Chess: ο προσωπικός σας μουσειακός ξεναγός

Η ξενάγηση σε ένα μουσείο γίνεται διαδραστικό παιχνίδι με την νέα εφαρμογή για tablets και smartphones, Chess. Το application  που αναπτύχθηκε από Έλληνες, Γάλλους, Βρετανούς και Γερμανούς εταίρους με χρηματοδότηση της Ε.Ε., παρουσιάστηκε επίσημα στη «Σύνοδο για την Καινοτομία» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 10 & 11/3.

Chess: ο προσωπικός σας μουσειακός ξεναγός

Πέρσι, το CHESS δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, «ζωντανεύοντας» τα εκθέματά του , αλλά και στο Cité de l'Espace Park στην Τουλούζ της Γαλλίας, για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών .
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του CHESS είναι η Πεπλοφόρος στο Μουσείο της Ακρόπολης, που θα εμφανίζεται στο «έξυπνο» κινητό σας ή στο τάμπλετ σας με χρωματιστά ρούχα και όλα της τα κοσμήματα , κι όχι λευκή όπως θα την αντικρίζατε με γυμνό μάτι.
CHESS σημαίνει Cultural-Heritage Experiences through Socio-personal interactions and Storytelling δηλαδή πολιτιστική κληρονομιά μέσω κοινωνικοπροσωπικής αλληλεπίδρασης και εξιστόρησης , και αυτό ακριβώς κάνει , δίνοντας νέα πνοή στα εκθέματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών με το «CHESS visitor» (επισκέπτης CHESS), ενώ το «εργαλείο συγγραφής CHESS» (CHESS authoring tool) με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα στους επιμελητές και στο προσωπικό των μουσείων, να αναπτύξουν χωρίς κόπο δυναμικές ιστορίες με ενσωματωμένο πολυμεσικό περιεχόμενο -3D, εικονική πραγματικότητα κλπ . Τέλος, η «μηχανή εξιστόρησης» (Storytelling engine) «τρέχει» την ιστορία σύμφωνα με τα μονοπάτια που έχουν οριστεί, επιπλέον όμως προσωποποιεί και προσαρμόζει την αφηγούμενη ιστορία σύμφωνα με τις προσωπικές επιλογές του επισκέπτη, ανανεώνοντας το προφίλ του μέσα από τη ροή της ιστορίας. Φεύγοντας από το μουσείο, ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει ενθύμια , π.χ. ένα βίντεο ή μια εικόνα της επίσκεψής του, στην ιστοσελίδα του κάθε μουσείου, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να μοιραστεί μια προσωπική ανάμνηση με την οικογένεια και τους φίλους τους.
Γενικότερα οι επισκέπτες σε χώρους πολιτισμού θα χρησιμοποιούν τις φορητές τους συσκευές συμμετέχοντας σε μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία ξενάγησης, που θα δίνει νέα πνοή στην πολιτιστική κληρονομιά.
Το CHESS θα διατεθεί στην αγορά από τον συντονιστή του προγράμματος DIGINEXT σε περίπου δύο χρόνια, ώστε το πρόγραμμα να μεταπηδήσει από το ερευνητικό στάδιο στην εμπορική του εκμετάλλευση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διεθνής διάκριση για το G Design Studio

Τα βραβεία αφορούν στον κατάλογο της έκθεσης Art Athina 2023, την επετειακή έκδοση της Art Athina για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης και στο λογότυπο του ξενοδοχείου "Monument" στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας συνεχίζονται και τον Μάιο

Ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.

Δείτα τα highlights των θεματικών της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ξεκινά σε λίγες μέρες η μεγάλη γιορτή του βιβλίου και της ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις γυναίκες, τα Βαλκάνια και την κλιματική κρίση.

"Διάλογοι": Αναδρομική έκθεση για τον αρχιτέκτονα Χρήστο Κονταρούδη

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

Αυτά είναι τα εικαστικά εγχειρήματα που εγκαινιάζονται μέσα στον μήνα και μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.