Πέντε εκθέσεις για το καλοκαίρι

Διεθνείς δημιουργοί και αναγνωρίσιμες ελληνικές υπογραφές, εικαστικές αλλά και φιλμικές αφηγήσεις που αναφέρονται στην κοινωνία και στον εαυτό, στην οικονομία και στη μόδα μας ιντριγκάρουν για διαδρομές σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα της πόλης.

Πέντε εκθέσεις για το καλοκαίρι

Διεθνείς δημιουργοί και αναγνωρίσιμες ελληνικές υπογραφές, εικαστικές αλλά και φιλμικές αφηγήσεις που αναφέρονται στην κοινωνία και στον εαυτό, στην οικονομία και στη μόδα μας ιντριγκάρουν για διαδρομές σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα της πόλης.

Πέντε εκθέσεις για το καλοκαίρι - εικόνα 1

E ίναι και αυτή από τις συνήθειες του Ιουλίου: χαλαροί μετά το γραφείο ή τις ημέρες της άδειας που περνάμε στην πόλη, βρίσκουμε πάντα μια καλή ευκαιρία να περάσουμε από ένα μουσείο ή μια γκαλερί. Θα δούμε τις εκθέσεις που συζητήθηκαν και κατεβάζουν αυλαία (οριστικά ή λόγω διακοπών), θα κλείσουμε τους… εικαστικούς λογαρια­σμούς της σεζόν προτού το φθινόπωρο μας βάλει σε νέα «τρεχάματα» (επίκεινται η μετακόμιση του ΕΜΣΤ και τα αφιερώματα του Έτους Ελ Γκρέκο, μην ξεχνιόμαστε). Θα κλείσουμε και τα ραντεβού μας με φίλους στα μουσεία, περνώντας μετά τους εκθεσιακούς χώρους από τα δροσερά τους cafes. Να κάποιες διαδρομές που έχουμε ψηλά στη λίστα μας.

Πέντε εκθέσεις για το καλοκαίρι - εικόνα 2

destefashioncollection
Όταν η τέχνη κλείνει το μάτι στη μόδα
Τι εντάσεις ενεργοποιούνται ανάμεσα στη μόδα και την τέχνη; Στη νέα έκθεση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη μια ποιήτρια, μια αρχιτεκτόνισσα, ένα ντιζάιν ντουέτο, μια κινηματογραφίστρια, Έλληνες και ξένοι εικαστικοί δημιουργούν τις δικές τους ετήσιες «κολεξιόν». Εντυπωσιάζει όμως και η μουσειογραφική προσέγγιση που προσδοκά να αναδείξει τη ρευστότητα η οποία χαρακτηρίζει αυτούς τους δύο χώρους: μια... κουρτίνα από αλυσίδες κινείται αργά, άλλοτε κρύβοντας και άλλοτε αποκαλύπτοντας τα αντικείμενα της συλλογής.

Πέντε εκθέσεις για το καλοκαίρι - εικόνα 3

Στέφανος Τσιβόπουλος
Από την Μπιενάλε Βενετίας στο Κυκλαδικής
Ένας Αφρικανός μετανάστης που ψάχνει μεταλλικά αντικείμενα στα σκουπίδια, ένας καλλιτέχνης που αναζητά έμπνευση στους δρόμους της Αθήνας, μια συλλέκτρια τέχνης που πάσχει από Αλτσχάιμερ και κατασκευάζει απροσδόκητα οριγκάμι. Τρεις βιντεο-αφηγήσεις συναντιούνται μέσα από τυχαία γεγονότα στην «Ιστορία μηδέν» (μέχρι 28/9). Κεντρικοί άξονες του έργου η έννοια του χρήματος, η αξία των υλικών αγαθών σήμερα και τα εναλλακτικά συστήματα συναλλαγών.

Πέντε εκθέσεις για το καλοκαίρι - εικόνα 4

Ανδρέας Αγγελιδάκης
Το ΕΜΣΤ αποχαιρετά το Ωδείο Αθηνών
Ένας σωρός από χαρτόκουτα διαδικτυακών αγορών μεταμορφώνεται σε κατοικία, μια πολυκατοικία σε βουνό, ένα σύννεφο σε σπίτι, ένα παλιό εργοστάσιο γίνεται υβριδικό μουσείο. Έννοιες όπως η επανάχρηση, η μεταμόρφωση, η μετάβαση πρωταγωνιστούν στην αναδρομική του αρχιτέκτονα και εικαστικού Ανδρέα Αγγελιδάκη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (μέχρι 7/9), η οποία «αναγγέλλει» ταυτόχρονα και τη μετεγκατάσταση του ιδρύματος στο Φιξ.

Πέντε εκθέσεις για το καλοκαίρι - εικόνα 5

Γιούργκεν Τέλερ
Πόσο «macho» είναι;
Γδύνεται, σαχλαμαρίζει, δημιουργεί αμήχανες καταστάσεις: όλα τα βασικά συστατικά της δουλειάς του Τέλερ είναι παρόντα στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. Μέχρι τις 29/10, ο Γερμανός φωτογράφος, ο οποίος έγινε διάσημος από την αντισυμβατική δουλειά του στο χώρο της μόδας (βλ. τις καμπάνιες Μαρκ Τζέικομπς), παρουσιάζει στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ τα αυτοπορτρέτα του εστιάζοντας το φακό στο σώμα, στο φύλο αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις.

Πέντε εκθέσεις για το καλοκαίρι - εικόνα 6

No respect
Η street art υπό... Στέγη
Δράκοι και μπαρτονικοί ιππότες, γκόθικ και ποπ ιστορίες, γνώριμες φιγούρες και υπογραφές από τον εφήμερο αστικό «καμβά» της street art πλημμυρίζουν (μέχρι 13/7) τον εκθεσιακό χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η έκθεση «No respect» (ο τίτλος παίζει με τις ποικίλες νοηματοδοτήσεις της κυρίαρχης στο χώρο έννοιας του σεβασμού) επιχειρεί μια καταγραφή της ελληνικής σκηνής γκράφιτι με έργα που δημιουργήθηκαν επιτόπου. Στους τοίχους, στις κολόνες και πάνω σε αυτοκίνητα ξετύλιξαν τα (εικαστικά και όχι μόνο) μηνύματά τους πατριάρχες του είδους αλλά και νεότεροι.

Περισσότερες πληροφορίες

Ανδρέας Αγγελιδάκης - Κάθε τέλος είναι μια αρχή

  • Εικαστικά

Ο γνωστός αρχιτέκτονας και εικαστικός εξετάζει την έννοια της μετάβασης από το οικοδομείν στο άκτιστο και στο ερείπιο, στην ελληνική κοινωνία σήμερα

No respect

  • Street Art - Graffiti

Μια έκθεση-καταγραφή της ελληνικής graffiti και street art σκηνής με έργα σαράντα δημιουργών στο χώρο αλλά και σε αυτοκίνητα που έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν

Στέφανος Τσιβόπουλος. Ιστορία μηδέν

  • Εικαστικά

Στο έργο (φιλμ και αρχείο εικόνων και κειμένων) με το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας στην 55η Μπιενάλε Βενετίας διερευνώνται, με τρόπο ποιητικό, η αξία του χρήματος και ο ρόλος του στις ανθρώπινες σχέσεις

DESTEFASHIONCOLLECTION: 1 έως 8

  • Εικαστικά

Η μόδα συναντά την τέχνη μέσα από projects που έχουν επιμεληθεί διάσημοι καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Επιμέλεια: Ν. Αργυροπούλου, Άν. Μπάντλερ, Μ. Ουασιούτα

Juergen Teller: Macho

  • Εικαστικά

Στα αυτο-πορτρέτα και στις εικόνες αυτής της σειράς ο διάσημος φωτογράφος σχολιάζει και αστειεύεται απέναντι στην αντρική αυταρέσκεια. Επιμέλεια: Μ. Φωκίδη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.