Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης Πολυμορφία: Η street art σε νέες περιπέτειες

Εμβληματικοί καλλιτέχνες και γνώριμες αθηναϊκές υπογραφές, ζωντανή δράση στους δρόμους και στη μεγάλη οθόνη: ένα νέο φεστιβάλ ανιχνεύει την πολυμορφία της τέχνης που συναντάμε στο δημόσιο χώρο.

Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης Πολυμορφία: Η street art σε νέες περιπέτειες

Εμβληματικοί καλλιτέχνες και γνώριμες αθηναϊκές υπογραφές, ζωντανή δράση στους δρόμους και στη μεγάλη οθόνη: ένα νέο φεστιβάλ ανιχνεύει την πολυμορφία της τέχνης που συναντάμε στο δημόσιο χώρο.

Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης Πολυμορφία: Η street art σε νέες περιπέτειες - εικόνα 1

Αν θέλεις να «ξεκλειδώσεις» τη σκέψη μιας πόλης, κοίταξε τους τοίχους της. Αν μη τι άλλο, η Αθήνα δίνει πολύ υλικό. Με εικαστικές τοιχογραφίες και σύνθετα tags, οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο διεκδικούν εδώ και χρόνια τη ματιά μας, τελευταία όμως έχουν και… θεσμικά την τιμητική τους. θυμηθείτε το φετινό σχετικό δημοσίευμα των «Times» της Νέας Υόρκης ή την έκθεση «No respect» στη Στέγη. «Η αθηναϊκή σκηνή της street art είναι πολύ δυναμική κι έχει βγάλει σημαντικούς δημιουργούς. Υπάρχει όμως μεγάλο περιθώριο εξέλιξης κι ελπίζουμε να συνεισφέρουμε σε αυτό», μας ανέφερε ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης Ανδρέας Φακής. «Με αυτήν τη διοργάνωση επιθυμούμε την αναβάθμιση του αστικού τοπίου, την ανάδειξη των δια­φορετικών μορφών τέχνης που συναντάμε στο δημόσιο χώρο αλλά και να αποκτήσει η Αθήνα ένα ετήσιο ραντεβού που θα προβάλλει τη δημόσια τέχνη μέσα από ποικίλες δράσεις».
Η αυλαία ανεβαίνει αυτό το Σάββατο 27/9 στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς με την ημερίδα «Πολυμορφία: H τέχνη στο δημόσιο χώρο», στην οποία θα συμμετάσχουν γνωστοί εικαστικοί, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί, ενώ το ίδιο βράδυ εγκαινιάζονται και οι εκθέσεις «Like new!» και «More or less» με έργα διάσημων καλλιτεχνών (Τζον Φέκνερ, L’ Atlas, Φράνκο Φασόλι, Άντονι Λίστερ) αλλά και γνώριμων υπογραφών της καθημερινότητάς μας (Greg Papagrigoriou, SNRS, Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Cacao Rocks κ.ά.). Ο Οκτώβριος φέρνει ακόμη νέες τοιχογραφίες στο δημόσιο χώρο καθώς κι έκθεση φωτογραφίας στο «Ρομάν­τσο», το οποίο θα φιλοξενήσει επίσης το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης Top to Bottom, όπως και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

3 ξεχωριστές δράσεις στο φεστιβάλ

Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης Πολυμορφία: Η street art σε νέες περιπέτειες - εικόνα 2

Open Gallery
Με εξοπλισμό... δημιουργίας, οι ATH1281, Raiden και D! αναλαμβάνουν να «ζωντανέψουν» τους τοίχους δύο σχολείων (στα Εξάρχεια και στην Ηλιούπολη) αλλά και να συντηρήσουν δύο γκράφιτι του Barns στου Ψυρρή.

Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης Πολυμορφία: Η street art σε νέες περιπέτειες - εικόνα 3

Συζητώντας για τη street art
Στόχος να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τον ορισμό και τον προσδιορισμό του χώρου καθώς και το τι αντιλαμβανόμαστε ως τέχνη. Συμμετέχουν οι εικαστικοί Φρ. Φασόλι και Μ. Σπηλιόπουλος, ο M. Μπιεζίνσκι του Urban Forms Foundation κ.ά.

Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης Πολυμορφία: Η street art σε νέες περιπέτειες - εικόνα 4

Οι προβολές
Επτά ντοκιμαντέρ στην Ταινιοθήκη και πάνω από εκατό ταινίες και web films στο «Ρομάντσο» μας βάζουν στον κόσμο της δημόσιας τέχνης. Μη χάσετε τα «The Gate», «Who is Bozo Texino?» και την κρυφή ταινία από τη Γαλλία.

Περισσότερες πληροφορίες

Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Πολυμορφία

  • Εικαστικά

Νέα διοργάνωση για τη street art με εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, προβολές στο «Ρομάντσο» και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και πρόγραμμα τοιχογραφιών Open Gallery

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.