10 λόγοι για να πάτε στο Comicdom Con Athens 2015

Η τριήμερη γιορτή της 9ης τέχνης επιστρέφει στις 24-26/4 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση για να σβήσει πανηγυρικά τα 10 της κεράκια με 46 εκδηλώσεις, 10 δωρεάν εργαστήρια, 8 ξένους προσκεκλημένους, 4+3 εκθέσεις και το γνώριμο μπαζάρ εκδόσεων.

10 λόγοι για να πάτε στο Comicdom Con Athens 2015

Η τριήμερη γιορτή της 9ης τέχνης επιστρέφει στις 24-26/4 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση για να σβήσει πανηγυρικά τα 10 της κεράκια με 46 εκδηλώσεις, 10 δωρεάν εργαστήρια, 9 ξένους προσκεκλημένους, 4+3 εκθέσεις και το γνώριμο μπαζάρ εκδόσεων. Σας δίνουμε 10 λόγους για να πάτε στο φεστιβάλ.

10 λόγοι για να πάτε στο Comicdom Con Athens 2015 - εικόνα 1

Αναδρομή στην ιστορία των αμερικανικών κόμικς Αφιερωμένη στα κορυφαία αμερικανικά κόμικς, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τις ημέρες μας, είναι η κεντρική έκθεση του φεστιβάλ. Με τίτλο «Great American Comics», παρουσιάζει πρωτότυπες σελίδες και ανατυπώσεις έργων σημαντικών δημιουργών από τις συλλογές του Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο. Ανάμεσά τους θα δούμε το comic strip «Mr Jack» του 1905 με πρωταγωνιστή έναν άτακτο τίγρη/σύζυγο αλλά και το «Framed» του 1976 με την Μπέτι και τη Βερόνικα από την παρέα του Άρτσι (24-26/4, στις 11 π.μ.-9.30 μ.μ.).

Masterclass με τον Σπύρο Ορνεράκη
Έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα ως πολιτικός γελοιογράφος αλλά και ως εικονογράφος βιβλίων, σκηνογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής σε διαφημιστικές εταιρείες. Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πώς δουλεύει (Παρ. 24/4, στις 5.30 μ.μ.).

10 λόγοι για να πάτε στο Comicdom Con Athens 2015 - εικόνα 2

Τα κορίτσια κάνουν κόμικς Γράφουν, σχεδιάζουν και παρακολουθούν τις περιπέτειες των χάρτινων ηρώων ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το ντοκιμαντέρ «She makes comics» που θα προβληθεί ανιχνεύει τη... θηλυκή πλευρά του μέσου φιλοξενώντας συνεντεύξεις επιφανών εκπροσώπων του, όπως η ιστορικός Trina Robbins, η Kelly Sue DeConnick, σεναριογράφος της Captain Marvel, η underground δημιουργός Joyce Farmer, η Jenette Kahn, πρώην εκδότρια της DC Comics, η Karen Berger, ιδρύτρια της Vertigo, κ.ά. (Παρ. 24/5, στις 7.30 μ.μ.)

Τα ελληνικά βραβεία Ποιοι Έλληνες δημιουργοί κι εκδόσεις ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε; Τα μέλη της Ακαδημίας των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (αποτελείται από καλλιτέχνες, δημοσιογράφους κι επαγγελματίες του χώρου) ψήφισαν και τώρα έρχεται η ώρα να μάθουμε τις επιλογές τους στην απονομή (Παρ. 24/5, στις 9 μ.μ.).

10 λόγοι για να πάτε στο Comicdom Con Athens 2015 - εικόνα 3

Εργαστήρια για μικρούς κομιξάδες Και φέτος τα πιτσιρίκια ανακαλύπτουν τη μαγεία των κόμικς παίζοντας, σκιτσάροντας και γεμίζοντας μπαλονάκια παρέα με τους Βασιλεία Βαξεβάνη, Δημήτρη Κάσδαγλη και Μιχάλη Διαλυνά (Σάβ. 25/4, στις 12.45 μ.μ. Κυρ. 26/4, στις 11 π.μ. και 3 μ.μ.)

Ραντεβού με τους ξένους δημιουργούς Ούτε μία ούτε δύο, αλλά εννιά μετακλήσεις από το εξωτερικό μετρά το 10ο Comicdom Con, καλύπτοντας διαφορετικές σχολές, τεχνοτροπίες και στιλ. Την Παρασκευή 24/4 (στις 6.15 μ.μ.) οι Maciej Palka και Lukasz Mazur μας συστήνουν την άγνωστη πολωνική σκηνή. Το σαββατοκύριακο, πάλι, ερχόμαστε να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στους καλλιτέχνες. Στις 25/4 (1-4 μ.μ.) συναντάμε τον Δανό σχεδιαστή Peter Snejbjerg (των Starman και B.P.R.D.), τον Ιρλανδό Declan Shalvey (ευκαιρία να μάθουμε για το Injection που ετοιμάζει με τον σεναριογράφο Warren Ellis) και τον Νεοϋορκέζο συγγραφέα και σχεδιαστή Ulises Farinas. Στις 26/4 (1-3 μ.μ.) στο πάνελ παίρνουν θέση ο Patrice Killoffer, συνιδρυτής του ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου L’Association, η Ολλανδή Barbara Stok («Vincent») και ο Ισπανός Miguel Gallardo του βραβευμένου graphic novel «Maria y yo», στο οποίο αφηγείται ιστορίες από τη ζωή με την αυτιστική κόρη του.

10 λόγοι για να πάτε στο Comicdom Con Athens 2015 - εικόνα 4

Κόμικς, ελευθερία έκφρασης και λογοκρισία Από τα horror comics της EC μέχρι τα σκίτσα του «Charlie Hebdo», δεν είναι λίγες οι φορές που τα κόμικς έχουν βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα με την κουβέντα να ανάβει για το τι ξεπερνά τα όρια, τι προσβάλλει τον αναγνώστη και πού ξεκινά η λογοκρισία. Στη σχετική συζήτηση θα πάρουν θέση οι δημιουργοί Patrice Killoffer, Τάσος Μαραγκός, Γιώργος Μπότσος και ο ιστορικός τέχνης/δημοσιογράφος Γιάννης Κουκουλάς (Σάβ. 25/4, στις 4.15 μ.μ.).

Πάρτι με... χαρακτήρα Ξωτικά­ με πανοπλίες αλά «League of legends», αιθέριες Γκαλάντριελ και άνιμε τυπάκια. Θα έχει ακόμη περισσότερο κόσμο φέτος στο διαγωνισμό Cosplay. Σαράντα πέντε μεταμφιεσμένοι συμμετέχοντες και ομάδες διεκδικούν το εισιτήριο για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κι εμείς μια (δωρεάν) πρόσκληση για να τους δούμε από κοντά – η διανομή ξεκινά από τις 7 μ.μ., αλλά η ουρά στη γραμματεία αρχίζει από νωρίς... (Σάβ. 25/4, στις 7.30 μ.μ.)

10 λόγοι για να πάτε στο Comicdom Con Athens 2015 - εικόνα 5

Εξώφυλλα για τα μάτια μας μόνο­ Σπάζοντας κάθε ρεκόρ, η φετινή διορ­γάνωση φιλοξενεί πάνω από 100 Έλληνες δημιουργούς, οι οποίοι θα σχεδιάζουν για το κοινό όλο το τριήμερο. Όσοι, βέβαια, έχετε συλλεκτικές ανησυχίες μη χάσετε το κυριακάτικο sketch event. Δέκα Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα δώσουν επιτόπου τη δική τους πινελιά σε ισάριθμα λευκά εξώφυλλα, τα οποία μπορείτε να διεκδικήσετε σε κλήρωση αγοράζοντας λαχνούς (Κυρ. 26/4, στις 6 μ.μ.).

Δέκα χρόνια σε ένα ντοκιμαντέρ­ Από την πρώτη προσπάθεια μιας­ ­μικρής ομάδας εθελοντών μέχρι τη συνάντηση-θεσμός, η προβολή Comicdom - The Documentary, σε σκηνοθεσία Γιώργου Βελισσάριου, παρακολουθεί την πορεία του φεστιβάλ μέσα από τη ματιά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συνεργατών, επισκεπτών και διοργανωτών (Κυρ. 26/4, στις 8.30 μ.μ.).

Περισσότερες πληροφορίες

Comicdom Con Athens 2015

  • Εκδηλώσεις

Το καθιερωμένο τριήμερο για τους φίλους της 9ης τέχνης με διεθνείς προσκεκλημένους (D. Shalvey, P. Killoffer, P. Snejbjerg, B. Stok, M. Gallardo, Ul. Farinas, L. Mazur και M. Patka), συζητήσεις, έκθεση αμερικανικών κόμικς, εργαστήρια, προβολές, μπαζάρ εκδόσεων, βραβεία για τους Έλληνες δημιουργούς και διαγωνισμό cosplay

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.