Νέα σειρά διαλέξεων από την ΑΣΚΤ για τον ήχο και την τέχνη

Στη σειρά διαλέξεων για τον ήχο «Sound Series» με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών θα διερευνηθούν θέματα που αφορούν την ηχητική τέχνη.

Νέα σειρά διαλέξεων από την ΑΣΚΤ για τον ήχο και την τέχνη

To «Circuits and Currents» project space της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών σε συνεργασία με το 8ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ διοργανώνει σειρά διαλέξεων και εργαστηρίων με θέμα τον ήχο. Στην σειρά αυτή θα διερευνηθούν θέματα που αφορούν την ηχητική τέχνη, τις ηχητικές σπουδές, την ανθρωπολογία του ήχου, την παραγωγή και επεξεργασία του ήχου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Ο θόρυβος ως χώρος επικοινωνίας
Θάλεια Ραυτοπούλου, Ζάφος Ξαγοράρης

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, 12:00
Α.Σ.Κ.Τ., 8o Εργαστήριο Ζωγραφικής
Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης
Με το ενδιαφέρον στραμμένο στη σχέση ηχητικού - εικαστικού θα γίνει αναφορά σε τοποθετήσεις πάνω στην έννοια της ακρόασης ως καλλιτεχνική πρακτική και στη συνέχεια, εστιάζοντας στην έννοια του θορύβου, θα επιχειρηθεί η προσέγγισή του ως μέσο αλλά και ως απαραίτητη προϋπόθεση η οποία παρέχει το χώρο για επικοινωνία. Θα γίνει μία απόπειρα να διερευνηθεί η δυνατότητα της ακρόασης
να αποκαλύπτει ένα χώρο μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα ηχητικών έργων αλλά και ηχητικών δειγμάτων, από το αστικό, το οικιακό και το διαδικτυακό περιβάλλον.

''I am sitting in a room...'' Ηχητική Τέχνη, Ηχητική Ανθρωπολογία, Ηχητικές Σπουδές
Παναγιώτης Πανόπουλος
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, 19:00
Circuits and Currents, Project Space of the Athens School of Fine Arts
Νοταρά 13 και Τοσίτσα, Εξάρχεια
Με αφετηρία το εμβληματικό έργο του Αμερικανού συνθέτη Alvin Lucier “I am sitting in a room”, θα γίνει μια αναδρομή σε καλλιτεχνικές, ανθρωπολογικές και θεωρητικές προσεγγίσεις του ήχου και της ακοής. Οδηγοί σ’ αυτό το ταξίδι θα είναι εξίσου καλλιτέχνες και συγγραφείς, ανθρωπολόγοι και θεωρητικοί, ενώ ορισμένοι από τους βασικούς σταθμούς θα είναι οι έννοιες του ηχοτοπίου, του ηχητικού αντικειμένου, του ακουστικού χώρου, του ηχητικού περιβλήματος, της ακουσματικότητας, της ακουστημολογίας.

Ήχος / Ίχνος
Νεκτάριος Παππάς
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, 12:00
Α.Σ.Κ.Τ., 8o Εργαστήριο Ζωγραφικής
Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης
Μια αναδρομή στα μέσα αποτύπωσης και αναπαραγωγής του ήχου και στην εικόνα τους. Από το μουσικό κουτί μέχρι την ψηφιακή ηχογράφηση ο ήχος αποτυπώνεται με διαφορετικές μεθόδους και σε διαφορετικά υλικά ανατύπωσης συμβαδίζοντας με τις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις της εποχής. Ποιά είναι η εκάστοτε μορφή τους; Ποιά είναι η κοινωνική και οικονομική διάσταση των ηχογραφημάτων; Ποιά η σχέση τους με την τέχνη;

sonic adventures in real time
Γιώργος Κωνσταντινίδης aka voltnoi brege (drog_A_tek, the Erasers)
Τρίτη 27 Ιανουαρίου, 19:00
Circuits and Currents, Project Space of the Athens School of Fine Arts
Νοταρά 13 και Τοσίτσα, Εξάρχεια
Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης θα μιλήσει για την δουλειά του με τους drog_A_tek (ένα ελαστικό µουσικό σχήµα που αυτοπροσδιορίζεται σε κάθε του συνάντηση) και τους the Erasers (καλλιτεχνική ομάδα, με έδρα την Αθήνα και το Βερολίνο, που δημιουργήθηκε το 2006 με σκοπό να διευρύνει τα όρια του θεάτρου μέσα από οπτικο-ακουστικές υβριδικές παραστάσεις), τις ατομικές δουλειές του τα τελευταία 15 χρόνια καθώς και για τις επιρροές του από καλλιτέχνες που καθόρισαν την πορεία του.

Πρακτικές ακρόασης και ηχητικές αφηγήσεις
Νίκος Μπουμπάρης
Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, 19:00
Circuits and Currents, Project Space of the Athens School of Fine Arts
Νοταρά 13 και Τοσίτσα, Εξάρχεια
Ο Νίκος Μπουμπάρης είναι Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο ευρύτερο πεδίο των πολιτισμικών σπουδών με μελέτες και εφαρμογές στη θεωρία και στον σχεδιασμό του ήχου, στα πολυμέσα και στη μουσική βιομηχανία.

Voice-o-graph
Πάνος Χαραλάμπους
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, 19:00
Circuits and Currents, Project Space of the Athens School of Fine Arts
Νοταρά 13 και Τοσίτσα, Εξάρχεια

To Πρόγραμμα με τον γενικό τίτλο voice-o-graph μεριμνά, αποσκοπεί στην καταγραφή - ως Νεκρολογία - όλων των ανθρωπίνων φωνών ανεξαιρέτως, πιστεύοντας ανά πάσα ώρα και στιγμή - εδώ και τώρα - σε μια Ανάσταση χωρίς Μεσσιανικές αναμονές, δίχως βιβλικές εκλαμπρύνσεις αλλά ως συμπαθητικές ενέργειες επαναχρήσης – επικαιροποίησης. Με τη βοήθεια αιχμών..., το αγκάθι του ρόδου, ο κυνόδοντας της τίγρης, το νύχι του αρπακτικού, το φύλλο του αθάνατου - αμάραντου, έν είδη βελόνας πικ- απ, ενισχυτών και μεγαφώνων, ζωντανεύει τις καταγεγραμμένες φωνές (δίσκοι, κασσέτες κλπ).

Νίκος Αρβανίτης
Εργαστήριο Ήχου
Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, 18:00 – 21:00
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, 18:00 – 21:00
Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, 18:00 – 21:00
Circuits and Currents, Project Space of the Athens School of Fine Arts
Νοταρά 13 και Τοσίτσα, Εξάρχεια

Το εργαστήριο αποτελεί εισαγωγή σε τεχνικές και εφαρμογές παραγωγής και επεξεργασίας του ήχου με την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email με τα στοιχεία τους και την επισήμανση “Εργαστήριο Ήχου” στο mail@circuitsandcurrents.info Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

www.circuitsandcurrents.info

Με την υποστήριξη του Προγράμματος της DAAD: Συνεργασία με ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 2014 – 2016 / Συνεργασία της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου (ADBK) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.