Νοέμβριος γεμάτος… Γκρέκο

Έτος αφιερωμένο στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο το φετινό και τα αθηναϊκά μουσεία μας βάζουν συντονισμένα σε εκθεσιακά τρεχάματα τον Νοέμβριο παρακολουθώντας διαφορετικές περιόδους της διαδρομής του.

Νοέμβριος γεμάτος… Γκρέκο

Λίγο πριν την εκπνοή του Έτους Δομήνικου Θεοτοκόπουλου -με αφορμή τα 400 χρόνια από τα θάνατο του Κρητικού καλλιτέχνη- τα αθηναϊκά μουσεία μας βάζουν συντονισμένα σε εκθεσιακά τρεχάματα τον Νοέμβριο παρακολουθώντας διαφορετικές περιόδους της διαδρομής του. Η αυλαία ανεβαίνει στις 12/11 στο Μουσείο Μπενάκη που εστιάζει στον «Φιλικό κύκλο του Γκρέκο στο Τολέδο», στους διανοούμενους και συλλέκτες που ενέπνευσαν και στήριξαν τον μεγάλο ζωγράφο, με υλικό από σημαντικά αρχεία και μουσεία της Ισπανίας. Στις 19/11 στο Βυζαντινό Μουσείο αποκαλύπτεται «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» σε μια έκθεση που θα επιδιώξει να φωτίσει το κοινωνικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον της Κρήτης τον 16ο αιώνα μέσα από διακόσια και πλέον αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης. Στο 20/11 στο Μπενάκη της Πειραιώς καταφθάνει η έκθεση «Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» με ντοκουμέντα που αφορούν την παραμονή του Γκρέκο στη Ρώμη, καθώς και εικόνες, πίνακες και χαρακτικά καλλιτεχνών του 16ου αιώνα που συνάπτονται με την εικονογραφία των έργων του Θεοτοκόπουλου «Βάπτιση του Χριστού» και «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά». Μάλιστα θα εκτεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο πίνακας του Γκρέκο «Παιδί που φυσάει ένα αναμμένο δαυλί». Μέσα στον ίδιο μήνα ωστόσο ένα μικρό αφιέρωμα για τον «Θάνατο στο έργο του Γκρέκο» θα φιλοξενήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με επίκεντρο τον πίνακα «Η ταφή του Χριστού» της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.