Τι μας έμαθε το «Αιγάλεω Σίτι»

Οι επιμελήτριες του «Αιγάλεω Σίτι» Όλγα Χατζηδάκη και Μαρία-Θάλεια Καρρά - locus athens και οι συνεργάτες τους μας μεταφέρουν σε πρώτο πρόσωπο τις εμπειρίες τους από το project χαρτογράφησης της περιοχής.

Τι μας έμαθε το «Αιγάλεω Σίτι»

Οι επιμελήτριες του «Αιγάλεω Σίτι» Όλγα Χατζηδάκη και Μαρία-Θάλεια Καρρά - locus athens και οι συνεργάτες τους μας μεταφέρουν σε πρώτο πρόσωπο τις εμπειρίες τους από το project χαρτογράφησης της περιοχής που ολοκληρώνεται με μια αρχιτεκτονική δράση αυτήν την Κυριακή στο πλαίσιο των community projects του οργανισμού ΝΕΟΝ.

Τι μας έμαθε το «Αιγάλεω Σίτι» - εικόνα 1
Στάση στο πρώην εργοστάσιο Ελληνικό Μολύβι στη διάρκεια του αρχαιολογικού περίπατου. Φωτό: Κώστας Μασσέρας

Όλγα Χατζηδάκη και Μαρία-Θάλεια Καρρά - locus athens

Σα διαδικασία
μάθαμε να κάνουμε έρευνα σε βάθος χρόνου / να δουλεύουμε με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους / να ψάχνουμε νέοους τρόπους επικοινωνίας της έρευνάς μας / πως είναι να αρθρογραφείς / τι σημαίνει μια μικρού μήκους ταινία / πόσο απελευθερωτικό είναι να ξεχνάμε κάποιες φορές το format των εκθέσεων / πόσο δύσκολο είναι να εξηγείς στου άλλους στη θεωρία τι πρότζεκτ κάνεις / πόσο εύκολο είναι να το καταλαβαίνουν στην πράξη / γιατί υπάρχουν οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι / την αξία των ανθρώπων που ονειρεύονται και υλοποιούν τοπικά μουσεία γεμάτα ιστορίες / οτι η αξιοπρέπεια είναι μια συνθήκη του μυαλού, άσχετη με την εξωτερική μας κατάσταση
Σαν περιεχόμενο μάθαμε πολλά για την ιστορία της Αθήνας, την εξέλιξη της Αττικής / το Ελληνικό Μολύβι / οτι το Αιγάλεω είναι μια αυθεντικά πολυπολιτισμική πόλη / πολλά για τη Μικρασία / τη Μεσοποταμία και τα Αραμαϊκά / τη διαφορά μεταξύ όσων έχουν χαμένες πατρίδες και όσων ο τόπος τους εξακολουθεί να υπάρχει / την αγώγιμη μπογιά ζωγραφικής / το προπολεμικό ρεμπέτικο / την Τετράδα του Πειραιά / τον Στράτο Παγιουμτζή / πως στις ιστορίες και το παρελθόν των άλλων συχνά συναντάμε τον εαυτό μας / την προέλευση της φράσης τα «εξ’αμάξης» / υπέροχους Αιγαλιώτες / το δήμαρχο Σταύρο Μαυροθαλασσίτη / τα κρησφύγετα κάτω από το άλσος Μπαρουτάδικο / τα αρχιτεκτονικά γνωρίσματα των προσφυγικών κατοικιών

Σταύρος Διοσκουρίδης – Popaganda Στήλη «Αιγάλεω Σίτι»

Η στήλη «Αιγάλεω Σιτι» βοήθησε εμάς και κυρίως το αναγνωστικό κοινό του Popaganda να γνωρίσουμε μια μεγάλη συνοικία της Αθήνας καλύτερα. Μια γειτονιά που δεν πέφτουν συχνά οι προβολείς της δημοσιότητας πάνω της εξαιτίας της λανθασμένης δημοσιογραφικής αντίληψης να ψάχνουμε μόνο το hip και όχι το παραδοσιακό. Ευχαριστούμε την ομάδα της locus athens που μας έδειξαν ένα διαφορετικό πρόσωπο της πόλης και μακάρι να φιλοξενήσουμε και το επόμενο πρότζεκτ τους.

Τι μας έμαθε το «Αιγάλεω Σίτι» - εικόνα 2
Φωτό: Άννα Τσιτσελή

Μαρία Βαρελά – Frown
Δημιουργός των εργαστηρίων «λαογραφία και νέες τεχνολογίες»
To «Αιγάλεω Σίτι» μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστώ με τρεις πολιτιστικούς συλλόγους. Η επαφή μαζί τους υπήρξε μεγάλη έκπληξη, βλέποντας νέους ανθρώπους να αγαπούν την παράδοση τους και να προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να την διατηρήσουν για τους συντοπίτες τους και να την γνωρίσουν οι νεώτεροι. Με χαροποίησε ιδιαίτερα ο τρόπος που ήταν ανοιχτοί σε ιδέες και δράσεις καθώς και η άμεση ανταπόκριση συμμετοχής των μελών τους. Με αυτή την διάθεση κρατούν ζωντανό το σύλλογο τους και προσελκύουν περισσότερο κόσμο να τους συντροφεύσει.

Στέλλα Δαούτη,Γιώργος Μητρούλιας,Μιχάλης Ραυτόπουλος-AREA αρχιτεκτονική παρέμβαση «Αιγάλεω 639»
Μέσα από το «Αιγάλεω Σίτι» είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλούς κατοίκους που όλοι είχαν ένα κοινό στοιχείο. Άνθρωποι που αγαπούν την πόλη τους και ταυτίζονται με αυτήν παρά τα προβλήματά της και που είχαν όρεξη να μοιραστούν τις απόψεις τους και τις ιστορίες τους μαζί μας. Ιστορίες βαθιά ριζωμένες που κουβαλάνε από τις οικογένειές τους και που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του δήμου Αιγάλεω. Το Αιγάλεω περισσότερο από άλλες περιοχές είναι σίγουρα οι ανθρωποί του.

Αυρήλιος Καρακώστας, Ιωάννα Τσουκαλά
Δημιουργοί της ταινίας μικρού μήκους για το Αιγάλεω
Δεδομένου ότι το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που δουλεύουμε σε σχέση με την πόλη και τους ανθρώπους του Αιγάλεω βρίσκεται σε εξέλιξη, ακόμα μαθαίνουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία. Οδηγός στην ως τώρα διαδρομή μας στο project «Αιγάλεω Σίτι» είναι οι μνήμες των ανθρώπων. Μνήμες μιας περασμένης εποχής, που σε πείσμα των βίαιων αλλαγών που συμβαίνουν στην πόλη και στη κοινωνία με το πέρασμα του χρόνου, παραμένουν φυλαγμένες πάντα με νοσταλγία και αγάπη από τους ανθρώπους, μέσα στις ιστορίες, τους χώρους, και τα τραγούδια τους.

Τι μας έμαθε το «Αιγάλεω Σίτι» - εικόνα 3
Τα εργαστήρια «λαογραφία και νέες τεχνολογίες» της Μαρίας Βαρελά στο σύλλογο Μικρασιατών. Φωτό: Κώστας Μασσέρας

Πόπη Παπαγγελή, αρχαιολόγος
μας ξενάγησε στην Ιερά Οδό
Κυριακάτικο πρωινό ,ένας ετερόκλητος όμιλος ανθρώπων, διαφόρων ηλικιών και διαφορετικών ενδιαφερόντων συγκεντρώθηκε στην πλατεία του σταθμού του Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ για μια περιήγηση ανακάλυψης της περιοχής του Αιγάλεω που βρίσκεται «στην αυλή μας» και παραμένει ανεξερεύνητη. Ακολουθήσαμε την Ιερά Οδό, «τό δρόμο πού ξεκινά άπό τήν Αθήνα κι έχει σημάδι του ιερό τήν Ελευσίνα», όπως έγραψε ο Σικελιανός. Σταθήκαμε λίγο στο σημείο που η πορεία της οδου διασταυρωνόταν με την αρχαία κοίτη του Κηφισού, φανταστήκαμε τον απέραντο ελαιώνα που απλωνόταν εκεί από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αι και σήμερα έχει απομείνει ίσως μόνο το τοπωνύμιο, είδαμε το παλιό εργοστάσιο «Ελληνικό Μολύβι», όπου τώρα στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω, και καθήσαμε για λίγο στην αυλή του, για να μάθουμε την ιστορία του. Η περιήγηση κατέληξε στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, σε ένα ανακαινισμένο πετρόχτιστο προσφυγικό σπίτι, όπου εκτίθενται υλικά τεκμήρια από την καθημερινή ζωή στις χαμένες πατρίδες, αλλά και από την πρώτη εγκατάσταση στην Ελλάδα μετά το διωγμό. Πιο συγκινητικές, όμως και από τα ίδια τα εκθέματα ήταν οι ιστορίες που διηγήθηκαν οι άνθρωποι που αποτελούν την «ψυχή » του Μουσείου,άμεσοι απόγονοι αυτής της πρώτης γενιάς των προσφύγων.

INFO
ΑΙΓΑΛΕΩ 639 δράση από την αρχιτεκτονική ομάδα AREA - Κυριακή 14/12
Στο πλαίσιο του πρότζεκτ Αιγάλεω Σίτι ζητήθηκε από τους AREA - τη Στυλιανή Δαούτη, το Γιώργο Μητρούλια και το Μιχάλη Ραυτόπουλο να εστιάσουν σε ένα ορισμένο σημείο του Αιγάλεω και να κάνουν τη δική τους πρόταση. Οι AREA επέλεξαν ένα ξεχωριστό συγκρότημα κατοικιών στο οικοδομικό τετράγωνο 639 στο Αιγάλεω, χτισμένο στα μέσα στου εικοστού αιώνα ανάμεσα στις οδούς Ρ. Φεραίου, Ραιδεστού και Αττάλειας και αποτελούμενο από τέσσερα τριώροφα κτίρια γύρω από έναν περίκλειστο κήπο. Στον κήπο αυτό θα γίνει η δράση με τη συμμετοχή των κατοίκων και των περιοίκων. Η δράση έχει διαδραστική λογική και στηρίζεται σε μια μακέτα αποτελούμενη από διαφορετικά κομμάτια-παραλλαγές. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργούν ο καθένας τη δική τους εκδοχή. Σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη των χαρακτηριστικών αυτής της αστικής τυπολογίας και η δυνατότητα της ενεργοποίησης του κοινόχρηστου χώρου με αφορμή την αρχιτεκτονική. Ζεστά ροφήματα και γλυκά θα σερβίρονται σε κοινό και συμμετέχοντες.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί εδώ την Κυριακή 14 Δεκέμβρη 12:00 με 16:00

Περισσότερες πληροφορίες

Αιγάλεω Σίτι

  • Εικαστικά

Project έρευνας και συνεργασίας από τη locus athens με επίκεντρο το Αιγάλεω, στο πλαίσιο των Community Projects του ΝΕΟΝ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.