11th Athens Digital Arts Festival: Τραγουδούν όπερα τα ρομπότ;

Μπορούμε να «ακούσουμε» το φως; Και πώς θα φτιάξουμε το δικό μας server; Το 11th Athens Digital Arts Festival είναι ξανά εδώ για να μας βάλει στο παιχνίδι της ψηφιακής δημιουργίας.

11th Athens Digital Arts Festival: Τραγουδούν όπερα τα ρομπότ;

Τραγουδούν τα ρομπότ... όπερα; Μπορούμε να «ακούσουμε» το φως; Και πώς θα φτιάξουμε το δικό μας server; Το 11th Athens Digital Arts Festival είναι ξανά εδώ για να μας βάλει στο παιχνίδι της ψηφιακής δημιουργίας.

11th Athens Digital Arts Festival: Τραγουδούν όπερα τα ρομπότ; - εικόνα 1

Δύο χιλιάδες διακόσια τετραγωνικά χώρου, εκατόν είκοσι δημιουργοί, δέκα εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, επτά μουσικά δρώμενα, προβολές από τέσσερα ξένα φεστιβάλ. Στις 21-24/5 το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας επιστρέφει στο ιστορικό κέντρο, στη Διπλάρειο Σχολή αλλά και στις πλατείες Αγίας Ειρήνης και Μοναστηρακίου. Σε μια εποχή που οι τεχνολογίες δικτύου κι επικοινωνίας έχουν μεταβάλει άρδην τη σχέση μας με το δημόσιο χώρο, μέσα από το φετινό του θέμα «Public Space_s» επιχειρεί να διερευνήσει την έννοια του δημόσιου στο ψηφιακό και το αστικό περιβάλλον.

«Ο δημόσιος χώρος δεν χαρακτηρίζεται πλέον μόνο από το φυσικό χώρο αλλά και από τα δίκτυα και τη δια­νομή της γνώσης», μας ανέφερε ο διευθυντής του ADAF Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. «Κατοικώντας όμως ταυτόχρονα σε μια πληθώρα διαφορετικών χώρων, οι οποίοι δυνητικά είναι δημόσιοι, προκύπτει το ερώτημα: πόσο ανοιχτοί κι ελεύθεροι είναι αυτοί οι χώροι; Το όραμα σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο κι ενδεχομένως στα ανοιχτά δεδομένα έχει εκπληρωθεί;»

11th Athens Digital Arts Festival: Τραγουδούν όπερα τα ρομπότ; - εικόνα 2

Αυτά τα ζητήματα θα προσεγγίσουν μέσα από διαδραστικά και διαδικτυακά έργα, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς, video art και animations οι συμμετέχοντες δημιουργοί σχολιάζοντας τις συνθήκες του ψηφιακού κόσμου, την υποδομή των σύγχρονων πόλεων και δικτύων, τις νέες τεχνολογίες, τη σύγχρονη ηθική.

Η έκθεση θα ελίσσεται σαν λαβύρινθος στον τέταρτο και τον πέμπτο όροφο της Διπλαρείου. Εκεί θα δούμε πώς οι Ελβετοί !Mediengruppe Bitnik κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τον ιδρυτή­ του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο στέλνοντάς του ένα δέμα με το ταχυδρομείο (το έργο «Delivery to Mr Assange» παρακολουθεί το ταξίδι­ του πακέτου) αλλά και τη multimedia «Hermes opera» του Γερμανού Καρλ Χάιντς Γέρον με ρομπότ που ερμηνεύουν συνομιλίες από κινητά τηλέφωνα σε τέσσερις πράξεις.

Και όταν το κινητό μας μείνει από δίκτυο, θα ξέρουμε ότι φταίει το «No Network» του Νεοζηλανδού Τζούλιαν Όλιβερ. Ψηνόμαστε βέβαια να δοκιμάσουμε και μια δια­φορετική βόλτα στην πόλη αλά «Cyborg dating», κλείνοντας το μάτι ειρωνικά στη λογική της εικονικής πραγματικότητας.

11th Athens Digital Arts Festival: Τραγουδούν όπερα τα ρομπότ; - εικόνα 3

Τα εργαστήρια, οι συναυλίες και οι περφόρμανς τρέχουν στο ισόγειο. Όσοι σκοπεύετε να μπείτε στο παιχνίδι της δημιουργίας κλείστε θέση για να μάθετε π.χ. πώς θα δημιουργήσετε και θα φιλοξενήσετε τη δική σας ιστοσελίδα από το σπίτι με το Superglue ή πώς θα κατασκευάσετε έναν τηλεφωνητή για δημόσιο χώρο, από όπου θα ακούτε και θα στέλνετε μηνύματα στα πέρατα του κόσμου! Τα βράδια στη Διπλάρειο κλείνουν με συναυλίες και DJ sets. Εναλλακτικά πιάνετε θέση (δωρεάν) στο «θερινό» της Πλατείας Αγίας Ειρήνης για να δείτε έργα από προηγούμενες αλλά και από τη φετινή διοργάνωση.

«Στις μέρες μας πρέπει να είσαι… υπεράνθρωπος για να οργανώσεις φεστιβάλ», μας είπε γελώντας ο Ηλίας. «Εμείς όμως κεφαλαιοποιούμε την προσπάθεια των τελευταίων δέκα χρόνων και τις στρατηγικές συνεργασίες μας με 48 ξένα φεστιβάλ. Το φετινό ADAF, μάλιστα, εξάγεται τον προσεχή Φεβρουάριο στο Ντουμπάι».

Περισσότερες πληροφορίες

11th Athens Digital Arts Festival

  • Εκδηλώσεις

Υπό τον τίτλο «Public Space_s», το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας εστιάζει στις πτυχές του δημόσιου χώρου μέσα από πολυμεσικά διαδραστικά έργα, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, video art, διαδικτυακά έργα, εργαστήρια τέχνης και τεχνολογίας, ομιλίες, παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ, περφόρμανς και μουσικά δρώμενα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η instax mini Evo της FUJIFILM φέρνει το vintage στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

Με την υβριδική κάμερα στιγμιαίας εκτύπωσης της FUJIFILM, εκφράζεις τον κόσμο όπως ακριβώς θέλεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Χάρης Δούκας για τη Διπλή Ανάπλαση: "Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς"

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μοναδικά πασχαλινά δώρα στο Cycladic Shop

Τα προϊόντα του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου.

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.