια της Πελαγίας Βουτζουλίδου και η μουσική του Φίλιππου Περιστέρη.
*Το Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί ιδρύθηκε το 1980 θέλοντας να εκφράσει μια διαφορετική πρόταση πάνω στα θεατρικά πράγματα. Λειτούργησε αδιάλειπτα έως το 1988, παρουσιάζοντας πλειάδα παραστάσεων στο δικό του χώρο στους Αμπελόκηπους, σε πανελλαδική περιοδεία αλλά και στο εξωτερικό. Το 1984 εκπροσώπησε επίσημα την Ελλάδα στο Θεατρικό Φεστιβάλ της Βόννης “Eurotheater Tage”. Οι Μοντέρνοι Καιροί έκλεισαν τον πρώτο κύκλο της δραστηριότητάς τους το 1988, καθώς τα στελέχη του ακολούθησαν αυτόνομες καλλιτεχνικές πορείες. Το 2006, δύο παλιά στελέχη, η Εβίτα Παπασπύρου και ο Κώστας Νταλιάνης ξανάσμιξαν καλλιτεχνικά, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με νέους, ταλαντούχους ηθοποιούς και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες και αποφάσισαν να επανιδρύσουν το Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί, για ένα δεύτερο κύκλο καλλιτεχνικής παρουσίας. Μέσα από την Ανώτερη Δραματική Σχολή "Μοντέρνοι Καιροί" συνεχίζουν να "τροφοδοτούν" τον θίασο τους με απόφοιτους ηθοποιούς και να ερευνούν γύρω από την τέχνη του ηθοποιού, αλλά και γύρω από την παγκόσμια δραματουργία. Η Σχολή ενώνεται με τον καλλιτεχνικό οργανισμό με κοινό όραμα, κοινούς στόχους και κοινή καλλιτεχνική κατεύθυνση. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι δυο καλλιτέχνες δουλεύουν πάνω σε μια πλατιά γκάμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, ενώ τα έργα που επιλέγουν να ανεβάσουν απεικονίζουν τις αντιθέσεις της εποχής μας.
*Από το 2021 οι Μοντέρνοι Καιροί στεγάζονται σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο, στο Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί στο Γκάζι, λίγα μέτρα από τον σταθμό του μετρό. Πρόκειται για ένα σύγχρονο θέατρο 100 θέσεων.