bhive: νέα «Κυψέλη έκφρασης» στην πλατεία Αμερικής

Μια μεσοπολεμική διπλοκατοικία με πολυκύμαντη διαδρομή, δύο νέοι ένοικοι με δημιουργική διάθεση και μια φιλοξενούμενη Γερμανίδα καλλιτέχνιδα που γυρνά ανά τον κόσμο θέτοντας ερωτήσεις περί δημοκρατίας: ενδιαφέρουσα η… εξίσωση με την οποία μας συστήνεται το bhive.

bhive: νέα «Κυψέλη έκφρασης» στην πλατεία Αμερικής

Μια μεσοπολεμική διπλοκατοικία με πολυκύμαντη διαδρομή, δύο νέοι ένοικοι με δημιουργική διάθεση και μια φιλοξενούμενη Γερμανίδα καλλιτέχνιδα που γυρνά ανά τον κόσμο θέτοντας ερωτήσεις περί δημοκρατίας: ενδιαφέρουσα η… εξίσωση με την οποία μας συστήνεται το bhive.

bhive: νέα «Κυψέλη έκφρασης» στην πλατεία Αμερικής - εικόνα 1

Μέχρι το 2010 στην πίσω αυλή θα άκουγες χαρούμενα νήπια της Φιλιπινέζικης κοινότητας να παίζουν, ενώ χρόνια νωρίτερα από τις ψηλοτάβανες σάλες αντηχούσαν τα Χάρε Κρίσνα των βουδιστών. Η μεσοπολεμική διπλοκατοικία στη Μηθύμνης 18 όμως κρύβει και… πολιτικό βιογραφικό: ιδιοκτησία του παππού του Κώστα Σημίτη, υπήρξε στο παρελθόν κατοικία του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Εδώ λοιπόν στέγασαν το όραμά τους για μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ελεύθερης έκφρασης ο ζωγράφος Γεράσιμος Αβλάμης και ο σχεδιαστής πολυμέσων Βασίλης Καραγεώργος.

Το όνομα bhive παραπέμπει στην κυψέλη – ως γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά και με την έννοια της συνεργασίας. «Σ’ αυτό το μελίσσι όμως δεν υπάρχει βασίλισσα», διευκρινίζουν. «Βασίλισσα είναι ο ίδιος ο χώρος», αυτός τους έκανε συγκατοίκους, αυτός θα προσελκύσει εδώ και καινούργιες δημιουργικές προτάσεις. Στο ξεκίνημά του μας συστήνεται με δύο εκθέσεις. Η πρώτη, της Κλαούντια Μπόσε, έρχεται από 20/10. Η δεύτερη είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο και αφορά σε εργαστήριο-γλυπτό της Βασιλικής Σηφοστρατουδάκη, σε συνεργασία με τη Jessica Dunleavy και με την υποστήριξη του Snehta Residency.

bhive: νέα «Κυψέλη έκφρασης» στην πλατεία Αμερικής - εικόνα 2

Ανακαλύπτοντας τα αρτ ντεκό χαρακτηριστικά του χώρου πριν από λίγες βρέθηκα σε ένα… εργοτάξιο. Όχι μόνο γιατί ο Γεράσιμος και ο Βασίλης προσπαθούν να το επαναφέρουν όσο γίνεται στην αρχική του μορφή αποκαλύπτοντας ξύλινα πατώματα, μωσαϊκά και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, αλλά και γιατί στον πρώτο όροφο και στην ταράτσα στηνόταν η έκθεση της Μπόσε. «H σειρά οπτικοακουστικών συνεντεύξεων some democratic fictions γεννήθηκε το 2011 στη Νέα Υόρκη. Εκείνη την εποχή άρχιζαν οι πολιτικές αλλαγές στην Τηνησία και την Αίγυπτο και αποφασίσαμε να πάμε εκεί και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους για να καταλάβουμε τι συνέβαινε» μας ανέφερε η ίδια.

Έκτοτε η θεατρική δημιουργός, χορογράφος, εικαστικός και καλλιτεχνική διευθύντρια του βιενέζικου theatercombinat ηχογραφεί σκέψεις ανθρώπων από διαφορετικούς γεω-πολιτικούς χώρους σχετικά με την ελευθερία, τις επαναστάσεις, τη δημοκρατία, που ενταγμένες στην πολυμεσική εγκατάσταση thoughts meet space έχουν παρουσιαστεί στη Βιέννη και τη Βυρηττό. Σε κάθε σταθμό η έκθεση εξελίσσεται συνδυάζοντας υλικό από προηγούμενα ταξίδια με έργα που δημιουργήθηκαν στον καινούργιο προορισμό (συνεντεύξεις, εγκαταστάσεις, γλυπτά, ζωγραφική κ.ά.).

Η ελληνική πρωτεύουσα φάνταζε λογική συνέχεια στο ταξίδι. «Με ενδιαφέρουν οι κοινωνίες σε μετάβαση γιατί νομίζω ότι αυτή είναι η στιγμή που κάτι πρέπει να δημιουργηθεί. Με την κρίση η Αθήνα έγινε ένα παράδειγμα καταστροφής αλλά και εναλλακτικών, γιατί πάντα οι κρίσεις είναι αφορμή να σκεφτούμε καινούργιους τρόπους για να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα». Αν μη τι άλλο, η πόλη μας αποδείχτηκε ανέλπιστα… ιντριγκαδόρικη για την Γερμανίδα καλλιτέχνιδα όταν βολτάροντας στα Εξάρχεια, συνελήφθη και πέρασε για δυόμισι ώρες στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. «Όταν περπατάς π.χ. στο Κάιρο το θεωρείς πιθανό. Να αντιμετωπίζεις όμως μια τέτοια κατάσταση στην Ευρώπη, στην οποία σου απαγορεύεται να τηλεφωνήσεις και σου φωνάζει ένας αστυνομικός, λες εντάξει: ίσως τα ευρωπαϊκά σύνορα “φυλάσσονται” πολύ καλά…»

Περισσότερες πληροφορίες

Bosse Claudia

  • Εικαστικά

Ένα αρχείο οπτικοακουστικών συνεντεύξεων με σκέψεις για την ελευθερία, το φάντασμα της δημοκρατίας και το ήθος της δράσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

Η ιδρύτρια του The Meet Market εξηγεί πώς δημιούργησε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές αγορές

Ενόψει του πασχαλινού Meet Market στην Τεχνόπολη, η εμπνεύστριά του Alison Δαμιανού, μιλά για τους στόχους και τις προκλήσεις της αγοράς που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα events του ελληνικού κοινού, αλλά και όσα θα δούμε στο easter edition της αγοράς στις 27 και 28 Απριλίου.