3 νέες μεγάλες εκθέσεις στα μουσεία που δεν θα χάσουμε

Λίγο προτού μας αποχαιρετίσει το 2014, τα μουσεία της πόλης χτυπούν συντονισμένα με τρεις εκθέσεις που σημειώνουμε οπωσδήποτε στην ατζέντα μας: από τη ματιά των αρχαίων Ελλήνων στο θάνατο μέχρι τον Γκρέκο και τον οριενταλιστή Ράλλη.

3 νέες μεγάλες εκθέσεις στα μουσεία που δεν θα χάσουμε

Λίγο προτού μας αποχαιρετίσει το 2014, τα μουσεία της πόλης χτυπούν συντονισμένα με τρεις εκθέσεις που σημειώνουμε οπωσδήποτε στην ατζέντα μας: από τη ματιά των αρχαίων Ελλήνων στο θάνατο μέχρι τον Γκρέκο και τον οριενταλιστή Ράλλη.

3 νέες μεγάλες εκθέσεις στα μουσεία που δεν θα χάσουμε - εικόνα 1

Ο Θεωτοκόπουλος πρίν από τόν Γκρέκο
Τρία έργα της κρητικής περιόδου του Θεοτοκόπουλου αλλά και μοναδικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς από το Άγιον Όρος και το εξωτερικό φέρνει η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» στο Βυζαντινό Μουσείο (4/12-31/3). Επιδιώκει μια σύγχρονη ερμηνεία της κοινωνίας της Κρήτης του 16ου αιώνα και του πρώιμου έργου τού τιμώμενου φέτος ζωγράφου, φιλοξενώντας θρησκευτικά και κοσμικά αντικείμενα, χειρόγραφα κι έργα τέχνης. Ανάμεσά τους η εικόνα του Γεωργίου Κλόντζα με θέμα «Κήρυγμα σε εκκλησία» από το Σαράγιεβο αλλά και η «Χρονογραφία» του από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη Βενετίας, ο κώδικας με θέμα τις «Εννεάδες» του Πλωτίνου από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, τμήματα τέμπλου από τη Μονή Ιβήρων και δείγματα πολυτελούς οικοσκευής από το Μουσείο Correr της Βενετίας.

3 νέες μεγάλες εκθέσεις στα μουσεία που δεν θα χάσουμε - εικόνα 2

Θεόδωρος Ράλλης: ξανακοιτά­ζοντας Έναν οριενταλιστή
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, με καταγωγή από τη Χίο, αλλά κάτοικος Γαλλίας στο μεγαλύτερο­ διάστημα της ζωής του, ο Θεόδωρος Ράλλης αφιέρωσε το χρωστήρα του κυρίως στις ελληνικές ηθογραφικές σκηνές και στα ανατολίτικα θέματα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οριενταλισμού του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. «Με το βλέμμα στην Ανατολή», λοιπόν, η νέα έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (10/12-22/2) έρχεται για να αναδείξει το έργο του αλλά και να εξερευνήσει το «βλέμμα» της Δύσης προς την «άλλη» Ανατολή. Θα παρουσιαστούν πίνακες, έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, σχέδια από την εικονογράφηση βιβλίων, έργα εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία καθώς και αποσπάσματα από το ημερολόγιό του στο Άγιον Όρος καθώς και από την αρθρογραφία του στον Τύπο της εποχής.

3 νέες μεγάλες εκθέσεις στα μουσεία που δεν θα χάσουμε - εικόνα 3

Οι αρχαίοι Έλληνες και το... Επέκεινα
Μετά τον «Έρωτα» κι ενώ τρέχει η ιντριγκαδόρικη «Ίασις», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ολοκληρώνει την αρχαιολογική του τριλογία πάνω στα πανανθρώπινα ζητήματα της ζωής. Το αφιέρωμα «Επέκεινα. Ο θάνατος και η ζωή μετά στην αρχαία Ελλάδα» (10/12-8/2), σε επιμέλεια του καθηγητή­ Νικόλαου Σταμπολίδη και της αρχαιολόγου Σταυρούλας Οικονόμου, εστιάζει σε μια διαχρονική αναζήτηση του ανθρώπου – την τύχη της ψυχής μετά το θάνατο του σώματος. Μέσα από 120 αντικείμενα από 21 μουσεία θα μάθουμε για τις συνήθειες και τις κυρίαρχες αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για το ζήτημα, εξετάζοντας παράλληλα πόσα από αυτά επιβίωσαν στο πέρασμα των αιώνων. Η έκθεση αναπτύσσεται σε 5 ενότητες («Η στιγμή του θανάτου», «Το τελετουργικό της κηδείας», «Ο Ομηρικός Άδης», «Ο Βακχικός-Ορφικός Άδης» και «Ο Πλατωνικός Άδης»), ενώ θα παρουσιάσει και μια εντυπωσιακή κεφαλή Ύπνου από το Βρετανικό Μουσείο. Το ξέρατε ότι οι αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν δίδυμο αδερφό του Θανάτου;

Περισσότερες πληροφορίες

Θεόδωρος Ράλλης. Με το βλέμμα στην Ανατολή

  • Εικαστικά

Η πορεία του οριενταλιστή ζωγράφου μέσα από πίνακες και σχέδια, επιστολές, φωτογραφίες και αποσπάσματα από το ημερολόγιό του από το Άγιον Όρος

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco

  • Εικαστικά

Μια σύγχρονη ερμηνεία της κοινωνίας της Κρήτης του 16ου αι. και του πρώιμου έργου του ζωγράφου. Παρουσιάζονται τρία έργα της κρητικής περιόδου του καθώς και αντικείμενα, χειρόγραφα, έντυπα, εικόνες και πίνακες

Επέκεινα. Ο θάνατος και η ζωή μετά στην αρχαία Ελλάδα

  • Εικαστικά

Μέσα από 120 αντικείμενα αναδεικνύονται τα ταφικά έθιμα και οι αντιλήψεις για την τύχη της ψυχής μετά το θάνατο. Επιμέλεια: Ν. Σταμπολίδης, Στ. Οικονόμου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".