Ο Μεξικανός φωτογράφος και ζωγράφος μιλά για την ενέργεια και τα πολλαπλά πρόσωπα της Αθήνας που αγαπά να ανακαλύπτει αλλά και για τα στέκια του στην πόλη.
Οι λόγοι που κάνουν την Αθήνα μια ενδιαφέρουσα πόλη είναι πολλοί, αλλά το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι οι λόγοι αυτοί δεν είναι ορατοί με την πρώτη ματιά. Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να αποκωδικοποιήσει κάποιος τα πραγματικά μυστήρια της πόλης και τα μυστικά της. Υπάρχει ένα παιχνίδι σαγήνης που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να γοητεύσεις την πόλη και ταυτόχρονα να αφήσεις την πόλη να σε γοητεύσει.
Η Αθήνα έχει μια διαφορετική ενέργεια από άλλες πρωτεύουσες του κόσμου. Ένας φίλος είπε κάποτε ότι η Αθήνα έχει ένα «buzz» που δεν βρίσκεις σε άλλη πόλη, και, τελικά, συμφωνώ απόλυτα. Αυτό είναι για μένα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της πόλης, υπάρχει ένα ‘ρεύμα’ στον αέρα που την κρατά ξύπνια, σε εγρήγορση. Η ζωή εδώ πηγαίνει πιο γρήγορα, δεν περιμένει. Είναι δικό σου πρόβλημα να προλάβεις τον ρυθμό της πόλης.
Εγκαταστάθηκα στην Αθήνα το 2011, και βλέπω αυτή την πόλη σε μια μόνιμη κατάσταση επανασύνταξης και αυτοανακάλυψης, που δείχνει σε όλους πως ότι και να γίνει, θα είναι εδώ για πάντα, με πολλαπλά πρόσωπα, πολλές φορές αντικρουόμενα, αλλά πάντα συμπληρωματικά .
Σε αυτή την πόλη κατάλαβα ότι μπορώ να ανακαλύπτω κάθε φορά και έναν άλλο εαυτό, και αυτό εξηγεί τις εκτοξεύσεις της δημιουργικότητας που βλέπουμε γύρω μας σε κάθε τομέα. Αυτός ο δυναμισμός έχει μεγάλη επίδραση και στη δουλειά μου σαν φωτογράφος, δεδομένου ότι με προκαλεί να κοιτάξω τη ζωή πέρα από το προφανές. Από την τέχνη στον δρόμο στο Μεταξουργείο μέχρι τις εντυπωσιακές γκαλερί στο Κολωνάκι και τα Μουσεία της πόλης, η Αθήνα είναι ένα πολιτιστικό καλειδοσκόπιο σε μόνιμη μετάλλαξη.
Η ‘διαφορετικότητα’ είναι η κατάλληλη λέξη για την πόλη αυτή και αυτό με συναρπάζει. Από το φιλόξενο περιβάλλον των εστιατορίων και καφέ, όπως το Alimanaki στον Άλιμο, ή το Premier Café, όπου είχα την πρώτη μου έκθεση φωτογραφίας, μέχρι τις εξαίσιες γαστρονομικές εμπειρίες, όπως στο Funky Gourmet. Από τα λουκάνικα του Schweinchen Dick στο Γκάζι μέχρι την νέα έμπνευση στο ελληνικό φαγητό με μοντέρνες πινελιές στην Hytra, η Αθήνα μπορεί να προσφέρει τα πάντα, οποιαδήποτε στιγμή.
Η πολιτιστική πολυμορφία της πόλης είναι επίσης ορατή στις πολυμορφία των ανθρώπων. Μια αγαπημένη μου συνήθεια όταν κυκλοφορώ στην Αθήνα είναι να παρατηρώ τους ανθρώπους. Μια βόλτα στο Κολωνάκι, στην Πλάκα, στο Γκάζι και στο Μοναστηράκι (ή και σε όλα αυτά!), δίνει την αντιπροσωπευτική εικόνα για τον αθηναϊκό τρόπο ζωής. Μοντέρνος, εξωτικός, κομψός, εναλλακτικός συναντάς πάντα κομψούς ανθρώπους όπου κι αν πας. Η Αθήνα είναι ιδανικό μέρος να πας για ποτό και μέρη όπως το Spiti, στη Γλυφάδα, όπου μπορείς να καθίσεις στο μπαρ και να φας κάτι νόστιμο, ή τα Πρόσωπα, όπου μπορείς να καθίσεις έξω το καλοκαίρι και να βλέπεις τα τρένα να περνούν, είναι από τα πιο αγαπημένα μου στέκια.
Ακόμη και με το buzz, η Αθήνα διαθέτει μερικά καταπληκτικά σημεία ηρεμίας. Όταν οι ρυθμοί εντείνονται υπερβολικά, βρίσκω ηρεμία κάνοντας μια βόλτα στην περιοχή γύρω από το ναό του Ηφαίστου. Υπάρχει μια απίστευτη ενέργεια, ειδικά όταν δεν υπάρχουν πολλοί επισκέπτες. Όταν βρίσκομαι εκεί είναι σαν να ταξιδεύω στο χρόνο. Από εκεί μπορώ να δώ πόσο καταπληκτική είναι πραγματικά αυτή η πόλη και πόσα μυστικά κρύβει κάτω από τις πτυχές της ιστορίας, μυστικά που ίσως δεν αποκαλυφθούν ποτέ. Εκεί είναι ο τόπος όπου αφήνομαι να με σαγηνεύσει η Αθήνα, χωρίς να γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Για πάντα.
Η φωτογραφική δουλειά με τίτλο «Opertus» του Λουίζ Βελόζο, από την οποία βλέπουμε φωτογραφίες, παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), στις 16/3- 9/4. Εγκαίνια: Δευτ. 23/3, στις 7.30 μ.μ. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 6-10 μ.μ.