8 μουσεία βάζουν τα παιδιά στη γιορτή

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές τόσο πυκνώνουν οι προσκλήσεις. Οκτώ από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης ετοίμασαν έξυπνα προγράμματα που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών και τα βάζουν στο πνεύμα της γιορτής συνδυάζοντας τα εκθέματά τους με το δημιουργικό παιχνίδι.

8 μουσεία βάζουν τα παιδιά στη γιορτή

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές τόσο πυκνώνουν οι προσκλήσεις. Οκτώ από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης ετοίμασαν έξυπνα προγράμματα που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών και τα βάζουν στο πνεύμα της γιορτής συνδυάζοντας τα εκθέματά τους με το δημιουργικό παιχνίδι.

8 μουσεία βάζουν τα παιδιά στη γιορτή - εικόνα 1
«Το μικρό παιδί που φυσάει ένα αναμμένο δαυλί» του Δ. Θεοτοκόπουλου, Μουσείο Μπενάκη κτίριο οδού Πειραιώς

Γιορτές απ’ τα παλιά στο Μουσείο Ακρόπολης. Τι συνήθειες είχαν στις γιορτές οι αρχαίοι Αθηναίοι και τι δώρα έκαναν; Στις 20-21/12 και 27-28/12, στα τρία ειδικά προγράμματα του Μουσείου Ακρόπολης, τα πιτσιρίκια θα στολίσουν το δικό τους ξύλινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς για το γιορτινό σπίτι, αλλά και την Ειρεσιώνη, ένα κλαδάκι ελιάς, για την καλή τύχη, θα φτιάξουν δώρα με έμπνευση τα στολίδια που θα ανακαλύψουν στα έργα τέχνης του μουσείου και θα κατασκευάσουν το δικό τους γούρι. Όχι πως οι μεγάλοι θα κακοπεράσουμε.
Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα μας κρατά συντροφιά με γιορτινές μελωδίες (τις Κυριακές στις 12) ενώ το Σάββατο 20/12 θα μάθουμε για την παρουσία των «ξένων» στην αρχαία Αθήνα μέσα από μια θεματική παρουσίαση. Κι όλοι μαζί μετά μπορούμε να χαζέψουμε τη μακέτα της Ακρόπολης από 120.000 τουβλάκια Lego που μόλις έφτασε από την Αυστραλία και φυσικά τη… ζωντανή θέα στον εμβληματικό Βράχο.

8 μουσεία βάζουν τα παιδιά στη γιορτή - εικόνα 2

Ταξίδια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Με δύο μεγάλες περιοδικές αρχαιολογικές εκθέσεις στις σάλες του («Ίασις» και «Επέκεινα») και το café του ντιζαϊνάτα ανανεωμένο, είναι ούτως ή άλλως στην ατζέντα μας αυτές τις ημέρες. Την Κυριακή 21/12 πάντως υπόσχεται σούπερ απο-δράσεις και για τα παιδιά. Τα μικρότερα (ηλικίας 4-5 ετών) θα ζήσουν Χριστούγεννα… μυκονιάτικα με κάλαντα νησιώτικα και χορό μπαλαριστό, δοκιμάζοντας μελόπιτες και φτιάχνοντας καραβάκια από ξυλάκια, υφάσματα, κουμπιά και καπάκια. Τα μεγαλύτερα πάλι (ηλικίας 8-10 ετών) θα «φτάσουν» έως την Κίνα για να γνωρίσουν μέσα από θρύλους και μύθους τη σημασία των δράκων σ’ αυτόν το μακραίωνο πολιτισμό και διαφορετικές πτυχές της ζωής στα αυτοκρατορικά χρόνια.

Στολίδια στο Βυζαντινό Μουσείο.
Οι συλλογές του ταιριάζουν γάντι στο πνεύμα των ημερών. Στις 21/12 όσο οι μεγάλοι ταξιδεύουν στην κρητική εποχή του Γκρέκο στην τρέχουσα περιοδική έκθεση του μουσείου, τα παιδιά (ηλικίας 5-8 ετών) θα κατασκευάζουν χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια. Αφετηρία έμπνευσης; Τι άλλο, εικόνες και αντικείμενα όπως η Προσκύνηση των μάγων του Εμμανουήλ Τζάνε κι ένα πλακίδιο του 17ου αιώνα με παράσταση της Φυγής στην Αίγυπτο.

Αναφορά στον Γκρέκο στο Μπενάκη της Πειραιώς. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος έχει την τιμητική του και στο Μουσείο Μπενάκη. Με τη φλόγα του αναμμένου κεριού του έργου «Το μικρό παιδί που φυσάει ένα αναμμένο δαυλί» να «ζεσταίνει» την ατμόσφαιρα, στις 20 και 21/12 τα παιδιά (ηλικίας 7-11 ετών) θα ταξιδέψουν στον κόσμο του μεγάλου ζωγράφου. Μέσα από αφηγήσεις κι ένα παιχνίδι θησαυρού, ακολουθώντας χάρτες και επιστολές, θα ιχνηλατήσουν τη διαδρομή του από την Κρήτη μέχρι τη Βενετία και τη Ρώμη.

Χειροποίητα δώρα στον Ελληνικό Κόσμο. Στον άξονα της Πειραιώς και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προτείνει πλούσιο πακέτο για οικογενειακές εξορμήσεις. «Πτήσεις» εικονικής πραγματικότητας, εκθέσεις-ταξίδια στο χθες και το αύριο του πλανήτη μας («Εξαφάνιση των ειδών. Έρχεται το τέλος του κόσμου;») και στην ιστορία των παιχνιδιών («Toy stories») και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα βάλουν τον… Αϊ-Βασίλη στο ράφι. Διότι τις Κυριακές που έρχονται τα παιδιά θα φτιάξουν εδώ με τα χεράκια τους τα δώρα: σαπούνια με χριστουγεννιάτικη όψη και μυρωδιά (21/12) και παιχνίδια με απλά υλικά (28/12).

Πες το μ’ ένα τηλεγράφημα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών.
Για όσους βέβαια προτιμήσουν έναν περίπατο στην Κηφισιά αυτό το σαββατοκύριακο, τα (δωρεάν) προγράμματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών έρχονται να συμπληρώσουν την οικογενειακή βόλτα… νοσταλγικά. Πώς; Τα πιτσιρίκια θα μεταμορφωθούν σε διανομείς τηλεγραφημάτων συνθέτοντας ιστορίες γι’ αυτούς και για τη χαρά που έδιναν στους παραλήπτες τις γιορτινές μέρες, ενώ παρατηρώντας το ποδήλατο του τηλεγραφικού διανομέα θα το ξαναδημιουργήσουν με μαλακό σύρμα.

Βόλτα στα μουσεία των παιδιών.
Με δύο στάσεις σε παιδικά μουσεία και ατμόσφαιρα γιορτής να τυλίγει τους δρόμους της, η Πλάκα μας περιμένει για οικογενειακές βόλτες σε καθημερινή βάση. Στο Παιδικό τα παιδιά θα γιορτάσουν τα 20 χρόνια του μουσείου φτιάχνοντας και την τούρτα του, θα μάθουν για το φωτεινό… GPS των τριών μάγων, θα δημιουργήσουν γούρια, παραμύθια αλλά και μια… λαμπερή χιονοθύελλα για τον Αϊ-Βασίλη. Στο Παιδικής Τέχνης, πάλι, θα φτιάξουν και το χριστουγεννιάτικο καραβάκι που θα στολίσουν, και το γούρι που θα χαρίσουν, καθώς και το χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα για τα δώρα τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Ίασις. Υγεία, νόσος, θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό

  • Εικαστικά

Μια επισκόπηση της εξέλιξης των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, μέσα από τριακόσια αρχαία αντικείμενα. Επιμέλεια: Ν. Σταμπολίδης, Γ. Τασούλας

«Δ» ένα παιχνίδι για τον Γκρέκο

  • Παιδί

Με αφετηρία τον πίνακα «Το μικρό παιδί που φυσάει ένα αναμμένο δαυλί», τα παιδιά ηλικίας 7-11 ετών παρακολουθούν τη διαδρομή του σπουδαίου καλλιτέχνη

Σε γιορτινό κλίμα το Μουσείο Ακρόπολης

  • Παιδί

Θα δουν την Ακρόπολη φτιαγμένη με Lego και θα δημιουργήσουν με έμπνευση από την αρχαιότητα

Σαπούνια με άρωμα Χριστουγέννων

  • Παιδί

Εργαστήρι δημιουργίας σαπουνιών με γιορτινή όψη και μυρωδιά, για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών

Γιορτινά Χριστούγεννα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

  • Παιδί

Τα πιτσιρίκια θα υποδυθούν τους διανομείς τηλεγραφημάτων και μαζί με τους γονείς τους θα δημιουργήσουν ένα ποδήλατο από μαλακό σύρμα

Γιορτινά εργαστήρια στο Βυζαντινό Μουσείο

  • Παιδί

Με αφετηρία εικόνες και άλλα αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου, οι μικροί επισκέπτες (ηλικίας 5-8 ετών) δημιουργούν χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.