Κατερίνα Γιάννακα: Αισθάνομαι πολύ τρυφερά για την κεραμική

Από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες φωνές στη σύγχρονη ελληνική κεραμική, η Κατερίνα Γιάννακα μας μιλά για τη διαχρονική αγάπη της για την αρχέγονη αυτή τέχνη αλλά και την Αίγινα με αφορμή την έκθεσή της στην eleni marneri galerie.

Κατερίνα Γιάννακα: Αισθάνομαι πολύ τρυφερά για την κεραμική

Από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες φωνές στη σύγχρονη ελληνική κεραμική, η Κατερίνα Γιάννακα μας μιλά για τη διαχρονική αγάπη της για την αρχέγονη αυτή τέχνη αλλά και την Αίγινα με αφορμή την έκθεσή της στην eleni marneri galerie από τις 10 Απριλίου.

Κατερίνα Γιάννακα: Αισθάνομαι πολύ τρυφερά για την κεραμική - εικόνα 1

Πως προέκυψαν τα κεραμικά της έκθεσης;
Δεν προέκυψαν από κάποιο ιδιαίτερο λόγο, παρά μόνο από την ανάγκη μου για δουλειά. Δουλεύω κάθε μέρα κ όταν βγεί κάτι που να με ικανοποιεί το κρατάω. Έτσι γεννιούνται οι εκθέσεις. Πάντα το δίπτυχο ''η φύση κ εγώ''.

Πώς γεννήθηκε το ενδιαφέρον σας για την κεραμική;
Αυτό είναι μια ιστορία παλιά, όσο κι εγώ....Υπήρχε σίγουρα κάτι μικρό μέσα μου, που σιγά σιγά μεγάλωνε μαζί μου και με την βοήθεια πολλών ταξιδιών που έκανα από μικρή με τους γονείς μου, τις επισκέψεις από τότε σε μουσεία, πολλά βιβλία που είχα την τύχη να παίρνω σαν δώρα, γιατί οι μεγάλοι γύρω μου, κάτι είχαν καταλάβει...


Κατερίνα Γιάννακα: Αισθάνομαι πολύ τρυφερά για την κεραμική - εικόνα 2

Τι είναι για σας η κεραμική;
Αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου, και είναι το χαρακτηριστικό της αυτό που με συγκινεί τόσο σ' αυτή. Το γεγονός ότι υπάρχει όσο σχεδόν υπάρχουν οι άνθρωποι. Στους αιώνες δεν έχει αλλάξει πολύ, γιατί οι ανάγκες είναι λίγο- πολύ σχετικές....αυτό που αλλάζει είναι η αισθητική και μαζί της οι ''μόδες''. Σχεδόν κάθε χώρα έχει τη δική της αισθητική, κάθε αιώνας τη δική του. Άρα και τα δικά τους κεραμικά... Από αυτά προκύπτουν οι διαφορετικές μορφές που συναντούμε. Θέλω να πω, ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα κεραμικό από την Ιαπωνία, από ένα Αγγλικό. Ένα μεσαιωνικό από ένα της δεκαετίας του 50.

Κατερίνα Γιάννακα: Αισθάνομαι πολύ τρυφερά για την κεραμική - εικόνα 3

Σας ενδιαφέρει η λαϊκή κεραμική παράδοση; Ποιες είναι ο αναφορές σας;
Αγαπώ πάρα πολύ την λαϊκή παράδοση. Πιστεύω ότι υπάρχει μέσα μου, γιατί έχω περάσει άπειρες ώρες να παρατηρώ τα λαϊκά αριστουργήματα, απ' όποια γωνιά της γης κι αν προέρχονται. Επομένως τα κουβαλάω μαζί μου. Αυτή η τεράστια σοφία αιώνων που εκφράζεται από έναν λαϊκό καλλιτέχνη στο αντικείμενο που κατασκευάζει με μαγεύει. Αυτοί είναι οι δάσκαλοί μου στην κεραμική.

Το γεγονός ότι ζείτε στην Αίγινα που έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική επηρεάζει τη δουλειά σας;
Μόνο σαν ιδέα την επηρεάζει. Το ότι συνεχίζω να δουλεύω με τον ίδιο τρόπο που δούλευαν οι άνθρωποι μέσα στους αιώνες, ότι κάνω τις ίδιες ακριβώς κινήσεις, ότι χρησιμοποιώ τα ίδια υλικά, ότι δεν χρησιμοποιώ κανένα εργαλείο, παρά ένα μικρό μαχαιράκι, πάντα το ίδιο από τότε που άρχισα ως σήμερα, όλα αυτά με κάνουν να αισθάνομαι πολύ τρυφερά για τη κεραμική. Αν μπορώ να το πω έτσι....Αλλά γιατί να μην μπορώ; Έτσι αισθάνομαι. Τρυφερά. Γιατί η Αίγινα; Την έχετε δει; Την έχετε ζήσει έστω για λίγο, την έχετε μυρίσει στις 4 εποχές του χρόνου; Έχετε δει το φως της, την διαφάνεια των ωρών της; Έχετε ακούσει την ησυχία της; Αν ναι, με καταλαβαίνετε, αν πάλι όχι, δύσκολο να σας εξηγήσω!!!!

Δείτε το βίντεο της Γιάννακα:


Katerina Giannaka from Ilias Adamis on Vimeo.

Περισσότερες πληροφορίες

Γιάννακα Κατερίνα

  • Εικαστικά

Η νέα συλλογή κεραμικών αντικειμένων της ζωγράφου και κεραμίστριας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.