Fast Forward Festival #2: Γίγαντες στη Σίνα και δάση στη Στέγη

Πολλά παράδοξα θα συμβούν χάρη στο 2ο Fast Forward Festival της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (21-31/5). Πέντε θεάματα από το εξωτερικό, στην αιχμή των παραστατικών τεχνών, θα μας βάλουν σε σκέψεις: πολιτικοποιείται η πρωτοπορία;

Fast Forward Festival #2: Γίγαντες στη Σίνα και δάση στη Στέγη

Τέτοια παράδοξα θα συμβούν χάρη στο 2ο Fast Forward Festival της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (21-31/5). Στο πλαίσιό του οι θεατές θα επισκεφθούν αγνώστους στο Μεταξουργείο, θα δουν ένα εξάωρο φιλμ αφοδεύσεων και αναγεννήσεων ή θα χορογραφηθούν ως πλήθος επί της Πλατείας Κοτζιά. Πέντε θεάματα από το εξωτερικό, στην αιχμή των παραστατικών τεχνών, θα μας βάλουν σε σκέψεις: πολιτικοποιείται η πρωτοπορία;

Fast Forward Festival #2: Γίγαντες στη Σίνα και δάση στη Στέγη - εικόνα 1
«The River of Fundamnent»

Τεράστια γυμνά σώματα θα καταλαμβάνουν τους τοίχους διαφόρων κτιρίων της Χ. Τρικούπη, της Σίνα και της Πλατείας Κλαυθμώνος κάθε βράδυ­ μεταξύ 21-31/5. Πρόκειται για τα «Stills», τα ζωντανά murals του Βέλγου καλλιτέχνη Κρις Βέρντοκ: γιγάντιες βιντεο-προβολές ανθρώπων εγκιβωτισμένων σε στενά δωμάτια. Αρχικά προβάλλονταν στα κολοσσιαία κτίρια του Μουσολίνι έξω από τη Ρώμη. Μπορούν λοιπόν να ιδωθούν σαν τοτέμ της εθνικοσοσιαλιστικής­ μεγαλομανίας ή σαν μια προβολή­ της οικονομικής –και όχι μόνο– ασφυξίας των Αθηναίων...

Fast Forward Festival #2: Γίγαντες στη Σίνα και δάση στη Στέγη - εικόνα 2
«Domini Public»

Ακόμη τέσσερα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους θεάματα, στα όρια των παραστατικών τεχνών και του κοινωνιολογικού/ανθρωπογεωγραφικού πειράματος, παρουσιάζονται στο 2ο Fast Forward Festival και μας δίνουν μια ιδέα για το πώς μπορούν να εμπλακούν οι αγωνίες για τον υπερ-ατομικισμό και το έλλειμμα δημοκρατίας με τις νέες τεχνολογίες και τις υβριδικές καλλιτεχνικές πρακτικές. Επαναθέτουν επίσης σε διάλογο το κατά πόσον η καλλιτεχνική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο με όρους «high-art» ευνοεί ή αντικρούει τον εξευγενισμό (το λεγόμενο «gentrification») των υποβαθμισμένων ζωνών της πόλης.
To βέβαιο είναι πως «ποτέ άλλοτε­ το θέατρο δεν διακατεχόταν από τόση επιθυμία για πραγματικότητα», δηλώνει εμφαντικά ο Γερμανός Ματίας Λίλιενταλ, που στήνει το αστικό­ χάπενινγκ «X Appartments» και καλεί τους θεατές να τρυπώσουν σε διαμερίσματα όπου εκτελούνται περφόρμανς με πρωταγωνιστές ακόμη και τους ενοίκους. Πρόκειται άραγε για μια αυθεντική εμπειρία εξοικείωσης και συνύπαρξης ή μήπως για ένα άλλοθι αστικής ευσυνειδησίας («ακούστε πού πήγα και τι έζησα»); Παρόμοιες, πάντως, φαίνεται να είναι οι αγωνίες των καλλιτεχνών του 2ου FFF της Στέγης.

Fast Forward Festival #2: Γίγαντες στη Σίνα και δάση στη Στέγη - εικόνα 3
«FC Bergman»

Ήδη από την εποχή του Γκι Ντεμπόρ και των Καταστασιακών των ’60s-’70s η σύγχρονη τέχνη αναζήτησε μια θέση στην καθημερινότητα και αξιοποίησε την παρεμβατική της ικανότητα στο δημόσιο χώρο. Στα κελεύσματά τους μοιάζει να εδράζονται πολλά σημερινά ανθρωπολογικά, κοινωνιολογικά, πολιτικά και οντολογικά πειράματα που συντελούνται με τη μορφή τεχνο-προφητικών καλλιτεχνικών prjects. Μπορεί λ.χ στην Πλατεία Κοτζιά, απέναντι ακριβώς από το δημαρχείο, να εκτυλιχθεί ένας βωβός διάλογος των θεατών για την κρίση της δημοκρατίας και την απαξίωση των πολιτών; Κάτι τέτοιο προτείνει ο πολυβραβευμένος Καταλανός Ροζέρ Μπερνάτ με το «Domini Public», μια «κοινωνική χορογραφία» που ανάγει τον θεατή από απλό παρατηρητή σε παίχτη αλλά και πιόνι ενός παιχνιδιού ρόλων για τη σχέση εξουσιαστή κι εξουσιαζόμενου.

Fast Forward Festival #2: Γίγαντες στη Σίνα και δάση στη Στέγη - εικόνα 4
«X Appartments»

Το πιο σκανδαλιστικό γεγονός του FFF αναμένεται η εξάωρη ταινία «The River of Fundamnent» του εικονοκλάστη καλλιτέχνη –και πρώην συζύγου της Bjorg– Μάθιου Μπάρνι: μια avant-garde video art κι ένα multimedia φιλμικό μνημείο από το οποίο παρελαύνουν η αφρόκρεμα της Νέας Υόρκης (από τον Νόρμαν Μέιλερ μέχρι την Ντέμπι Χάρι), η 18η δυναστεία των Φαραώ, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και οργιαστικές τελετουργίες αφόδευσης, σοδομισμού και αναγέννησης!

Fast Forward Festival #2: Γίγαντες στη Σίνα και δάση στη Στέγη - εικόνα 5
«Stills»

Εξίσου θεατρική και σινεφίλ είναι­ η πιο καθαρόαιμη παράσταση του FFF, το «300 el x 50 el x 30 el» της νεανικής ομάδας με το αξιοπερίεργο όνομα FC Bergman (Football Club Bergman, δηλαδή Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Μπέργκμαν), που στήνει στη σκηνή ένα κανονικό δάσος κι ένα χωριό με 13 ηθοποιούς και 80 εθελοντές, οι οποίοι συμμετέχουν σε μια 55λεπτη βωβή τελετουργία με αναφορές εξίσου στη Βίβλο όσο και σε cult ταινίες τρόμου. Ο τίτλος αφορά τους πήχεις που είχε, σύμφωνα με τη Βίβλο, η Κιβωτός του Νώε. Με κιβωτό μοιάζουν, θα μπορούσε να πει κάποιος, και οι παραστατικές τέχνες της εποχής μας. πασχίζουν να διασώσουν όσα κινδυνεύουν μέσα στο νεοφιλελεύθερο μετα-μεταμοντέρνο χάος.

Κοινός στόχος τους είναι η ανανοηματοδότηση των εννοιών της κοινότητας και της ατομικότητας, του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου καθώς και της ταυτότητας του πολίτη σε καιρούς δημοκρατικού ελλείμματος, δυσλειτουργικής συνύπαρξης και κοινωνικού αποκλεισμού. Τέτοια θέματα θα αναπτυχθούν και στις συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του FFF, με τους ομιλητές να δίνουν τις δικές τους απαντήσεις στο κυρίαρχο ερώτημα της καλλιτεχνικής διευθύντριάς του Κάτιας Αρφαρά: «Μπορούν οι πειραματικές καλλιτεχνικές πρακτικές να φέρουν στην επιφάνεια τις ετερογενείς όψεις μιας συνεχώς μεταλλασσόμενης κοινωνίας;»

Το Fast Forward Festival πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 21-31/5.
Προπώληση: www.sgt.gr, 2109005800.

Περισσότερες πληροφορίες

Fast Forward Festival

  • Εκδηλώσεις

Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο του αφιερωμένου στις νέες τάσεις και στις υβριδικές παραστάσεις φεστιβάλ θεάτρου. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Σάβ. 3/5 εργαστήριο για τον κινηματογράφο και το ντοκουμέντο. Δευτ. 5/5 (2-6 μ.μ.) & Τρ. 6/5 (10 π.μ.-4.30 μ.μ.) «Media, πολιτική, performance: Ο ρόλος του διαμεσικού θεάτρου στο δημόσιο χώρο», συμπόσιο με εισηγήσεις και δραματοποιημένες παρεμβάσεις. Στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συζητήσεις στο πλαίσιο της παράστασης «No man's land» του Dries Verhoeven. Παρ. 2/4 (8 μ.μ.) «Τα τείχη εντός της πόλης», με τους Μ. Θεοδώρου, Ι. Τσώνη, Π. Μήλιου. Τετ. 7/5 (8 μ.μ.) «No man’s land: Οι “ου τόποι” του σήμερα», με τους Χ. Πουλόπουλο, Ευτ. Φυτράκη, Ν. Κουλούρη, N. Maina Kinyua

Fast Forward Festival 2

  • Φεστιβάλ

Περφόρμανς (Ματίας Λίλιενταλ, «X Apartments - Athens», 21-24/5, 4 μ.μ.), στο πλαίσιο των οποίων οι θεατές ακολουθούν μια διαδρομή σε άγνωστα σημεία της πόλης, με σημείο εκκίνησης το καφέ «Pronto» (Λιοσίων 161), και μπαίνουν σε διαμερίσματα και άλλους χώρους. Χορογραφία πλήθους (Ροζέρ Μπερνάτ, «Domini Public», 29-31/5, 7 και 9 μ.μ.) στην Πλ. Κοτζιά, με πρωταγωνιστές τους θεατές. Παράσταση-ταινία (FC Bergman, «300 el x 50 el x 30 el», 29-30/5, 9 μ.μ.), όπου το θέατρο ενώνεται με τον κινηματογράφο, καθώς η ανερχόμενη ομάδα FC Bergman στήνει επί σκηνής ένα ολόκληρο δάσος κι ένα χωριό με 13 ηθοποιούς και 80 εθελοντές.

Fast Forward Festival 2

  • Εικαστικά

Επιστρέφει για δεύτερη χρονιά φέρνοντας θεάματα από το εξωτερικό στην αιχμή των παραστατικών τεχνών, εντός κι εκτός Στέγης. Στις 21-31/5, 10 μ.μ.-1 π.μ., δωρεάν προβολές των «Stills» του Κρ. Βέρντοκ στη Χαρ. Τρικούπη 12 και στη Σίνα & Βησσαρίωνος. Στις 22-24/5, 7 μ.μ., «River of fundament», μια ταινία των Μ. Μπάρνι και Τζ. Μπέπλερ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2109005800). Είσ.: € 10, μειωμένο € 5. Και ακόμη συζητήσεις: Δευτ. 25/5, στις 7.30 μ.μ., «Τέχνη, πολιτική και η "κοινωνική στροφή": επανεξετάζοντας το ρόλο της αισθητικής στις σύγχρονες ανθρώπινες γεωγραφίες», συζήτηση στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Κυρ. 31/5, στις 7 μ.μ., «Η δημοκρατία χθες, σήμερα, αύριο: κρίση και προοπτικές», συζήτηση στο πλαίσιο του «Domini public» στη Στέγη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.